Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Magyar Telekom: nőtt a profit és a bevétel, adózott nyeresége 23,7 milliárd...
No menu items!

Magyar Telekom: nőtt a profit és a bevétel, adózott nyeresége 23,7 milliárd forint volt

Rékasi Tibor

A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 23,7 milliárd forint volt, éves bázison 101,9 százalékkal nőtt az idei második negyedévben, konszolidált árbevétele 14,0 százalékkal 208,1 milliárd forintra nőtt – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

Elemzők 112 százalékos profit- és 12,8 százalékos bevételnövekedést vártak.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a jelentés szerint elmondta: a negyedévben továbbra is bizonytalanságokkal övezett gazdasági környezetben működtek, miközben változatlanul arra koncentráltak, hogy cégük az ügyfelek “első számú választása” legyen, azáltal, hogy biztos hálózati összeköttetést és kimagasló felhasználói élményt kínálnak. A második negyedév végére 1,3 millió ügyfelük már a gigabit képes hálózatukat használta – tette hozzá.

Közlése szerint az előző időszakhoz képest több mint 25 százalékkal magasabb volt az átlagos mobil adathasználat.  Folytatták a többéves mobilhálózat modernizációs programot, és következő lépésként 60 százalékra növelték 5G hálózatuk lefedettségét – jelezte.

A első fél évben a teljes bevétel 13,3 százalékkal 403,9 milliárd forintra nőtt.

A jelentés szerint a negyedéves bevételnövekedést elsősorban a mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevételek erőteljes növekedése okozta, amely tükrözi az üzleti növekedést, valamint a 2023. március 1-jétől a magyarországi előfizetési díjakra bevezetett inflációkövető díjkorrekció pozitív hatását. A féléves bevétel javulását ugyanazon tényezők, valamint a rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek 2023 első hónapjaiban regisztrált bevételnövekedése okozta.

A mobil bevételek 15,2 százalékkal, 121,3 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami a mobil adatforgalom folytatódó növekedésének és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek emelkedésének köszönhető. Az első hat hónapban a mobil bevételek 12,9 százalékkal 233,6 milliárd forintra nőttek.

A vezetékes bevételek 14,8 százalékkal, 67,1 milliárd forintra nőttek a 2. negyedévben, elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós bevételek ügyfélkör-bővülés miatti növekedésének, valamint a magyarországi előfizetési díjakon végrehajtott inflációkövető díjkorrekció kedvező hatásának köszönhetően.

A rendszerintegrációs és IT bevételek 5,1 százalékkal 19,7 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében, mivel a magyarországi nagy értékű projektekből származó bevételnövekedés ellensúlyozta az észak-macedóniai csökkenést, ami egy jelentősebb egyedi megoldási projektből származó bevétel hiányát tükrözi.

A közvetlen költségek éves szinten 7,6 százalékkal, 82,9 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében, az RI/IT-szolgáltatásokhoz kapcsolódó és egyéb közvetlen költségek növekedése miatt.

Az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 31,1 százalékkal 75,9 milliárd forintra nőtt a második negyedévben, mivel a magasabb közvetett költségeket ellensúlyozta a bruttó fedezet javulása, míg a teljes 2022. első félévi távközlési pótadó 2022 második negyedévében lett elszámolva. Az EBITDA 2023 első fél évében éves összevetésben 11,6 százalékkal 134,0 milliárd forintra nőtt.

Idén változatlanul a bevételek 5-10 százalék közötti növekedésére számít a Telekom. A módosított nettó eredményt felfelé módosították, már kétszámjegyű növekedést várnak a mérsékelt emelkedés helyett. A szabad cash-flow megközelítőleg 60 milliárd forintot ér el a vállalat célkitűzései szerint, ezen nem változtattak az előző negyedévhez képest.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, szerdán a papír árfolyama 8,5 forinttal, 1,96 százalékkal 441,50 forintra nőtt, forgalma 326,0 millió forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 276 forint, a legmagasabb 438 forint volt.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújította együttműködését a VOSZ és a GÉMOSZ

Új együttműködési szerződést kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) .

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Az AutoWallis megkapta a cseh versenyhatóság engedélyét a cseh autókiskereskedelmi piacra lépéshez

Az AutoWallis eddigi tevékenységi területe, a magyar és a szlovén mellett a cseh autókiskereskedelmi piacon is jelen lesz.

Búzaszentelő Ünnepséggel indult a Magyarok Kenyere Program Kaplonyban

A Magyarok Kenyere összefogás a magyar gazdák önzetlen adományainak köszönhetően ma már több mint 100 000 gyermek és rászoruló éves ellátását biztosítja Kárpát-medencében.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.