Hirdetés
Kezdőlap Tudomány Már csak öt év és tarolhat a mesterséges intelligencia
No menu items!

Már csak öt év és tarolhat a mesterséges intelligencia

Az Nvidia vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia öt éven belül átmegy az emberi teszteken. A mesterséges intelligencia jövőképében új fejezetet nyithat, hogy március 1-én Jensen Huang, az NVIDIA vezérigazgatója a Stanford Institute for Economic Policy Research 2024-es csúcstalálkozóján Palo Altóban új lapot nyitott a témában.

Jensen Huang a cég vezérigazgatója az eseményen azt mondta, hogy a mesterséges általános intelligencia – bizonyos definíciók szerint – akár öt éven belül megérkezhet. Huang, aki az OpenAI-féle ChatGPT-hez hasonló rendszerek létrehozásához használt mesterséges intelligencia chipek világelső gyártójának vezetője, a Stanford Egyetemen tartott gazdasági fórumon arra a kérdésre válaszolt, hogy mennyi időbe telik a Szilícium-völgy egyik régóta kitűzött céljának megvalósítása, vagyis az emberként gondolkodó számítógépek létrehozása.

A Reuters tudósítása szerint Huang kifejtette: a válasz nagyban függ attól, hogyan határozzák meg a célt. Ha a meghatározás az emberi teszteken való megfelelés képessége, szerinte hamarosan megérkezik a mesterséges általános intelligencia (AGI).

“Ha a mesterséges intelligencia elé tennénk … minden egyes tesztet, amit csak el tudsz képzelni, akkor elkészíted a tesztlistát, és a számítástechnikai ipar elé helyezed, és azt hiszem, öt év múlva jól fogunk teljesíteni. Mindegyiken” – mondta Huang, akinek cége pénteken elérte a 2 billió dolláros piaci értéket.

A mesterséges intelligencia jelenleg is sikeresen teljesíthet olyan teszteken, mint például a jogi ügyvédi vizsgák, de még mindig küzd a speciális mediális teszteken, például a gasztroenterológián. De Huang azt mondta, hogy öt éven belül képesnek kell lennie bármelyik ilyen teszten túljutni.

De más definíciók szerint Huang szerint az AI sokkal távolabb lehet, mert a tudósok még mindig nem értenek egyet abban, hogyan írják le az emberi elme működését. “Ezért mérnökként nehéz megvalósítani”, mert a mérnököknek meghatározott célokra van szükségük – mondta Huang. Aki azzal a kérdéssel is foglalkozott, hogy hány további chipgyárra van szükség, amelyeket az iparágban “faboknak” neveznek, hogy támogassák az AI-ipar terjeszkedését. A médiajelentések szerint az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman úgy véli, sokkal többre van szükség. Huang azt mondta, hogy többre lesz szükség, de idővel minden chip jobb lesz, ez csökkenti a szükséges chipek számát.

“Több chipgyárra lesz szükségünk. Ne feledje azonban, hogy az algoritmusokat és az (AI) feldolgozását is óriási mértékben fejlesztjük az idő múlásával” – mondta Huang. “Nem mintha a számítástechnika hatékonysága olyan lenne, mint ma, és ezért ekkora a kereslet. 10 év alatt milliószorosára fejlesztem a számítástechnikát.”

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.