Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Másképp támad az omikron – az átesetteket is megfertőzheti
No menu items!

Másképp támad az omikron – az átesetteket is megfertőzheti

Illusztráció: Bigstock

A koronavírus legújabb, rendkívül fertőző omikron változatának globális elterjedése új magasságokba emelte a napi esetszámokat. A nagyszámú mutációval rendelkező omikron a korábbi variánsoknál sokkal hatékonyabban képes kijátszani a vakcinákból és a korábbi fertőzésből szerzett immunitást. Ugyanakkor kevésbé tűnik valószínűnek, hogy súlyos betegséget okoz, ami különösen a már beoltott emberek esetében igaz. Mindez a tudósokat is arra készteti, hogy – miközben már az omikronra fókuszáló vakcina megszületésén is dolgoznak -, jobban megértsék a variánst és annak világjárványra gyakorolt hatását. A Bloomberg a nyolc legfontosabb kérdésre kereste a választ.

1. Miben más ez a változat?

Az omikron – amelyet először a tavalyi év végén azonosítottak Dél-Afrikában – mintegy 30 vagy annál is több változást mutat a tüskében, abban a fehérjében, amely a koronavírusnak koronaszerű megjelenést kölcsönöz, és lehetővé teszi, hogy betörjön a sejtekbe. Az ottani mutációk a kórokozót kevésbé felismerhetővé tehetik a védőoltás vagy a korábbi fertőzés hatására termelődő antitestek számára, ami növeli az áttöréses fertőzés vagy az újrafertőződés kockázatát. Legalább három mutáció segíti a vírust abban, hogy az antitestek felismerjék, egy másik pedig úgy tűnik, hogy növeli a vírus azon képességét, hogy bejusson az emberi sejtekbe. A Hongkongi Egyetem kutatói szerint az omikron a felső légutakban – az orrban, a torokban és a légcsőben – hetvenszer gyorsabban fertőz és szaporodik, mint a korábbi törzsek. A korai tanulmányok szerint ez lehet az oka annak, hogy ennyire fertőző. Svájci kutatók – köztük Isabella Eckerle virológus – által január 11-én közzétett tanulmány azonban azt sugallja, hogy más mechanizmusok is működnek.

2. Mennyire fertőző?

Brit adatok azt mutatják, hogy egy omikron-fertőzöttől háromszor nagyobb valószínűséggel kapja el a vírust egy vele egy háztartásban élő, mint egy delta-fertőzöttől. Fertőzőképessége lehetővé tette, hogy az omikron sok helyen, többek között az Európában és az Egyesült Államokban gyorsan domináns változattá váljon. Ráadásul az omikront hordozó emberek nagyobb hányadának nincsenek tünetei, amikor pozitív a tesztjük, ami elfedheti a fertőzést, és elősegítheti annak további terjedését, állapították meg indiai és dél-afrikai tanulmányok.

3. Mennyire veszélyes?

A mintegy félmillió omikronos esetet vizsgáló tanulmány alapján az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői december 31-én közölték, hogy a változat esetében a sürgősségi ellátásra vagy kórházi felvételre szorulás kockázata nagyjából fele a delta változatéhoz képest. A WHO később közölte, hogy a Dél-Afrikából, Kanadából és Dániából származó adatok szintén a kórházi kezelés csökkent kockázatára utalnak. A szervezet szerint ez valószínűleg az oltásokból eredő némi védelem és az omikron alacsonyabb saját súlyosságának kombinációjának köszönhető, beleértve annak nagyobb valószínűségét, hogy a vírus a felső légutakban szaporodik, nem pedig a tüdőben, ahol a Covid súlyos és tartós károkat okozhat. A WHO szerint a korai adatok arra utalnak, hogy más vírustörzsekhez hasonlóan a súlyosság fokozódik az életkorral és az alapbetegségek jelenlétével, valamint azoknál az embereknél, akik nem oltottak vagy korábban nem találkoztak a vírussal.

4. A vakcinák védenek ellene?

A bizonyítékok arra utalnak, hogy egyes vakcinák kevésbé hatnak az omikron okozta fertőzések megelőzése ellen, mint a korábbi változatok, de a súlyos betegség kialakulásával szemben többnyire megfelelő védelmet biztosítanak.

  • Egy december 29-én közzétett dél-afrikai tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a Pfizer két dózisú oltóanyagának hatékonysága a kórházi kezelés elkerülésére 93 százalékról 70 százalékra csökkent az omikron megjelenése után.
  • A laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy az oltás vagy a korábbi fertőzés által termelt antitestek kevésbé hatékonyak az omikron semlegesítésében – és így a fertőzés megelőzésében -, mint más változatok esetében.
  • A Pfizer azonban január 24-én közölte, hogy két laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy vakcinájuk három adagja olyan antitesteket termel, amelyek képesek semlegesíteni az omikront.
  • Úgy tűnik, hogy az immunrendszer egy másik, T-sejtek által működtetett része, amely elpusztítja a vírussal fertőzött sejteket, az antitesteknél jobban megőrzi erejét az omikronnal szemben. A hollandiai Erasmus Egyetem és a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem, valamint a kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet különálló vizsgálataiban a vakcinázás hatására létrehozott T-sejtek védekeztek az omikron ellen.
  • A kutatás szerint az emlékeztető oltások segítenek. Egy brit vizsgálatban az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer-BioNTech partnerség által gyártott vakcina két adagja 68 százalékkal csökkentette az omikron fertőzés miatti kórházi kezelés kockázatát az oltás nélküli oltáshoz képest, három adag pedig 88 százalékkal. Egy dél-afrikai vizsgálatban a Johnson & Johnson oltóanyagával, amelyet eredetileg egyszeri adagolású készítménynek terveztek, a második adag idővel növelte a hatékonyságot az omikron okozta kórházi kezelés megelőzésében, egy hónap elteltével akár 85 százalékra.

5. Védelmet nyújt-e ellene egy korábbi koronavírus-fertőzés?

A londoni Imperial College kutatói úgy becsülik, hogy az omikron esetében az újrafertőződés kockázata több mint ötször nagyobb, mint a delta esetében. A WHO január 7-én közölte, hogy Dél-Afrikából, az Egyesült Királyságból, Dániából és Izraelből az újrafertőződés megnövekedett kockázatát jelentették. Az újrafertőződés esélye azoknál volt a legnagyobb, akik nem voltak beoltva, vagy akiknek enyhe kezdeti Covid-19-es rohama volt.

6. Milyen kezelések hatnak?

A WHO szerint a szteroidok és más, IL6 receptor blokkolóknak nevezett gyógyszerek – amelyek elnyomják a súlyos Covid káros immunrendszeri túlreakcióit – még mindig hatásosak lehetnek. A vírus ellen közvetlenül ható kezeléseket jelenleg is vizsgálják, hogy lássák, hogyan teljesítenek az omikron ellen. A Merck & Co. és a Pfizer, a Covid elleni új vírusellenes tabletták gyártói azt közölték, hogy termékeik várhatóan ellenállnak az új változatnak. A Gilead Sciences ugyanezt mondta a vírusellenes infúziójáról, a remdesivirről. Nagyobb aggodalomra adnak okot az antitesteken alapuló kezelések, mivel ezek az omikronban mutálódott spike fehérjét célozzák. Az amerikai egészségügyi hatóságok korlátozták a Regeneron Pharmaceuticals és az Eli Lilly & Co. antitestterápiáinak használatát, miután az adatok azt mutatták, hogy “nagy valószínűséggel” nem hatékonyak a variáns ellen. A hatóságok szerint úgy tűnt, hogy a GlaxoSmithKline antitest-kezelése, a sotrovimab megállja a helyét.

7. Hogyan befolyásolja a tesztek eredményét?

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala értesítette az egészségügyi szakembereket egy maroknyi olyan tesztről, amely várhatóan nem fogja kimutatni a variánst, vagy amelyet módosítottak annak érdekében, hogy kiszűrje azt. Ezek mind molekuláris tesztek, amelyek a vírus genetikai anyagát keresik az orr- vagy torokváladékból vett mintában. Az FDA december 28-án közölte, hogy a korai adatok arra utalnak, hogy az antigéntesztek – amelyek gyorsabbak, olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetőek – kimutatják az omikront, de valószínűleg alacsonyabb pontossággal.

8. Honnan származik?

A tudósok Afrikára összpontosítottak, mint lehetséges forrásra, de még nem biztos, hogy pontosan hol és hogyan jött létre a variáns. Elsőként november 24-én jelentették a WHO-nak, miután Dél-Afrikában fiatal, nem oltott emberek körében észleltek eseteket. Az egyik elmélet szerint az omikron egy immunhiányos személy krónikus fertőzése során alakult ki, esetleg egy kezeletlen HIV/AIDS-betegnél.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nyolc területen vezeti be az extraprofitadót a kormány

Mivel újabb gazdasági válság közeleg, válságálló gazdaságot kell építeni, ennek részeként fontos, hogy a kormány kézben tartsa a költségvetést és az államadósságot - fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón, hozzátéve: a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány, ezért nyolc területen vezet be extraprofitadót.

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Megvan, hol lehet Európa új éléskamrája

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem, amely az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készített tanulmányt a témában.

Hírek

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Idén többet költenek a szülők gyereknapi játékra

A gyereknap miatt május utolsó két hetében nagyjából 30 százalékos a forgalomnövekedés egy átlagos májusi héthez képest, és a szülők többet is költenek, mint tavaly - közölte a Regio Játékkereskedelmi Kft. saját adatai alapján.

Péntektől ennyibe kerülne az üzemanyag az ársapka nélkül

Péntektől a benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal csökken. A gázolaj nagykereskedelmi ára a héten már nem változik. A változás a prémium benzin árát várhatóan érinteni fogja. 

Megállíthatatlanul terjed a madárinfluenza az Alföldön

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza, a Nébih laboratóriuma magas patogenitású vírus jelenlétét igazolta egy székkutasi hízólúdállománynál.

Nagyot zuhant szerdán a forint

Nagyot gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az euró ellenében másfél százalékot, a dollár és a svájci frank ellenében pedig közel két százalékot veszített értékéből.

Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre a kormány

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

Új főtitkár a Magyar Lízingszövetség élén

Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet.

Az ország, amely három számjegyű inflációval küzd

A zimbabwei inflációs ráta májusban ismét három számjegyűre ugrott, miután a központi bank gyakorlatilag leértékelte a helyi valutát azáltal, hogy új bankközi árfolyamot vezetett be, amelyen a kereskedelem nagy része zajlik majd.

Gazdaság

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Románia is kilép a budapesti székhelyű orosz bankból

A román kormány két törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén, amellyel kezdeményezi az ország kivonulását a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) - jelentette be Adrian Caciu román pénzügyminiszter.

MNB: a háború megbolygatta a magyar bankrendszert, de az stabil

Az orosz-ukrán báború átírta a makrogazdaság és a bankrendszer kilátásait, rövid és középtávon is új kockázatok jelentek meg, érdemben megváltozott a működési környezet - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Stabilitási jelentést ismertetve.

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom