Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Matolcsy György: jövőre is 5 százalék körül alakul az infláció
No menu items!

Matolcsy György: jövőre is 5 százalék körül alakul az infláció

Jegybankelnök: a válságkezelés alapvetően hitelalapú volt, a hitel alapja azonban a bizalom. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megvédtük az elmúlt évtized eredményeit – kezdte a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 2020-as válságkezelés értékelését a parlamentben. Matolcsy György szerint az infláció megugrását is a koronavírus-járvány okozta, az MNB pedig idén és jövőre is 5 százalék körüli értékkel számol.

Az MNB elnöke hangsúlyozta: a kormánnyal összehangolt jegybanki lépések megalapozták az ország idei és jövő évi helyreállítását is.

Matolcsy György hangot adott azon tapasztalatának, hogy amikor a jegybank aktívan belépett a válságkezelésbe, akkor az sikeres volt, amikor azonban passzív maradt, akkor a kormány egyedül nem volt képes kezelni azt.

Kiemelte, hogy egy területen nem okozott válságot a koronavírus-világjárvány: a magyar pénzügyi rendszerben, ellentétben a 2008-ban kezdődő válsággal. Mindez szerinte annak köszönhető, hogy a kormány, a bankendszer és az üzleti szektor is azt tette, amit kellett, valamint annak, hogy a válságkezelés erős gazdaságra és társadalomra épült.

Az MNB 2020 tavaszán azonnal egy koordinált, összetett monetáris csomagot állított össze – emlékeztetett, hozzátéve: további kamatvágásokról döntött, befogadta a nagyvállalati hiteleket, ezzel stabilizálta pénzügyi helyzetüket.

Felélesztették a növekedési hitelprogramot, és mintegy 3000 milliárd forinttal segítették a kisvállalkozások túlélését – sorolta Matolcsy György. A vállalati szektor így emelni tudta hitelállományát, hiszen a hitelezést “lényegében mindenre megnyitották“, amire a vállalatoknak szükségük volt.

A növekedési kötvényprogrammal pedig azokat a zömében erős nagyvállalatokat támogatták, akik részben kifektetést, részben beruházást finanszíroztak. Ezzel a jövő felé nyitottak kapukat – mondta a jegybankelnök.

Elmondta azt is, hogy a jegybank két év alatt összesen 500 milliárd forint osztalékot fizetett be a költségvetésbe, a válságkezelésben pedig uniós szinten példátlan mértékben, 11 ezermilliárd forinttal vett részt.

A válságkezelés alapvetően hitelalapú volt, a hitel alapja azonban a bizalom – folytatta, jelezve: hitelt ugyanis azok vesznek fel, akik bíznak a jövőben és az ország működésében.

Szerinte a GDP tavalyi visszaesésének uniós átlagnál alacsonyabb mértéke is azt mutatta, hogy a célzott válságkezelés jó eredményeket hoz.

Tavaly még az inflációs cél sem billent ki – tette hozzá, megjegyezve: ez 2021-re már nem igaz. Szerinte ugyanakkor annak megugrása nem magyar jelenség, okai pedig mindenhol a koronavírus-járvánnyal magyarázhatók.

Elmondta: az infláció okán indított kamatemelési ciklust a jegybank, és mindaddig szigorítják a monetáris feltételeket, amíg az árindex növekedése nem közelít a középtávú, 3 százalékos célhoz. Vagyis a kamatemelés folytatását ígérte. Megjegyezte:az inflációt zömében külső tényezők alakítják, az MNB pedig idén és jövőre is 5 százalék körüli értékkel számol.

Annak ellensúlyozására változtattak a monetáris politikán, amelynek részeként aktiválták az egyhetes betétek eszközét is – mondta az MNB elnöke.

Mindez azonban szerinte nem elég, ezért lezárják az állampapír-vásárlási programot, és felülvizsgálják a Növekedési Kötvényprogramot is.

Matolcsy György köszönetet mondott a “zöld mandátum” megadásához, amivel sikeresen tudják támogatni az ország zöld átmenetét.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Helyreállni látszik a fogyasztói bizalom, így a kiskereskedelem lehet a növekedés legfőbb hajtóereje

A lakosság bizakodását jelzi, hogy tavasztól a nem élelmiszerek forgalma is erőteljes emelkedésnek indult - tette hozzá.

A vágy megvan de a fiatalok úgy érzik sosem lesz saját lakásuk

Az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatbázisa szerint legdrágábban Budapesten lehet egy 35-40 nm-es lakást megvásárolni: ezeket átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron hirdetik.

Zűrösen indulhat az e-rollerek kötelező biztosítása

A kormányrendelet tisztázná pontosan a szóban forgó járműkategóriákat, de ez még nem történt meg.

Nincs zöld átmenet a jegybankok nélkül – MNB-alelnök

A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

A vágy megvan de a fiatalok úgy érzik sosem lesz saját lakásuk

Az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatbázisa szerint legdrágábban Budapesten lehet egy 35-40 nm-es lakást megvásárolni: ezeket átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron hirdetik.

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban