Kezdőlap Hirdetés Megéri programozónak tanulni?
No menu items!

Megéri programozónak tanulni?

Kép forrása: Pexels

Évről évre nagyobb a kereslet a programozási tudásra, azokra a szakemberekre, akik valóban tehetségesek ezen a területen. Egyre többen kezdenek bele hasonló tanulmányokba, ami nem véletlen. Jelenleg a 20 legjobb állás között szerepel, nem beszélve a szoftvermérnökről, amely Amerikában a 7. legjobban fizetett szakma. Hazánkban bár nem 2,5 millió forint az átlagfizetésük, azért még mindig magasan az átlag felett keresnek azok, akik ebben a szektorban dolgoznak.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy tényleg megéri-e programozónak tanulni.

A legkeresettebb szakmák a munkaerőpiacon

Minden évben vannak olyan szakemberek, akikért kapkodnak a munkaerőpiacon. Nemcsak az építőipar, hanem az IT szektor is ide tartozik. Mielőtt a Deluxe csapatánál kezdett el dolgozni Boros Antal, négy évig élt Londonban, ahol programozással foglalkozott.

A legkeresettebb szakmák listáján számos olyan állás található meg, amiknél igen hasznos a programozási tudás. Persze nincs szükség rá minden nap, de egy adatmérnöknek sem árt, ha valamennyire belelát ebbe a rendszerbe. A programozási készség tehát manapság már szinte alapműveltségnek számít, legalábbis azok a lépések, amik a mindennapi életünk részét képezik. A programozást tanulni mindig megéri, ugyanis könnyen megváltoztathatja az életünket, az életminőségünket. Lehet, hogy hozzásegít egy új karrierhez, esetleg egy olyan hobbit találunk, amivel mindenkinek eldicsekedhetünk.

Megfizetődik, ha valaki programozónak tanul?

Kétségkívül a fizetés az egyik legfontosabb szempont, amikor valaki tovább akar tanulni. A legtöbb embert érdekli azonban az új tudás elsajátítása, a folyamatos fejlődés, hiszen ezeknek mindig megvan az eredményük. Ahogy már korábban említettünk, napjainkban rengeteg készségnek és munkának köze van a programozáshoz, de a számítógéphez biztosan. A technológia ugyanis egyre mélyebben beépül a társadalmunk szövetébe, kezdve egészen a szkripteléstől, egészen a szoftverfejlesztésig. Ezek kitágítják a ma ismert tudomány határai.

Nem meglepő tehát, hogy a cégek igen sokat fizetnek azoknak a szakembereknek, akik hozzáértően végzik a munkájukat, akik tényleg tapasztaltak ezen a területen. Hazánkban könnyen meg lehet keresni 800 ezer és 1 millió forint körüli összeget szoftvermérnökként. Az amerikai nagyvárosokban persze jóval magasabb a fizetés, hiszen New Yorkban például 2,5 millió forintot vihet haza egy fejlesztő, míg Kaliforniában 3 felett is kereshet egy programozó. Mindezt kezdőként. Magyarországon ezért az összegért már nagyon profinak kell lenni, de még úgy sem biztos, hogy havi szinten valaki meg tud ennyit keresni. Bár azért valljuk be, havi 1 millió forintból már azért itthon is el lehet éldegélni.

Vegyük a kezünkbe az irányítást!

Tévhit, hogy csak akkor lehet valaki programozó, ha van informatikai végzettsége. Kezdetben ugyanis bőven elég egy számítógép és egy jó internet. Ezekkel már könnyedén elkezdhetünk programozni. Ezzel a két dologgal pár perc alatt belekezdhetünk online kurzusokba, nézhetünk videókat és elsajátíthatjuk az alapokat.

Igen sok ingyenes segítséget találhatunk a világhálón, de akad néhány gyakorlófeladat is, amit napi szinten elvégezve akár pár hónap alatt eljuthatunk egy olyan szintre, amiből már profitálni tudunk. Ehhez persze elkötelezettnek kell lenni, rendszeresen foglalkozni ezzel a témával, de mindenki megnyugodhat, hiszen megéri.

Hozzá kell tenni, hogy a programozáshoz nem árt ismerni az angol nyelvet, hiszen így tudunk majd igazán kiteljesedni. Vállalhatunk külföldi munkákat, amik azért jóval többet fizetnek, mint az itthoni cégek. Ez rengeteg lehetőséget nyit meg egy kezdő szakember számára. A fizetett fejlesztői állások mind pénzügyi, mind biztonsági, mind juttatási szempontból előnyösebbek.

A magunk urai lehetünk!

Manapság, ha valaki állásinterjúra megy, a kérdések között biztosan felmerül majd a home office lehetősége. Hiába a covid, még mindig nem mindenhol megszokott az effajta munkavégzés. Programozóként azonban szabadúszóként tevékenykedhetünk, így nemcsak otthonról dolgozhatunk, de akkor, ott és úgy csinálhatjuk meg a munkát, amikor, ahol és ahogy szeretnénk. Aki tehát a maga ura lenne, saját maga válogatná meg a partnereket és az ügyfeleket, aki szeretné saját magának megszabni az időbeosztását, akkor annak jó megoldás ez a szakma.

Rengeteg olyan szolgáltatás és oldal található az interneten, amely segíthet abban, hogy ilyen életstílust éljünk. Nem nehéz manapság a világhálón munkát keresni. Persze választhatjuk a személyes felkeresést, felvehetjük a kapcsolatot szakmabeliekkel, akik esetleg segíteni tudnak új lehetőségeket találni. Folyamatosan nyílnak az újabbnál újabb tech cégek, amik kezdetben csak néhány emberrel dolgoznak, hogy megvalósítsák az álmaikat. Ilyen vállalkozásokhoz mindig megéri csatlakozni, hiszen van benne potenciál.

Programozást tanulni tehát nemcsak a magas fizetés miatt érdemes. Amellett, hogy új területbe nyerhetünk betekintést, a magunk urai lehetünk, akkor és úgy dolgozunk, amikor és ahogy akarunk. Megválogathatjuk a partnereket, felfedezhetünk egy új világot. Fejleszthetünk vele más készségeket és persze rákényszerülünk az angol nyelv használatára.

Rezsicsökkentés a cégautóhasználatban. NAV, a GDPR, ESG, NAIH megfelelés a gyakorlatban. A hagyományos, a hibrid és az elektromos autók erőssége és gyengéje? Ezt is megtudhatja AzÜzlet hagyományos Cégautó és flotttakonferenciáján.

2023 május 30. Airport Hotel Budapest **** superior

További információ és jelentkezés »»

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.