Hirdetés
Kezdőlap Hirdetés Megéri programozónak tanulni?
No menu items!

Megéri programozónak tanulni?

Kép forrása: Pexels

Évről évre nagyobb a kereslet a programozási tudásra, azokra a szakemberekre, akik valóban tehetségesek ezen a területen. Egyre többen kezdenek bele hasonló tanulmányokba, ami nem véletlen. Jelenleg a 20 legjobb állás között szerepel, nem beszélve a szoftvermérnökről, amely Amerikában a 7. legjobban fizetett szakma. Hazánkban bár nem 2,5 millió forint az átlagfizetésük, azért még mindig magasan az átlag felett keresnek azok, akik ebben a szektorban dolgoznak.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy tényleg megéri-e programozónak tanulni.

A legkeresettebb szakmák a munkaerőpiacon

Minden évben vannak olyan szakemberek, akikért kapkodnak a munkaerőpiacon. Nemcsak az építőipar, hanem az IT szektor is ide tartozik. Mielőtt a Deluxe csapatánál kezdett el dolgozni Boros Antal, négy évig élt Londonban, ahol programozással foglalkozott.

A legkeresettebb szakmák listáján számos olyan állás található meg, amiknél igen hasznos a programozási tudás. Persze nincs szükség rá minden nap, de egy adatmérnöknek sem árt, ha valamennyire belelát ebbe a rendszerbe. A programozási készség tehát manapság már szinte alapműveltségnek számít, legalábbis azok a lépések, amik a mindennapi életünk részét képezik. A programozást tanulni mindig megéri, ugyanis könnyen megváltoztathatja az életünket, az életminőségünket. Lehet, hogy hozzásegít egy új karrierhez, esetleg egy olyan hobbit találunk, amivel mindenkinek eldicsekedhetünk.

Megfizetődik, ha valaki programozónak tanul?

Kétségkívül a fizetés az egyik legfontosabb szempont, amikor valaki tovább akar tanulni. A legtöbb embert érdekli azonban az új tudás elsajátítása, a folyamatos fejlődés, hiszen ezeknek mindig megvan az eredményük. Ahogy már korábban említettünk, napjainkban rengeteg készségnek és munkának köze van a programozáshoz, de a számítógéphez biztosan. A technológia ugyanis egyre mélyebben beépül a társadalmunk szövetébe, kezdve egészen a szkripteléstől, egészen a szoftverfejlesztésig. Ezek kitágítják a ma ismert tudomány határai.

Nem meglepő tehát, hogy a cégek igen sokat fizetnek azoknak a szakembereknek, akik hozzáértően végzik a munkájukat, akik tényleg tapasztaltak ezen a területen. Hazánkban könnyen meg lehet keresni 800 ezer és 1 millió forint körüli összeget szoftvermérnökként. Az amerikai nagyvárosokban persze jóval magasabb a fizetés, hiszen New Yorkban például 2,5 millió forintot vihet haza egy fejlesztő, míg Kaliforniában 3 felett is kereshet egy programozó. Mindezt kezdőként. Magyarországon ezért az összegért már nagyon profinak kell lenni, de még úgy sem biztos, hogy havi szinten valaki meg tud ennyit keresni. Bár azért valljuk be, havi 1 millió forintból már azért itthon is el lehet éldegélni.

Vegyük a kezünkbe az irányítást!

Tévhit, hogy csak akkor lehet valaki programozó, ha van informatikai végzettsége. Kezdetben ugyanis bőven elég egy számítógép és egy jó internet. Ezekkel már könnyedén elkezdhetünk programozni. Ezzel a két dologgal pár perc alatt belekezdhetünk online kurzusokba, nézhetünk videókat és elsajátíthatjuk az alapokat.

Igen sok ingyenes segítséget találhatunk a világhálón, de akad néhány gyakorlófeladat is, amit napi szinten elvégezve akár pár hónap alatt eljuthatunk egy olyan szintre, amiből már profitálni tudunk. Ehhez persze elkötelezettnek kell lenni, rendszeresen foglalkozni ezzel a témával, de mindenki megnyugodhat, hiszen megéri.

Hozzá kell tenni, hogy a programozáshoz nem árt ismerni az angol nyelvet, hiszen így tudunk majd igazán kiteljesedni. Vállalhatunk külföldi munkákat, amik azért jóval többet fizetnek, mint az itthoni cégek. Ez rengeteg lehetőséget nyit meg egy kezdő szakember számára. A fizetett fejlesztői állások mind pénzügyi, mind biztonsági, mind juttatási szempontból előnyösebbek.

A magunk urai lehetünk!

Manapság, ha valaki állásinterjúra megy, a kérdések között biztosan felmerül majd a home office lehetősége. Hiába a covid, még mindig nem mindenhol megszokott az effajta munkavégzés. Programozóként azonban szabadúszóként tevékenykedhetünk, így nemcsak otthonról dolgozhatunk, de akkor, ott és úgy csinálhatjuk meg a munkát, amikor, ahol és ahogy szeretnénk. Aki tehát a maga ura lenne, saját maga válogatná meg a partnereket és az ügyfeleket, aki szeretné saját magának megszabni az időbeosztását, akkor annak jó megoldás ez a szakma.

Rengeteg olyan szolgáltatás és oldal található az interneten, amely segíthet abban, hogy ilyen életstílust éljünk. Nem nehéz manapság a világhálón munkát keresni. Persze választhatjuk a személyes felkeresést, felvehetjük a kapcsolatot szakmabeliekkel, akik esetleg segíteni tudnak új lehetőségeket találni. Folyamatosan nyílnak az újabbnál újabb tech cégek, amik kezdetben csak néhány emberrel dolgoznak, hogy megvalósítsák az álmaikat. Ilyen vállalkozásokhoz mindig megéri csatlakozni, hiszen van benne potenciál.

Programozást tanulni tehát nemcsak a magas fizetés miatt érdemes. Amellett, hogy új területbe nyerhetünk betekintést, a magunk urai lehetünk, akkor és úgy dolgozunk, amikor és ahogy akarunk. Megválogathatjuk a partnereket, felfedezhetünk egy új világot. Fejleszthetünk vele más készségeket és persze rákényszerülünk az angol nyelv használatára.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.