Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot az S&P
No menu items!

Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot az S&P

Fotó: Bigstock

Megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, “BBB mínusz/A-3” szintű besorolását az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő.

A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service is a befektetési kategóriában, az S&P osztályzatánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

Az S&P Global Ratings osztályzati megerősítéssel együtt érvényben hagyta a minősítés stabil kilátását is.

Két hete a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország államadós-besorolását “BBB” szinten, ugyancsak stabil kilátással.

Az S&P a megerősítésről hozott döntésének indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a kis, nyitott magyar gazdaság helyzete az elszenvedett külső sokkok sorozata után immár szilárdul.

A hitelminősítő megítélése szerint – jóllehet a tavalyi választások óta szigorodott a monetáris és a költségvetési politika, és ez várhatóan terheli az idei év hátralévő részében a fogyasztást – a magyar gazdaság növekedési kilátásai a 2023 utáni időszakban egészségesek.

Az S&P elemzői közölték: várakozásuk szerint a magyar kormány elkötelezett marad az államháztartási konszolidáció mellett, amely a következő két-három évben csökkenti a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-rátát.

Az előrejelzést alátámasztó tényezők között említi az S&P Global Ratings azt az alapeseti várakozását is, amely szerint az Európai Unió nem csökkenti jelentősebb mértékben, legfeljebb késlelteti a 2021-2027-es pénzügyi EU-keretből (MFF), illetve az ellenállóképesség javítására és a kilábalás elősegítésére szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF) Magyarország számára hozzáférhető folyósításokat.

Az S&P közölte: azóta, hogy a magyar államadós-osztályzatot az év elején – a befektetési ajánlású kategórián belül – egy fokozattal lefelé módosította, a közvetlen makrogazdasági feszültségek jórészt elenyésztek a feszes államháztartási és monetáris politika eredményeként.

Az infláció lefelé tartó pályára került, és a hitelminősítő várakozása szerint az idei év végére az egyszámjegyű tartományba lassul, tekintettel az inflációs kosár élelmiszer- és az energia-összetevőjében belépő igen erőteljes bázishatásokra - áll az elemzésben.

A cég szerint a nettó export növekedése – amelynek elsődleges hajtóerejét a közvetlen külföldi befektetések adják – már az idén megakadályozza a magyar gazdaság teljesítményének csökkenését.

Az S&P Global Ratings várakozása szerint a 2023 utáni középtávú időszakban a magyar gazdaság reálnövekedése erőteljes lesz, a 2026-ig terjedő előrejelzési távlatban évente átlagosan eléri a 3 százalékot, és ennek elsődleges hajtóerejét a belső fogyasztás újbóli élénkülése, a közvetlen külföldi tőkebeáramlás további élénkülése és az uniós folyósítások adják.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar gazdaságban nem csökkent a foglalkoztatás, a munkanélküliségi ráta továbbra is 4 százalék alatt jár.

Az S&P Global Ratings előrejelzése szerint a magyar mezőgazdaság termelésének növekedése potenciálisan meghaladhatja a 20 százalékot, és a cég számításai alapján ez önmagában csaknem 1 százalékponttal járulhat hozzá a hazai össztermék reálnövekedéséhez.

Az export idei növekedése reálértéken eléri a 4 százalékot, és a folyómérleg-egyenleg GDP-arányos hiánya 4 százalék alá – a tavalyi deficitnek kevesebb mint a felére – csökken a hitelminősítő várakozása szerint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Audi titkos múzeuma, az elektrifikáció útja és egy jótékonysági akció

  Egy prémium márka történelmén keresztül érti meg az ember...

Az amerikai összefogás nagyon odacsap a műanyagnak

Az amerikai Műanyag Megállapodás, a U.S. Plastic Pact, új...

Hiperrealisztikus humanoid robot segíthet a pszichoterápiában

Mivel a humanoid robotok szilikonfejei megdöbbentően valósághűek, fejlesztők szerint...

A szélsőjobb erősödése, az euro gyengülését hozta az Unióban

Az euró árfolyama a legtöbb G-10-es devizatársával szemben zuhan,...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint