Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Megerősítette Budapest befektetési ajánlású osztályzatát a Moody's
No menu items!

Megerősítette Budapest befektetési ajánlású osztályzatát a Moody’s

Megerősítette Budapest hazai valutában és devizában fennálló hosszú futamú adósságkötelezettségeinek befektetési ajánlású, “Baa3” szintű kibocsátói osztályzatát a Moody’s Ratings.

A magyar főváros besorolásának kilátása változatlanul stabil.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette Budapest alapszintű adósminőség-értékelését (BCA) is az eddigi “baa3” szinten.

A Moody’s a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemeli, hogy a “baa3” BCA-értékelés és a “Baa3” kibocsátói osztályzat megerősítése és a stabil kilátás tükrözi Budapest jelentős szerepét a magyar gazdaságban, a város csökkenő és kezelhető adósságszintjét, valamint azt, hogy a költségvetés kezelése a kihívásokkal terhelt működési környezetben is megfelelő.

A Moody’s hangsúlyozza azt is, hogy Budapest az ország legfejlettebb városaként a magyar hazai össztermék (GDP) 37 százalékát állítja elő, és a város sok lábon álló gazdasága rendre jobban teljesít az országos átlagnál.

A budapesti gazdaság magas hozzáadottérték-tartalmú, szolgáltatásokra alapuló teljesítménye révén az egy főre jutó GDP-érték az országos átlag több mint 200 százaléka – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék az idén 3 százalékkal, 2025-ben 3,2 százalékkal bővül reálértéken számolva, és ez is hozzájárul az üzleti szektorból származó budapesti adóbevételek – a város elsődleges jövedelmi forrása – növekedéséhez.

A Moody’s szerint a bruttó működési mérlegegyenleg az idén várhatóan plusz 4,7 százalék, jövőre plusz 3,4 százalék lesz, vagyis számottevően javul a 2020-ban mért 27 százalékos működési deficithez képest.

Az elmúlt néhány évben Budapest jó adósságtűrő képességről tett tanúbizonyságot, az adósságállomány tavaly a működési bevételek 42 százalékára – vagyis kezelhető szintre – csökkent a 2022-ben feljegyzett 56 százalékról – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő várakozása szerint ez a ráta az idén a működési bevételek 35 százaléka körüli szintre csökken tovább a jó eloszlású lejárati profil eredményeként.

A Moody’s szerint a magyar főváros – ugyancsak a kedvező lejárati profil révén – nem szembesül közvetlen refinanszírozási kockázatokkal. Budapest besorolását ugyanakkor korlátozza a kihívásokkal terhelt likviditási pozíció – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza: a budapesti osztályzat stabil kilátása az ország várhatóan kedvező gazdasági kilátásait tükrözi, és azt, hogy Budapest képes kordában tartani adósságszintjét.(MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...