Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Megjelentek a Határtalanul! program idei felhívásai
No menu items!

Megjelentek a Határtalanul! program idei felhívásai

Potápi Árpád János. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Megjelentek a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program idei felhívásai, a program több új elemmel bővül – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A jelentkezéseket június 9-ig lehet benyújtani.

A program kerete négymilliárd forint, az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás ötszázezer forinttól ötmillió forintig terjed, a megvalósulási időszak 2023. szeptember 1-től 2024. augusztus 31-ig tart – ismertette.

A pályázati kiírás keretében legalább kétéjszakás tanulmányi kirándulás támogatható, amelyet magyarországi székhelyű általános iskola, hat vagy nyolc évfolyammal működő gimnázium szakgimnázium, vagy általános iskola feladatait is ellátó többcélú köznevelési intézmény, szakképző intézmény szervez. A kiránduláson a 2023/2024-es tanévben az általános iskola 7. évfolyamán, vagy a hat évfolyammal működő oktatási intézmény 3. évfolyamán, nappali rendszerű képzésben tanuló legalább tíz olyan diáknak kell részt vennie, aki a tanulmányi kirándulás időpontjában az oktatási intézménnyel tanulói jogviszonyban állnak.

Feltétel még, hogy a kirándulás Románia, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire, vagy olyan célországon belül található helyszín meglátogatására irányuljon, amely nem magyarlakta terület, de megtalálható a Kárpát-medencei Bakancslistán, vagy a Rákóczi nyomában – Kárpát medence útikönyvben, vagy a Határtalanul! Barangoló honlapon szereplő helyszínek között.

Új elem, hogy a maximálisan nyújtható támogatás mértékének kiszámításához használandó képletben a napidíjat és a kilométerdíjat megemelték, ahogy a projektvezetői díj is nőtt. Elszámolható a buszsofőr szállása és étkezési költsége is a pályázatban.

A projekttervben megjelölt út során megtett távolság alátámasztására kötelező benyújtani a Google útvonaltervező által megtervezett útvonalat – hívta fel a figyelmet.

Pontosan behatárolták az egyes célországok magyarlakta területeit, így kizárható az olyan kirándulások megvalósítása, amelyeknek nincs magyar vonatkozása. Szlovéniában és Horvátországban megvalósuló kirándulás esetén engedélyezik a határközeli, magyarországi szálláshelyeket és síelést is lehet szervezni, kizárólag Erdélyben. A pályázat során visszavezették a pontozásos rendszert, pluszpontot jelent egyebek között a Magyarság Háza rendhagyó tanóráin való részvétel. 2022-ben és 2023 első negyedévében 336 rendhagyó tanórát szervezett a Magyarság Háza több mint 18 ezer általános és középiskolás diák számára – közölte.

Új választható programelem a helyi termelők meglátogatása a mezőgazdaság vagy állattenyésztés területén, az előállított termékekről előadás meghallgatása, a termelői üzembejárás, a termékek kóstolása, valamint olyan ismert, helyi személy meglátogatása, aki az adott település fejlesztése, hírneve öregbítése, vagy a magyarság fennmaradása érdekében kiemelkedő tevékenységet folytat.

A pályázati felhívás elérhető a bgazrt.hu oldalon. A pályázat benyújtása elektronikus formában történik június 9-én 14 óráig, a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer (NIR) online felületén, a nir.bgazrt.hu oldalon.

Az államtitkár felidézte, hogy a Határtalanul! program 2011 óta működik, 2018 óta újra a nemzetpolitikai államtitkárság szakmai irányításával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. lebonyolítása mellett.

Potápi Árpád János célként jelölte meg a határon túli kirándulások támogatását, a külhoni magyarság megismerését, a magyarországi és külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolatok kialakítását és erősítését. Szeretnék a nemzetpolitikába minél inkább bevonni a fiatalokat, hogy megmutassák, magyarok nemcsak Magyarországon élnek, hanem szerte Kárpát-medencében. Arra is szeretnék ösztönözni a csoportokat, minél több természeti értéket keressenek fel – mondta.

Tájékoztatása szerint eddig 888 magyarországi település több mint 500 ezer hetedikes és középiskolás diákja közel 9 ezer tanulmányi kiránduláson vett részt. A járványhelyzet után újra lehetővé vált a Határtalanul-kirándulások megvalósítása, a 2022-es pályázat keretében megvalósuló kirándulások jelenleg is zajlanak, májusban összesen 642 kirándulás valósul meg. Eddig már több mint kétmillió kilométert tettek meg a 2022-es pályázat keretében utazók – jelezte. A szerdai napon több mint 5000 diák van úton 153 kirándulás keretében – ismertette.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Harmadával több profitot termelt a Ryanair

Az idei nyári csúcsidőszakban a Ryanair arra számít, hogy a viteldíjak a kapacitásproblémák ellenére csak kis mértékben növekednek majd a tavalyi azonos időszak szintjéhez képest.

Covid hatás: dübörög az e-recept és az online időpont kérése

Az internethasználó felnőtt lakosság körében a koronavírus-járvány után 91 százalékra nőtt azok aránya, akik egészséggel és betegséggel kapcsolatos kérdésekben használják a világhálót.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...