Kezdőlap Kül-hon Megjelentek a Határtalanul! program idei felhívásai
No menu items!

Megjelentek a Határtalanul! program idei felhívásai

Potápi Árpád János. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Megjelentek a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program idei felhívásai, a program több új elemmel bővül – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A jelentkezéseket június 9-ig lehet benyújtani.

A program kerete négymilliárd forint, az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás ötszázezer forinttól ötmillió forintig terjed, a megvalósulási időszak 2023. szeptember 1-től 2024. augusztus 31-ig tart – ismertette.

A pályázati kiírás keretében legalább kétéjszakás tanulmányi kirándulás támogatható, amelyet magyarországi székhelyű általános iskola, hat vagy nyolc évfolyammal működő gimnázium szakgimnázium, vagy általános iskola feladatait is ellátó többcélú köznevelési intézmény, szakképző intézmény szervez. A kiránduláson a 2023/2024-es tanévben az általános iskola 7. évfolyamán, vagy a hat évfolyammal működő oktatási intézmény 3. évfolyamán, nappali rendszerű képzésben tanuló legalább tíz olyan diáknak kell részt vennie, aki a tanulmányi kirándulás időpontjában az oktatási intézménnyel tanulói jogviszonyban állnak.

Feltétel még, hogy a kirándulás Románia, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire, vagy olyan célországon belül található helyszín meglátogatására irányuljon, amely nem magyarlakta terület, de megtalálható a Kárpát-medencei Bakancslistán, vagy a Rákóczi nyomában – Kárpát medence útikönyvben, vagy a Határtalanul! Barangoló honlapon szereplő helyszínek között.

Új elem, hogy a maximálisan nyújtható támogatás mértékének kiszámításához használandó képletben a napidíjat és a kilométerdíjat megemelték, ahogy a projektvezetői díj is nőtt. Elszámolható a buszsofőr szállása és étkezési költsége is a pályázatban.

A projekttervben megjelölt út során megtett távolság alátámasztására kötelező benyújtani a Google útvonaltervező által megtervezett útvonalat – hívta fel a figyelmet.

Pontosan behatárolták az egyes célországok magyarlakta területeit, így kizárható az olyan kirándulások megvalósítása, amelyeknek nincs magyar vonatkozása. Szlovéniában és Horvátországban megvalósuló kirándulás esetén engedélyezik a határközeli, magyarországi szálláshelyeket és síelést is lehet szervezni, kizárólag Erdélyben. A pályázat során visszavezették a pontozásos rendszert, pluszpontot jelent egyebek között a Magyarság Háza rendhagyó tanóráin való részvétel. 2022-ben és 2023 első negyedévében 336 rendhagyó tanórát szervezett a Magyarság Háza több mint 18 ezer általános és középiskolás diák számára – közölte.

Új választható programelem a helyi termelők meglátogatása a mezőgazdaság vagy állattenyésztés területén, az előállított termékekről előadás meghallgatása, a termelői üzembejárás, a termékek kóstolása, valamint olyan ismert, helyi személy meglátogatása, aki az adott település fejlesztése, hírneve öregbítése, vagy a magyarság fennmaradása érdekében kiemelkedő tevékenységet folytat.

A pályázati felhívás elérhető a bgazrt.hu oldalon. A pályázat benyújtása elektronikus formában történik június 9-én 14 óráig, a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer (NIR) online felületén, a nir.bgazrt.hu oldalon.

Az államtitkár felidézte, hogy a Határtalanul! program 2011 óta működik, 2018 óta újra a nemzetpolitikai államtitkárság szakmai irányításával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. lebonyolítása mellett.

Potápi Árpád János célként jelölte meg a határon túli kirándulások támogatását, a külhoni magyarság megismerését, a magyarországi és külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolatok kialakítását és erősítését. Szeretnék a nemzetpolitikába minél inkább bevonni a fiatalokat, hogy megmutassák, magyarok nemcsak Magyarországon élnek, hanem szerte Kárpát-medencében. Arra is szeretnék ösztönözni a csoportokat, minél több természeti értéket keressenek fel – mondta.

Tájékoztatása szerint eddig 888 magyarországi település több mint 500 ezer hetedikes és középiskolás diákja közel 9 ezer tanulmányi kiránduláson vett részt. A járványhelyzet után újra lehetővé vált a Határtalanul-kirándulások megvalósítása, a 2022-es pályázat keretében megvalósuló kirándulások jelenleg is zajlanak, májusban összesen 642 kirándulás valósul meg. Eddig már több mint kétmillió kilométert tettek meg a 2022-es pályázat keretében utazók – jelezte. A szerdai napon több mint 5000 diák van úton 153 kirándulás keretében – ismertette.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.