Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni
No menu items!

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is. A Bank360.hu összefoglalta a támogatás feltételeit.

Megjelent az új otthonfelújítási támogatás pályázati felhívásának társadalmi vitára bocsátott tervezete a palyazat.gov.hu oldalon. Ez alapján az alábbi feltételekkel lehet majd megkapni az otthonfelújítási támogatást.

 • Az Otthonfelújítási Program pályázatán 1990. december 31-e előtt épült,  életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra igényelhető támogatás.
 • Nemcsak gázfűtéses családi házakra lehet az igénylést beadni, hanem más fűtési módúakra is.
 • Az igénylés feltétele, hogy a támogatásban elszámolható költségek minimum 14,3 százalékára (7 milliós beruházás esetén legalább 1 millió forint) önerővel rendelkezzen a pályázó, aki ennél nagyobb önerőt is felhasználhat a beruházás megvalósításánál.
 • A támogatás összege eltér a különböző járásokban, az átlagos jövedelem alapján:
  • Ahol eléri az átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a közvetlen, vissza nem térítendő támogatás és 3,5 millió forint a kamatmentes hitel.
  • Ahol 75 és 110 százalék közé esik az átlagos jövedelem, ott 3-3 millió forint lesz a támogatás és a hitel összege.
  • Ahol az átlagos jövedelem az országos átlag 75 százaléka alatt van, ott 3,5 millió forint a támogatás összege, a hitelösszeg pedig 2,5 millió forint.
  • Ha az igénylő (vagy a kölcsönigénylő és adóstársa együttes) havi bruttó jövedelme nem éri el a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százalékát (399 840 forintot), akkor bármelyik járásban éljen is, a legmagasabb arányú vissza nem térítendő támogatáshoz juthat.

Ha az igénylő (vagy a kölcsönigénylő és adóstársa együttes) tavalyi havi bruttó jövedelme meghaladja a 742 560 forintot (a 2023-as évi bruttó átlagkereset 571 200 forint 130 százalékát), akkor bármelyik járásban lakik, a legalacsonyabb, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.

 • Az otthonfelújítási hitel kamatmentes, a futamideje legfeljebb 10 év, amelyben a rendelkezésre tartási idő (6-24 hónap) és a türelmi idő (a rendelkezésre tartási időtől számított 3 hónap) is benne van. A felújítást a szerződéskötéstől számított két éven belül be kell fejezni, ami indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható.
 • 3 millió forintos kamatmentes hitelösszeggel és 8 éves futamidővel számolva 31 ezer forint körül alakul a havi törlesztőrészlet.
 • A korszerűsítés végén épületenként legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarításnak kell megvalósulnia, amit igazolni kell hiteles energetikai tanúsítvánnyal.
 • Ha a hiteles épületenergetikai tanúsítvány a primerenergia-felhasználás csökkenés eléri, illetve meghaladja a kiindulási állapothoz képesti 40 százalékot, akkor az igénylő további 5 százalék vissza nem térítendő támogatásra jogosult.
 • Ha a záró energetikai tanúsítvány alapján nem éri el a megvalósított beruházás a 30 százalékos primer energiamegtakarítást, akkor az ügylet szabálytalanná válik, és a teljes finanszírozási összeget vissza kell fizetni.
 • Az otthonfelújítási támogatást az alábbi munkálatokra lehet igénybe venni:
  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése.

A támogatást 2024. június 3-tól lehet majd igényelni (legkésőbb 2025. december 31-ig, ha addig marad rá pénz, ami nem valószínű). Az igénylést kizárólag a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt valamennyi melléklet csatolásával lehet benyújtani. A szerződéskötésre vonatkozó legkésőbbi határidő 2026. április 30. (vagy a támogatási keret kimerülése). A szerződéskötésre vonatkozó legkésőbbi határidő 2026. április 30. Az igénylést csak a lakossági MFB Pont Pluszokon lehet leadni, ezeket az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank konzorciuma fogja üzemeltetni.

Az otthonfelújítási kölcsön igénylője olyan magánszemély lehet, aki tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő családi házban, amely ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye.

Ha az igénylő a kölcsönigényléskor betöltötte vagy a futamidő lejáratáig betölti a 75. életévét, a hitelbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel.

Azt, hogy melyik járásban mekkora otthonfelújítási támogatás és kamatmentes hitel lesz elérhető a pályázat folyamatosan frissülő további részleteivel együtt itt lehet megnézni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.