Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Megugrott a K&H Bank adózás utáni nyeresége
No menu items!

Megugrott a K&H Bank adózás utáni nyeresége

A K&H Bank adózás utáni nyeresége 2023 első három negyedévében 70,8 milliárd forintra nőtt, ami 129 százalékos növekedés az előző év azonos időszaki 31 milliárd forinthoz képest – közölte a pénzintézet.

A tájékoztatás szerint a bank teljes hitelállománya éves szinten 8 százalékkal 2773 milliárd forintra nőtt az első kilenc hónapban, míg betétállománya 6 százalékkal, 3497 milliárd forintra csökkent. Az új lakossági és vállalati hitelek volumene elérte az 454 milliárd forintot.
A bank működési bevétele 18,1 százalékkal 235,9 milliárd forintra nőtt, a működési költségek 18,5 százalékkal 148,9 milliárd forintra emelkedtek. A költségek emelkedését a magasabb bankadók és az inflációval összefüggő költségnövekedés okozta – közölték.

A K&H bank mérlegfőösszege szeptember végén 5314 milliárd forinton, saját tőkéje 531 milliárd forinton állt.  A nem teljesítő hitelek aránya 1,9 százalékra csökkent szeptember végére az egy évvel korábbi 2,4 százalékról. A K&H tőkemegfelelési mutatója a vizsgált időszakban 15,7 százalékról 18,1 százalékra nőtt, a hitel-betét arány pedig 69,4 százalékról 79,6 százalékra emelkedett.

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója a közleményben kiemelte: az első kilenc hónap bevételeinek hajtóerejét a hitel- és betétállomány növekedése és a bővülő ügyfélbázis képezte. A január-szeptemberi időszakban a lakossági ügyfelek száma meghaladta a 821 ezret, ami éves szinten 5 százalékos növekedés. A rendszeres jövedelem-átutalással rendelkező ügyfelek száma átlépte az 568 ezret.

A K&H a magyar pénzügyi szolgáltatók közül elsőként vezette be a hangalapú forintátualást lehetővé tevő szolgáltatását. Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője elmondta: a vállalati hitelezés 12 százalékos éves dinamikája meghaladta a piac átlagos növekedési ütemét, ezzel a bank piaci részesedését 10,1 százalékra növelte az előző évi 9,4 százalékról.

Hozzátette, hogy 2023 szeptember végén a K&H teljes szerződött állománya a Széchenyi Kártya programban elérte a 200 milliárd forintot, a Baross Gábor hitelprogramban pedig a 123 milliárd forintot, ezzel utóbbi szegmensben piaci részesedésük elérte a 14,5 százalékot.

Az új lakossági jelzáloghiteleknél a K&H piaci részesedése 15,4 százalékra emelkedett a harmadik negyedévében az előző negyedévi 10,7 százalékról, a teljes lakossági hitelállomány pedig egy év alatt 3 százalékkal bővült. A lakáshitel-piacon a harmadik negyedévben minden hatodik új lakáshitelt a K&H folyósította – közölték.

A szociális hozzájárulási adó kiterjesztése a megtakarításokra július 1-jétől nem fogta vissza a befektetési alapok piacát: a kezelt vagyon a piaci hozamoknak és a negyedévben tapasztalt élénk keresletnek köszönhetően rekordot döntött – emelte ki Gombás Attila.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta: a biztosító nettó nyeresége 0,1 milliárd forintot tett ki, mivel a teljes év extraprofitadóját az első negyedévben elkönyvelték, míg egy éve az extraprofitadó 30 millió forintos veszteséget eredményezett. Minden üzletág kétszámjegyű növekedési rátát ért el az előző évhez képest, ami a piacot meghaladó bővülést jelent- jelezte.

A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele éves szinten 16 százalékkal 52,3 milliárd forintra nőtt, míg az életbiztosítási üzletág díjbevétele 18 százalékkel emelkedett.

Az infláció miatt nőttek az átlagos kárkifizetések: a gépjármű kötelező felelősségbiztosításoknál 19 százalékkal, a cascónál 16 százalékkal, a lakásbiztosításoknál pedig 13 százalékkal az előző év azonos időszakához képest – emelte ki.

Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője elmondta: a K&H-nak 688 ezer digitálisan aktív ügyfele van, az aktív digitális bankkártyák száma 264 ezer, ami egy év alatt 28 százalékos bővülés.

Szeptemberben az új lakossági számlák mintegy 60 százalékát online nyitották meg, a személyi kölcsönök kétharmadát is digitálisan igényelték és a hónap során az érintés nélküli fizetések havi száma elérte a 4,8 milliót.

A K&H mobilbankja már több mint 100 funkciót kínál, a bank mesterséges intelligencián alapuló digitális pénzügyi asszisztensét (Kate) tavaly szeptember óta 424 ezer felhasználó vette igénybe és havonta 80 ezer kérdést tesznek fel neki – mondta. (MTI)

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hitelt akar felvenni? Eligazítja az ingatlan.com hitelezési platformja

A fejlesztés eredménye egy komplex, bankfüggetlen, algoritmus-alapú, elektronikus lakossági hitelezési platform lett.

Legyen adómentes a borravaló?

Jelenleg az esetek többségében csak akkor adómentes a borravaló, ha azt a vendégek közvetlenül a pincéreknek, felszolgálóknak adják oda készpénzben

2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

A fizetésmentességet élvezők magas száma bizonyítja, hogy a városban sokkal többen laknak állandó jelleggel, mint a hivatalosan bejelentett 49 ezer.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a tőzsde

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 0,88 százalékkal 9765 forintra nőtt, a részvények forgalma 679,9 millió forintot ért el.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.