Hirdetés
Kezdőlap Hírek Megugrottak az olajárak az uniós embargó hírére
No menu items!

Megugrottak az olajárak az uniós embargó hírére

Illusztráció: Bigstock

Az olajárak megugrottak, miután az Európai Unió vezetői megállapodásra jutottak abban, hogy kiiktatják az orosz olajimport kétharmadát, az év végéig pedig 90 százalékban betiltják azt.

A kedd reggeli órákban a júliusi WTI nyersolaj határidős jegyzése 3,53%-kal 119,12 dollárra, a Brent nyersolaj határidős jegyzése pedig 1,87%-kal 123,95 dollárra emelkedett. Egy ponton a WTI nyersolaj hordónként 119,42 dollárig, 12 hetes csúcsra is emelkedett – derül ki a Refinitiv adataiból.

Az augusztusi kontraktusokkal is magasabb szinten kereskedtek: a WTI nyersolaj 3,66%-kal 116,34 dollárra ugrott, a Brent pedig közel 2%-kal 119,96 dollárra emelkedett hordónként.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint a lépés azonnal az orosz olajimport 75%-át érintené.

Az embargó része az Európai Unió hatodik szankciócsomagjának, amelyet Oroszországgal szemben foganatosított Ukrajna lerohanása óta. A hónap eleje óta folynak tárgyalások az olajembargó bevezetéséről.

“Az Európai Tanács egyetért abban, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag kiterjed az Oroszországból a tagállamokba szállított nyersolajra, valamint a kőolajtermékekre, a csővezetéken szállított nyersolajra vonatkozó átmeneti kivétellel”

– áll az Európai Tanács május 31-i nyilatkozatában.

Az Európai Tanács hozzátette, hogy a szállítás “hirtelen megszakadása” esetén “sürgősségi intézkedéseket” vezetnek be az ellátás biztonságának biztosítása érdekében.

Ez az átmeneti kivétel a még be nem tiltott orosz olaj maradékára vonatkozik – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatón.

Megállapodtunk abban, hogy a Tanács a lehető leghamarabb visszatér a témára, így vagy úgy. Tehát ez egy olyan téma, amelyre vissza fogunk térni, és amelyen még dolgoznunk kell, de nagy előrelépés, amit ma tettünk” – mondta az ideiglenes mentességre utalva.

Von der Leyen kifejtette, hogy az ideiglenes mentességet azért adták meg, hogy Magyarország, valamint Szlovákia és Csehország hozzáféréssel rendelkezzen az orosz olajhoz mindaddig, amíg nem tudják azt pótolni máshonnan származó olajjal. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom