Kezdőlap Tudomány Mesterséges intelligenciával lett meg a halálos szuperbaktérium gyilkosa
No menu items!

Mesterséges intelligenciával lett meg a halálos szuperbaktérium gyilkosa

Illusztráció: Freepik

Mesterséges intelligenciát használó tudósok felfedeztek egy abaucin nevű új antibiotikumot, amely képes elpusztítani egy halálos szuperbaktériumot.

A Nature Chemical Biology című tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a McMaster Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology tudóscsoportja olyan új antibiotikumot fedezett fel, amely egy halálos kórházi szuperbaktérium elpusztítására használható – számolt be a Guardian.

A szóban forgó szuperbaktérium az Acinetobacter baumannii, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a “kritikus” fenyegetések közé sorolt a “kiemelt kórokozók” – az emberi egészségre “legnagyobb veszélyt” jelentő baktériumcsaládok csoportja – között.

A WHO szerint a baktériumnak beépített képességei vannak arra, hogy új utakat találjon a kezelésnek való ellenállásra, és olyan genetikai anyagot adhat át, amely lehetővé teszi, hogy más baktériumok is gyógyszerrezisztenssé váljanak.

Az A baumannii veszélyt jelent a kórházakra, az idősotthonokra és azokra a betegekre, akik lélegeztetőgépet és vérkatétert igényelnek, valamint azokra, akiknek műtétekből származó nyílt sebeik vannak.

A baktérium hosszabb ideig képes megélni a minket körülvevő környezetben és a közös használatú berendezéseken, és gyakran fertőzött kézzel terjed. A vérfertőzések mellett az A baumannii húgyúti és tüdőfertőzéseket is okozhat.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint a baktérium “kolonizálódhat” vagy élhet a betegben anélkül is, hogy fertőzést vagy tüneteket okozna.

A tanulmányból kiderült, hogy a kutatók egy mesterséges intelligencia-algoritmus segítségével több ezer antibakteriális molekulát vizsgáltak át, hogy megpróbáljanak új szerkezeti osztályokat megjósolni. A mesterséges intelligencia segítségével elvégzett szűrés eredményeként a kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy új antibakteriális vegyületet, amelyet abaucin névre kereszteltek.

Egy csomó adat állt rendelkezésünkre, amelyek csak arról árulkodtak, hogy mely vegyi anyagok képesek elpusztítani egy csomó baktériumot, és melyek nem. Az én feladatom az volt, hogy betanítsam ezt a modellt, és ez a modell lényegében csak annyit tett volna, hogy megmondja nekünk, hogy az új molekuláknak lesz-e antibakteriális tulajdonságuk vagy sem” – mondta Gary Liu, a MacMaster Egyetem végzős hallgatója, aki a kutatásban dolgozott.

Ezáltal alapvetően képesek vagyunk növelni a gyógyszerkutatási folyamat hatékonyságát, és kiválasztani azokat a molekulákat, amelyekkel valóban foglalkozni akarunk” – tette hozzá.

Miután a tudósok betanították a mesterséges intelligenciamodellt, 6 680 olyan vegyületet elemeztek vele, amelyekkel korábban nem találkozott. Az elemzés másfél órát vett igénybe, és végül több száz vegyületet eredményezett, amelyek közül 240-et aztán laboratóriumban teszteltek. A laboratóriumi tesztek végül kilenc potenciális antibiotikumot mutattak ki, köztük az abaucint.

A tudósok ezután az új molekulát az A baumannii ellen tesztelték egerek sebfertőzési modelljében, és megállapították, hogy a molekula elnyomta a fertőzést.

Ez a munka igazolja a gépi tanulás előnyeit az új antibiotikumok keresésében” – mondta Jonathan Stokes, a McMaster Egyetem biomedicina és biokémia tanszékének adjunktusa, aki segített a tanulmány vezetésében.

A mesterséges intelligencia segítségével gyorsan felderíthetjük a kémiai tér hatalmas régióit, jelentősen megnövelve az esélyét annak, hogy alapvetően új antibakteriális molekulákat fedezzünk fel” – mondta.

Tudjuk, hogy a széles spektrumú antibiotikumok nem optimálisak, és hogy a kórokozók képesek fejlődni és alkalmazkodni minden trükkhöz, amit a szemükre vetünk. A mesterséges intelligencia módszerei lehetőséget adnak arra, hogy jelentősen növeljük az új antibiotikumok felfedezésének sebességét, és mindezt csökkentett költséggel tehetjük. Ez az új antibiotikum-gyógyszerek felfedezésének fontos útja” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A drága cement megváltoztatta a betonozási játékszabályokat

A cement árának emelkedése megváltoztatta a betonozás játékszabályait. A betonozás költsége még sosem volt ennyire magas.

Akár 4,5 milliós anyagi segítség a mikrovállalkozóvá váláshoz

Amit már sokan, nagyon régóta vártak bekövetkezett: a Magyar...

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

A magyaroknak sem kell bajlódni: itt az új uniós digitális ügyintézés

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nemcsak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

Hírek

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.