Hirdetés
Kezdőlap Tudomány Mesterséges intelligenciával lett meg a halálos szuperbaktérium gyilkosa
No menu items!

Mesterséges intelligenciával lett meg a halálos szuperbaktérium gyilkosa

Illusztráció: Freepik

Mesterséges intelligenciát használó tudósok felfedeztek egy abaucin nevű új antibiotikumot, amely képes elpusztítani egy halálos szuperbaktériumot.

A Nature Chemical Biology című tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a McMaster Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology tudóscsoportja olyan új antibiotikumot fedezett fel, amely egy halálos kórházi szuperbaktérium elpusztítására használható – számolt be a Guardian.

A szóban forgó szuperbaktérium az Acinetobacter baumannii, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a “kritikus” fenyegetések közé sorolt a “kiemelt kórokozók” – az emberi egészségre “legnagyobb veszélyt” jelentő baktériumcsaládok csoportja – között.

A WHO szerint a baktériumnak beépített képességei vannak arra, hogy új utakat találjon a kezelésnek való ellenállásra, és olyan genetikai anyagot adhat át, amely lehetővé teszi, hogy más baktériumok is gyógyszerrezisztenssé váljanak.

Az A baumannii veszélyt jelent a kórházakra, az idősotthonokra és azokra a betegekre, akik lélegeztetőgépet és vérkatétert igényelnek, valamint azokra, akiknek műtétekből származó nyílt sebeik vannak.

A baktérium hosszabb ideig képes megélni a minket körülvevő környezetben és a közös használatú berendezéseken, és gyakran fertőzött kézzel terjed. A vérfertőzések mellett az A baumannii húgyúti és tüdőfertőzéseket is okozhat.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint a baktérium “kolonizálódhat” vagy élhet a betegben anélkül is, hogy fertőzést vagy tüneteket okozna.

A tanulmányból kiderült, hogy a kutatók egy mesterséges intelligencia-algoritmus segítségével több ezer antibakteriális molekulát vizsgáltak át, hogy megpróbáljanak új szerkezeti osztályokat megjósolni. A mesterséges intelligencia segítségével elvégzett szűrés eredményeként a kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy új antibakteriális vegyületet, amelyet abaucin névre kereszteltek.

Egy csomó adat állt rendelkezésünkre, amelyek csak arról árulkodtak, hogy mely vegyi anyagok képesek elpusztítani egy csomó baktériumot, és melyek nem. Az én feladatom az volt, hogy betanítsam ezt a modellt, és ez a modell lényegében csak annyit tett volna, hogy megmondja nekünk, hogy az új molekuláknak lesz-e antibakteriális tulajdonságuk vagy sem” – mondta Gary Liu, a MacMaster Egyetem végzős hallgatója, aki a kutatásban dolgozott.

Ezáltal alapvetően képesek vagyunk növelni a gyógyszerkutatási folyamat hatékonyságát, és kiválasztani azokat a molekulákat, amelyekkel valóban foglalkozni akarunk” – tette hozzá.

Miután a tudósok betanították a mesterséges intelligenciamodellt, 6 680 olyan vegyületet elemeztek vele, amelyekkel korábban nem találkozott. Az elemzés másfél órát vett igénybe, és végül több száz vegyületet eredményezett, amelyek közül 240-et aztán laboratóriumban teszteltek. A laboratóriumi tesztek végül kilenc potenciális antibiotikumot mutattak ki, köztük az abaucint.

A tudósok ezután az új molekulát az A baumannii ellen tesztelték egerek sebfertőzési modelljében, és megállapították, hogy a molekula elnyomta a fertőzést.

Ez a munka igazolja a gépi tanulás előnyeit az új antibiotikumok keresésében” – mondta Jonathan Stokes, a McMaster Egyetem biomedicina és biokémia tanszékének adjunktusa, aki segített a tanulmány vezetésében.

A mesterséges intelligencia segítségével gyorsan felderíthetjük a kémiai tér hatalmas régióit, jelentősen megnövelve az esélyét annak, hogy alapvetően új antibakteriális molekulákat fedezzünk fel” – mondta.

Tudjuk, hogy a széles spektrumú antibiotikumok nem optimálisak, és hogy a kórokozók képesek fejlődni és alkalmazkodni minden trükkhöz, amit a szemükre vetünk. A mesterséges intelligencia módszerei lehetőséget adnak arra, hogy jelentősen növeljük az új antibiotikumok felfedezésének sebességét, és mindezt csökkentett költséggel tehetjük. Ez az új antibiotikum-gyógyszerek felfedezésének fontos útja” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...