Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A heti várható: Az ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a szálláshelyekről...
No menu items!

A heti várható: Az ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a szálláshelyekről is lesznek adatok

A kormányzati szektor második negyedévi egyenlegéről, a júliusi külkereskedelmi termékforgalomról, az augusztusi ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hétfőn teszi közzé a külkereskedelmi áruforgalom júliusi részletes adatait második becslése alapján a KSH. A szeptember 8-án közölt első becslés szerint júliusban 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet. Az előző hónaphoz viszonyítva az export 16, az import 11 százalékkal csökkent. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva júliusban az export euróban számított értéke 4,3 százalékkal nagyobb, míg az importé 13 százalékkal kisebb volt. A külkereskedelmi egyenleg 2,0 milliárd euróval javult. Az év első hét hónapjában az euróban számolt export 10,6 százalékkal nőtt, az import 0,8 százalékkal csökkent, az áruforgalmi mérlegtöbblet 5,060 milliárd eurót tett ki, 9,127 milliárd euróval javult a múlt év azonos időszakához képest.

Kedden jelenik meg a kormányzati szektor második negyedévi egyenlege. A kormányzati szektor első negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 1728 milliárd forint, a GDP 9,8 százaléka volt. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 1265 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6,8 százalékponttal romlott. A kormányzati szektor bevétele 7210 milliárd, kiadása 8938 milliárd forint volt. A múlt év azonos időszakához képest a bevételek 607 milliárd forinttal, 9,2 százalékkal, a kiadások pedig 1872 milliárd forinttal, 26,5 százalékkal nőttek.K

Kedden közli a statisztikai hivatal a turisztikai szálláshelyek augusztusi forgalmának adatait. Júliusban a turisztikai szálláshelyeken 2,2 millió vendég 6,4 millió éjszakát töltött el, a vendégek száma 4,3 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké 1,0 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,4 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 13 százalékkal emelkedett. Január-júliusban a belföldi vendégek 8,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több éjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

Szerdán a kiskereskedelem augusztusi forgalmáról közöl adatokat a KSH. Júliusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,7, naptárhatástól megtisztítva 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 20,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Január-júliusban a forgalom volumene 9,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Pénteken teszi közzé az ipari termelés augusztusi adatait első becslése alapján a statisztikai hivatal. Júliusban a KSH második becslése szerint az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal mérséklődött.

A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a júniusinál 2,8 százalékkal nagyobb volt. Január-júliusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,5 százalékkal csökkent.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.