Kezdőlap Hírek Milliók lélegezhetnek fel: elengedik a diákhitelek egy részét Amerikában
No menu items!

Milliók lélegezhetnek fel: elengedik a diákhitelek egy részét Amerikában

Az amerikai állam teljes kintlevősége diákhitelek formájában 1600 milliárd dollár. Illusztráció: Bigstock

Nagyszabású diákhitel-elengedésről tett bejelentést az amerikai elnök: 10, illetve 20 ezer dollárral csökken a hiteltartozások zöme, a költségvetés ezzel mintegy 300 milliárd dolláros bevételről mond le.

A Fehér Ház közleménye szerint a kormány 10 ezer dollárral (több mint 4 millió forint) csökkenti azon magánszemélyek szövetségi diákhitel-tartozását, akik évente 125 ezer dollárnál (több mint 50 millió forint) kevesebbet keresnek. A hátrányos helyzetű családból származó diákoknak, akik a Pell Ösztöndíjnak nevezett diáksegélyben részesülnek, 20 ezer dollárral kevesebbet kell törleszteniük hitelükből. A közlemény kiemeli, hogy a magas jövedelmű egyének és háztartások – ez a jövedelmek felső 5 százalékát jelenti – nem részesülnek a visszafizetési kedvezményből. Számukra, illetve a fennmaradó diákhitelek adósai számára a törlesztési moratóriumot az év végéig meghosszabbították.

Az intézkedést ismertető fehér házi közlemény külön fejezetben foglalkozik az adósságelengedés társadalmi egyenlőségre gyakorolt hatásával, amikor rámutat arra, hogy a feketékre különösen nagy terhet rak a diákhitel. “A tipikus fekete diákhitel-felvevő, aki 1995-96-ban kezdte a főiskolát, 20 évvel később a felvett összegnek a 95 százalékát még nem tudta visszafizetni” – fogalmaznak a közleményben, hozzátéve, hogy az intézkedés a “faji alapú vagyoni szakadékot is csökkenti“.

A program az adósságelengedés mellett felső összeghatárt is megállapít a havi törlesztési részletekre.

A számítások szerint, ha minden adós igényli a kedvezményt, akkor a 43 millió adósból nagyjából 20 millióan teljesen megszabadulnak a további törlesztési kötelezettségüktől.

Az oktatási minisztérium adatai szerint ma az Egyesült Államokban a 43 millió diákhiteladós 21 százaléka 25 évnél nem idősebb, 44 százalékuk 36-39 év közötti, több mint harmaduk 40 év feletti, és van 5 százaléknyi, aki már az idős korosztályba tartozik.

A mostani adósságelengedési program a számítások szerint az államot 300 milliárd dollár (több mint 120 ezer milliárd forint) bevételtől fosztja meg, ami nagyjából egyenlő azzal az összeggel, amellyel a költségvetés hiányát csökkentené a közelmúltban elfogadott nagyszabású, úgynevezett inflációcsökkentési törvény.

Az amerikai állam teljes kintlevősége diákhitelek formájában 1600 milliárd dollár, miközben a teljes államadósság a pénzügyi tárca adatai szerint 30 700 milliárd.

Gazdasági elemzők is erre a tényre hívták fel a figyelmet; a The Wall Street Journal szerkesztőségi véleménycikket közölt, amely “inflációnövelő törvénynek” csúfolja és szavazatvásárlásnak nevezi a jogszabályt.

A diákhitelek törlesztési kötelezettségének felfüggesztéséről még 2020 márciusában a Donald Trump vezette adminisztráció döntött a koronavírus-járvány kezdetén. Joe Biden kormánya ezt a moratóriumot többször meghosszabbította, az utolsó határidő augusztus 31-e volt, ezt tolták ki most az év végéig azok számára, akiket nem érint az adósságelengedés, illetve, akiknek a 10 ezer dollár levonása után további hitelük marad fenn. Az elmúlt hónapokban részleges adósságelengedésről már születtek döntések, mint a közszolgálatban dolgozók, a fogyatékkal élők és egyes, időközben megszűnt tanintézmények egykori hallgatói számára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: 559 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Júliusban a kivitel volumene 3,2 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 559 millió euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Október elején rendezik a 27. Erdők Hetét

Országszerte több mint száz programmal várják az erdészetek a fák világa iránt érdeklődőket 2023. október 2-8. között, a hagyományos Erdők Hetén. 

Elindult a Wizz Air első járata Budapestről Koppenhágába

A Wizz Air elindította első közvetlen koppenhágai járatát Budapestről.

A heti várható: Az ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a szálláshelyekről is lesznek adatok

Kedden jelenik meg a kormányzati szektor második negyedévi egyenlege.

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest