Hirdetés
Kezdőlap Hírek Milliók lélegezhetnek fel: elengedik a diákhitelek egy részét Amerikában
No menu items!

Milliók lélegezhetnek fel: elengedik a diákhitelek egy részét Amerikában

Az amerikai állam teljes kintlevősége diákhitelek formájában 1600 milliárd dollár. Illusztráció: Bigstock

Nagyszabású diákhitel-elengedésről tett bejelentést az amerikai elnök: 10, illetve 20 ezer dollárral csökken a hiteltartozások zöme, a költségvetés ezzel mintegy 300 milliárd dolláros bevételről mond le.

A Fehér Ház közleménye szerint a kormány 10 ezer dollárral (több mint 4 millió forint) csökkenti azon magánszemélyek szövetségi diákhitel-tartozását, akik évente 125 ezer dollárnál (több mint 50 millió forint) kevesebbet keresnek. A hátrányos helyzetű családból származó diákoknak, akik a Pell Ösztöndíjnak nevezett diáksegélyben részesülnek, 20 ezer dollárral kevesebbet kell törleszteniük hitelükből. A közlemény kiemeli, hogy a magas jövedelmű egyének és háztartások – ez a jövedelmek felső 5 százalékát jelenti – nem részesülnek a visszafizetési kedvezményből. Számukra, illetve a fennmaradó diákhitelek adósai számára a törlesztési moratóriumot az év végéig meghosszabbították.

Az intézkedést ismertető fehér házi közlemény külön fejezetben foglalkozik az adósságelengedés társadalmi egyenlőségre gyakorolt hatásával, amikor rámutat arra, hogy a feketékre különösen nagy terhet rak a diákhitel. “A tipikus fekete diákhitel-felvevő, aki 1995-96-ban kezdte a főiskolát, 20 évvel később a felvett összegnek a 95 százalékát még nem tudta visszafizetni” – fogalmaznak a közleményben, hozzátéve, hogy az intézkedés a “faji alapú vagyoni szakadékot is csökkenti“.

A program az adósságelengedés mellett felső összeghatárt is megállapít a havi törlesztési részletekre.

A számítások szerint, ha minden adós igényli a kedvezményt, akkor a 43 millió adósból nagyjából 20 millióan teljesen megszabadulnak a további törlesztési kötelezettségüktől.

Az oktatási minisztérium adatai szerint ma az Egyesült Államokban a 43 millió diákhiteladós 21 százaléka 25 évnél nem idősebb, 44 százalékuk 36-39 év közötti, több mint harmaduk 40 év feletti, és van 5 százaléknyi, aki már az idős korosztályba tartozik.

A mostani adósságelengedési program a számítások szerint az államot 300 milliárd dollár (több mint 120 ezer milliárd forint) bevételtől fosztja meg, ami nagyjából egyenlő azzal az összeggel, amellyel a költségvetés hiányát csökkentené a közelmúltban elfogadott nagyszabású, úgynevezett inflációcsökkentési törvény.

Az amerikai állam teljes kintlevősége diákhitelek formájában 1600 milliárd dollár, miközben a teljes államadósság a pénzügyi tárca adatai szerint 30 700 milliárd.

Gazdasági elemzők is erre a tényre hívták fel a figyelmet; a The Wall Street Journal szerkesztőségi véleménycikket közölt, amely “inflációnövelő törvénynek” csúfolja és szavazatvásárlásnak nevezi a jogszabályt.

A diákhitelek törlesztési kötelezettségének felfüggesztéséről még 2020 márciusában a Donald Trump vezette adminisztráció döntött a koronavírus-járvány kezdetén. Joe Biden kormánya ezt a moratóriumot többször meghosszabbította, az utolsó határidő augusztus 31-e volt, ezt tolták ki most az év végéig azok számára, akiket nem érint az adósságelengedés, illetve, akiknek a 10 ezer dollár levonása után további hitelük marad fenn. Az elmúlt hónapokban részleges adósságelengedésről már születtek döntések, mint a közszolgálatban dolgozók, a fogyatékkal élők és egyes, időközben megszűnt tanintézmények egykori hallgatói számára.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nincs zöld átmenet a jegybankok nélkül – MNB-alelnök

A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell.

Otthonfelújítási Program, vannak új kedvezmények: így optimalizálhatja a nyereséget

Biztosan csak azok lesznek eredményesek, akik viszonylag gyorsan lépnek, és a lehető leggyorsabban összetudják állítani azt a perfekt pályázati dokumentációt, amire szükség van a sikerességhez.

A németek már a pályán kívül is nyertek a foci EB-n. A magyaroknak is van esélyük.

A DFB utoljára nyolc évvel ezelőtt fizetett ki bónuszokat Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon.

Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

Megtelt az agglomeráció, egyre tolódnak ki a határok
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...