Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az órabérek nőttek, de az infláció ennél gyorsabban szalad felfelé az USA-ban
No menu items!

Az órabérek nőttek, de az infláció ennél gyorsabban szalad felfelé az USA-ban

Miközben a bérek az elmúlt évben erőteljesen nőttek, az infláció ismét meghaladja az átlagos órabér éves növekedését az Egyesült Államokban.

Júniusban az infláció 1981 novembere óta a legmagasabb éves szintű ütemre emelkedett. A Bureau of Labor Statistics (Munkaügyi Statisztikai Hivatal) fogyasztói árindexe szerint az infláció szezonálisan nem kiigazítva 9,1 százalékkalkal emelkedett idén január és június között.

Bár a Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai alapján az átlagkeresetek általában véve emelkedtek, ezek az évről évre történő emelések 2021 tavasza óta elmaradnak a fogyasztói árindex emelkedésétől. Amint azonban az alábbi ábrán látható, amely a fogyasztói árindex és a keresetek éves növekedését hasonlítja össze, ez nem mindig volt így.

Az átlagos órabér egyéves százalékos változása valójában általában magasabb volt, mint a fogyasztói árindexé, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók tényleges vásárlóereje növekedett. Ez megváltozott, és az árak a béreknél magasabbra emelkedése azt jelzi, hogy a reálkeresetek elmaradnak.

Ha csak a legutóbbi hónap adatait nézzük, az összes magánalkalmazott átlagkeresete júniusban 32,08 dollár volt óránként. Ez 5,1 százalékkal magasabb, mint a 2021. júniusi 30,52 dolláros órabér. Az infláció azonban szezonálisan kiigazítva 9,0 százalékkal emelkedett júniusban. A Bureau of Labor Statistics júniusi adatai azt is mutatják, hogy az átlagos reálórabér 3,6 százalékkalkal csökkent az egy évvel ezelőtti 11,26 dollárról.

Ez a magas infláció negatívan érinti a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt. A kisvállalkozók és más munkáltatók azt latolgatják, hogy emelniük kell-e az áruk vagy szolgáltatások árát. Azt is fontolgatják, hogy emeljék-e a fizetéseket, nemcsak a négy évtizedes magas infláció miatt, hanem a munkaerőhiány miatt is. Az emberek pedig azt látják, hogy a különböző áruk és szolgáltatások árai az egy évvel ezelőttihez képest emelkednek – a benzintől kezdve a különböző élelmiszerekig.

A Joblist 2022 második negyedévéről szóló jelentésében kiemelt felmérési eredmények azt mutatják, hogy a munkavállalók szerint a béremelkedés nem tartott lépést a szárnyaló inflációval.

Felmérésünkben azt találtuk, hogy 2022-ben eddig gyakoriak a fizetésemelések, de jellemzően nem elég nagyok ahhoz, hogy ellensúlyozzák az inflációt. Az álláskeresők nagy része (41 százalék) már kapott fizetésemelést idén, azonban csak 28 százalékuk kapott olyan emelést, amely meghaladja a nagyjából 8,5 százalékos inflációs rátát” – írta a Joblist az eredményekről. (Business Insider)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom