Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az órabérek nőttek, de az infláció ennél gyorsabban szalad felfelé az USA-ban
No menu items!

Az órabérek nőttek, de az infláció ennél gyorsabban szalad felfelé az USA-ban

Miközben a bérek az elmúlt évben erőteljesen nőttek, az infláció ismét meghaladja az átlagos órabér éves növekedését az Egyesült Államokban.

Júniusban az infláció 1981 novembere óta a legmagasabb éves szintű ütemre emelkedett. A Bureau of Labor Statistics (Munkaügyi Statisztikai Hivatal) fogyasztói árindexe szerint az infláció szezonálisan nem kiigazítva 9,1 százalékkalkal emelkedett idén január és június között.

Bár a Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai alapján az átlagkeresetek általában véve emelkedtek, ezek az évről évre történő emelések 2021 tavasza óta elmaradnak a fogyasztói árindex emelkedésétől. Amint azonban az alábbi ábrán látható, amely a fogyasztói árindex és a keresetek éves növekedését hasonlítja össze, ez nem mindig volt így.

Az átlagos órabér egyéves százalékos változása valójában általában magasabb volt, mint a fogyasztói árindexé, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók tényleges vásárlóereje növekedett. Ez megváltozott, és az árak a béreknél magasabbra emelkedése azt jelzi, hogy a reálkeresetek elmaradnak.

Ha csak a legutóbbi hónap adatait nézzük, az összes magánalkalmazott átlagkeresete júniusban 32,08 dollár volt óránként. Ez 5,1 százalékkal magasabb, mint a 2021. júniusi 30,52 dolláros órabér. Az infláció azonban szezonálisan kiigazítva 9,0 százalékkal emelkedett júniusban. A Bureau of Labor Statistics júniusi adatai azt is mutatják, hogy az átlagos reálórabér 3,6 százalékkalkal csökkent az egy évvel ezelőtti 11,26 dollárról.

Ez a magas infláció negatívan érinti a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt. A kisvállalkozók és más munkáltatók azt latolgatják, hogy emelniük kell-e az áruk vagy szolgáltatások árát. Azt is fontolgatják, hogy emeljék-e a fizetéseket, nemcsak a négy évtizedes magas infláció miatt, hanem a munkaerőhiány miatt is. Az emberek pedig azt látják, hogy a különböző áruk és szolgáltatások árai az egy évvel ezelőttihez képest emelkednek – a benzintől kezdve a különböző élelmiszerekig.

A Joblist 2022 második negyedévéről szóló jelentésében kiemelt felmérési eredmények azt mutatják, hogy a munkavállalók szerint a béremelkedés nem tartott lépést a szárnyaló inflációval.

Felmérésünkben azt találtuk, hogy 2022-ben eddig gyakoriak a fizetésemelések, de jellemzően nem elég nagyok ahhoz, hogy ellensúlyozzák az inflációt. Az álláskeresők nagy része (41 százalék) már kapott fizetésemelést idén, azonban csak 28 százalékuk kapott olyan emelést, amely meghaladja a nagyjából 8,5 százalékos inflációs rátát” – írta a Joblist az eredményekről. (Business Insider)

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.