Hirdetés
Kezdőlap Hirdetés Milyen következményei lehetnek, ha nem fizetjük ki határidőn belül a céges számlákat?
No menu items!

Milyen következményei lehetnek, ha nem fizetjük ki határidőn belül a céges számlákat?

A számlákkal sokszor egy családnak is meggyűlik a baja. Elfelejtjük a határidőt, elkallódik a csekk, nincs meg a fedezet. Egy cég életében ez hatványozottan is igaz, hiszen akár havi több száz számlával is meg kell birkózni. Márpedig a lejárt számlák már rövid távon is komoly problémákat okozhatnak. Hosszú távon pedig a cég imidzsét, likviditását, és végső soron létét fenyegetik. Cikkünkből kiderül, hogyan előzheted meg a bajt.

Mi állhat a kifizetetlen számlák hátterében?

Likviditási gondok

A lejárt számlák mögött az esetek túlnyomó többségében igen prózai ok áll. Az adott cégnek egész egyszerűen nincs elég tőkéje a számla kiegyenlítéséhez. Ez sajnos sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. A COVID utáni időszakban 23-ról 46%-ra nőtt a lejárt vállalatközi számlatartozások állománya. Mindeközben minden harmadik céggel előfordult már, hogy csak késve tudott fizetni a beszállítóinak.

Rendszertelen számlakezelés

A számlák tengerében nem könnyű eligazodni. Ha egy cégnél fejetlenség uralkodik, bizony előfordul, hogy egy-egy számláról megfeledkeznek. Ugyanilyen fontos a határidőkre való ügyelés is, hiszen sok cég ezen a banális apróságon csúszik el. Napjainkban már semmiképp sem érdemes papíron vezetni a számlákat és a hozzájuk tartozó feladatokat: erre a célra jobbnál jobb programok is léteznek.

Kintlévő követelések

Az üzleti világban egyáltalán nem ritka a körbetartozás. A cégek jelentős része egész egyszerűen azért halmoz fel lejárt számlákat, mert az ő követeléseik sem teljesültek. Különösen problémás ez az eset, ha a számlák a határokon is átnyúlnak. A nemzetközi követeléskezelés bonyolult procedúra, ahol mindenképp érdemes profikhoz fordulni.

Milyen következményei lehetnek a lejárt számláknak?

Megromló üzleti kapcsolatok

A “piszkos anyagiak” a legjobb üzleti kapcsolatokra is rányomhatják a bélyegüket. Márpedig egy cég könnyen elveszítheti a beszállítóit, a logisztikai partnerét, esetleg a jogi képviseletét vagy éppen a bérleményét, ha túl sokáig halogatja a számlák rendezését.

Ügyfélvesztés

A fentiek egyenes következménye az ügyfélvesztés. Egy webáruház például aligha maradhat talpon szállítmányozást biztosító partner nélkül, vagy egy fodrászat üzlethelyiség nélkül. A cég rossz megítélése előbb-utóbb az ügyfelek fülébe juthat, akik alighanem elpártolnak egy olyan vállalattól, amely ilyen fokú megbízhatatlanságról tesz tanúbizonyságot.

Egyszeri komolyabb kiadás

A lejárt számlák természetesen nem szűnnek meg létezni: előbb-utóbb rendezni kell őket. Ha sokáig húzzuk a fizetést, az összeg egyre csak nő és nő. Mindez rövid úton oda vezethet, hogy egyszeri, nagyobb kiadással kell rendeznünk a tartozásainkat. Talán mondani sem kell, hogy napjaink kényes gazdasági helyzetében mekkora érvágás lehet ez egy cég életében.

Hogy előzhető meg a probléma?

Ahogy már említettük, a céges számlák kezelésére ma már számtalan szoftver kínál megoldást. A legjobb, ha egy CRM- (ügyféladatbázis-kezelő) vagy ERP-rendszerben (vállalatirányítási rendszer) gondolkodunk, hiszen ezek a programok a számlákat és a határidőket is képesek kezelni.

Még jobb, ha a teljes problémát profikra bízzuk. Az Intrum szolgáltatásaival például egy kézbe adhatjuk a követeléskezelést (akár nemzetközi szinten is), az emlékeztetőket, és persze a jogi képviseletben is tudnak segítséget nyújtani. A tudatos számlakezelés és a szakértői segítség kéz a kézben járva megszabadíthat minket a lejárt számlák okozta terhektől.

Ha már úszunk a számlákban

Minden igyekezetünk ellenére előfordulhat, hogy a lejárt számlák felhalmozódnak, és kiegyenlítésükre nem látunk módot. Ilyenkor sincs azonban minden veszve. Egy áthidaló kölcsönnel lélegzetvételhez juthatunk. Ma már igen jó feltételekkel is kaphatunk vállalati hitelt.

Ugyanilyen jó megoldás lehet, ha a saját kintlévőségeinket próbáljuk behajtani, és ezekből fedezni a lejárt számlákat. Egy cég életében mindig vannak kifizetetlen tételek, amikkel adott esetben komolyabb összeghez is juthatunk. Végül érdemes a partnereinkkel, beszállítóinkkal is asztalhoz ülni. Lehet, hogy sikerül újratárgyalni a feltételeket, esetleg hosszabb fizetési határidőt kialkudni.

Van kiút a lejárt számlák labirintusából

Cégünk akkor működhet stabilan és biztonságosan, ha esélyt sem adunk arra, hogy a számlák lejárjanak. Ehhez a pénzügyeink tudatos kézben tartására, egy jól működő vállalatirányítási szoftverre és persze a saját kintlévőségeink hatékony kezelésére van szükség. Utóbbit mindenképp bízzuk olyanokra, akiknek megvan a szükséges tapasztalata és jogi ismerete!

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Allianz: az öngondoskodás az időskori kulcs

A rohamosan idősödő társadalmakban a nyugdíjrendszerek teljesítőképességének határai miatt kulcskérdés az az öngondoskodás, amiben az Allianz Hungária tapasztalatai szerint a magyar társadalom a rosszul teljesítők közé tartozik. A biztosító ezért újabb kampányban hívja fel a figyelmet a saját erőből történő biztonság megteremtésének fontosságára.

Nagy Márton: félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén.

Módosította az idei költségvetést a parlament – íme, az új számok

Módosította a 2023-as költségvetési törvényt az Országgyűlés pénteken. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Kínában is van bankcsőd, de kevésbé veszélyes, mint az USA-ban

Bár több kínai bank is komoly problémákkal küzd, nem hordoznak olyan kockázatokat, mint amilyeneket a Silicon Valley Bank összeomlása jelentett - mondta Zhu Min, a China Center for International Economic Exchanges, egy államilag támogatott agytröszt alelnöke.

Hírek

Így állt a tél végén a hazai gáztárolók töltöttsége

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége március 15-én 2,86 milliárd köbméter volt, ami a teljes befogadókapacitás 45,23 százaléka és 1,6 milliárd köbméterrel több az egy évvel korábbinál.

Orbán: ahogy csökken az infláció, megszűnnek az ársapkák

Az élelmiszerek esetében ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják majd kivezetni a most még létező ársapkákat - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megjelentek az idei új nyugdíjak megállapításához szükséges számok

Kihirdette a kormány azt a rendeletét, amelyben azok a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjak és más nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján - írja a Bank360.hu.

Új elektromos expressz indul a Luton reptérről Londonba

A Londonba repülő utasok ezentúl egy új, környezettudatos reptéri vonatot is igénybe vehetnek, amellyel mindössze négy perc alatt elérhetik a Luton repülőtérről a városközpontba vezető főbb vasútvonalat - közölte a Wizz Air.

A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül

Hatalmas összegbe, mintegy 3,5 millió dollárba kerül Kolumbiának a néhai drogbáró, Pablo Escobar 70 vízilójának elszállítása. Az állatokat a tengerentúlra küldik, hogy megfékezzék a helyi ökoszisztémát felborító, növekvő populációt.

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Gazdaság

Allianz: az öngondoskodás az időskori kulcs

A rohamosan idősödő társadalmakban a nyugdíjrendszerek teljesítőképességének határai miatt kulcskérdés az az öngondoskodás, amiben az Allianz Hungária tapasztalatai szerint a magyar társadalom a rosszul teljesítők közé tartozik. A biztosító ezért újabb kampányban hívja fel a figyelmet a saját erőből történő biztonság megteremtésének fontosságára.

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.