Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Moskwa is a belső égésű motorokat védi az EU-ban
No menu items!

Moskwa is a belső égésű motorokat védi az EU-ban

Illusztráció: Bigstock

Noha a belső égésű motoroktól való búcsú az e-benzinek jóváhagyásával némiképp kedvezőbb fordulatot vett, Lengyelország az uniós bíróság előtt akarja megtámadni a belső égésű motorral felszerelt új járművek európai szintű tilalmát.

Lengyelország meg akarja támadni az Európai Unióban a belső égésű motorral felszerelt új autók betiltásáról szóló határozatot, ezért a kormány a következő napokban fellebbezést nyújt be a rendeletek ellen az EU legfelsőbb bíróságához – közölte Anna Moskwa éghajlatvédelmi miniszter a Spiegel beszámolója szerint. Mint mondta, Lengyelország nem ért egyet az EU “Fit for 55” éghajlatvédelmi programjának ezzel a részével és más területeivel.

Remélem, hogy más országok is csatlakoznak” – tette hozzá Moskwa. Az EU energiaügyi miniszterei március végén megállapodtak abban, hogy a Németországgal kötött megállapodást követően 2035-től nagyrészt kivonják a belső égésű motorokat a forgalomból. Lengyelország a tervek ellen szavazott – és azt követően nyíltan ellenezte az új autók értékesítésének 2035-től történő betiltását is.

A varsói kormány irreálisnak nevezte a terveket, és attól tart, hogy a jövőben emelkedni fognak a járművek árai.

A döntés értelmében az új autók 2035-től már nem bocsáthatnak szén-dioxidot. Az értékeknek 2030-ban 55 százalékkal kell alacsonyabbnak lenniük a 2021-es szintnél. A német kormány azonban elérte, hogy a belsőégésű motorral hajtott új autókat abban az esetben lehessen tovább értékesíteni, ha kizárólag szén-dioxid-mentes üzemanyaggal, úgynevezett e-üzemanyaggal hajtják őket.

A közlekedési ágazat az EU szén-dioxid-kibocsátásának csaknem negyedéért felelős. A legtöbb autógyártó a jövőben elsősorban az elektromos autókra kíván támaszkodni. Ugyanakkor egy március közepi felmérés szerint a németek kétharmada (67 százalék) ellenezte, hogy 2035-től Európa-szerte betiltsák a belső égésű motorral hajtott új járművek közlekedését.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.