Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Mostantól itt a kérdés: olcsó hitel vagy erős forint
No menu items!

Mostantól itt a kérdés: olcsó hitel vagy erős forint

A forint árfolyamának mélyrepülése, illetve a külső környezet változása, az, hogy az amerikai jegybank, a FED kamatemelési trendje után az Európai Központi Bank, az EKB tegnap bejelentette, felszámolja az eszközvásárlási programját, komoly dilemma elé állítja a Magyar Nemzeti Bankot. Tardos Gergely, az OTP vezető elemzője szerint úgy tűnik, egy korszak véget ért.

– A fő kérdés most az, hogy mit fog tenni a magyar jegybank – elemez Tardos Gergely. – Mert látni kell: megváltozott az elmúlt éveket jellemző nagyon kedvező globális környezet. A dollárhozamok stabilan emelkednek, a rövid hozamok 2, a hosszúak 3% környékén járnak. Az Európai Központi Bank pedig tegnap bejelentette: fokozatosan felszámolja eszközvásárlási programját (amivel véget ér a monetáris lazítás, vagyis az olcsó pénz időszaka). A feltörekvő országoknál jelentkező feszültségek miatt ezen országok devizáitól komolyabb kamatprémiumot várnak a befektetők, ami alól úgy tűnik Magyarország és a forint sem kivétel.

Hazánkat vizsgálva fontos szempont, hogy a sebezhetőség alacsony, a gazdaság gyorsan nő. Ugyanakkor a termelő szférában a cégeknek már nem az alacsonyan tartott áraikkal kell versenyezniük a vevőkért, hanem pont fordított a helyzet. Mivel erős a kereslet ezért árat tudnak emelni és a bérköltségek is gyorsan nőnek, így a mögöttes infláció kúszik felfelé. Mivel jelenleg az olajár-emelkedés is gyorsítja az árak emelkedését, az infláció már elég közel került a jegybank 3%-os céljához, sőt a nyári hónapokban meg is haladja majd azt.

A fentiek miatt, noha a hazai fundamentumok oldaláról adottak lehetnének a feltételek egy a stabil forinthoz, az árfolyam mégis gyengül. Mi ennek az oka? Részben az, hogy a már magas dollár hozamok miatt a befektetők elfordulnak a feltötekvő piaci eszközöktől, ami leértékelődési nyomást okoz. Ezen túl, ha megnézzük, mi történt az elmúlt hetekben, akkor azt mondhatjuk, hogy a jegybank kommunikálni azzal kapcsolatban, hogy továbbra is alacsonyan akarja tartani a kamatokat, de ez a piacokat nem győzte meg. Kezdtek felépülni kamatemelési várakozások, az árfolyam gyengült, a hosszú hozamok pedig nemzetközi összevetésben is sokat emelkedtek. A legfőbb kérdés ezért az, hogy a jegybank meg tudja-e győzni a befektetőket arról, hogy elsősorban az inflációs kilátások a fontosak, amelyek miatt még nem kell rövidtávon kamatot emelni. A jegybank ugyanis továbbra is azt kommunikálja, hogy az inflációs cél tartós eléréséhez továbbra is nagyon alacsony kamatok kellenek. Mindez viszont alapvetően gyengíti a forintot, mivel a befektetők annyit látnak, hogy már hamarosan célon lehet az infláció, miközben a kockázatok felfelé mutatnak középtávon, és persze a prémiumsokk miatt is magasabb hozamot várnának el. De mivel az MNB már nagyon régóta kitart emellett az álláspont mellet és valószínű, hogy ezen egyhamar nem is fog változtatni, komoly esély van arra, hogy tovább gyengüljön a forint.

– Meddig? Ha már most is a történelmi rekordok felé haladunk?

– Nagyon úgy tűnik, hogy a forint a sok évig érvényes 307-315-ös árfolyamból most feljebb tolódott és rátevődött a 315-325-ös árra, és igazából a jegybankon múlik, hogy milyen irányba halad tovább. Az elmúlt évek jegybanki politikáját a következők határozták meg: nagyon kedvező globális környezet, nagyon alacsony külső kamatok és elvárt kockázati prémium, a 3%-os MNB-s inflációs célt a prognózisok szerint csak a távoli jövőben elérő infláció, magas folyó fizetési mérleg többlet. Ezen tényezők folyamatosan felértékelődési nyomás alá helyzeték a forintot, amely ellen a jegybank folyamatosan harcolt.

– Mostanra viszont fordult a kocka.

– Ez a világ változóban van, vagy azt is mondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel már elmúlt, és átléptünk egy olyan világba, ahol az amerikai – és majd az európai -, hozamok vonzóbb alternatívát nyújtanak a feltörekvő országok eszközeivel szemben. Már csak azért is, mert látjuk, hogy több feltörekvő országban probléma van és ezért nő a tőlük elvárt kamatprémium és az a helyzet állt elő, hogy több országan is eladási nyomás alá kerültek az eszközök, vagyis a devizák akkor, ha a jegybank nem volt hajlandó kamatot emelni, miközben ezekben az országokban volt belső, felépülő inflációs nyomás is. Összességében tehát azt mondhatom: amennyiben a jegybank kitart eddigi álláspontja mellett, hogy nem akar magasabb rövidtávú hozamszintet, akkor az az árfolyam valamennyivel tovább gyengülhet.

– Durván fogalmazva most azt is mondhatjuk, hogy az alacsony kamatnak fizetjük meg a forint árfolyamromlásával az árát?

– Azt nagyon fontos kijelenteni, hogy a jelenlegi helyzetben az árfolyam sokkal kevésbé kulcsfontosságú változó, mint a gazdasági válság éveiben volt, amikor a magyar gazdaság devizaadóssága nagyon magas volt. A háztartásoké és az államé is. Az elmúlt pár évben azonban a devizahitelek forintosításával, illetve azzal, hogy a jegybank folyamatosan arra törekedett, hogy az Államadósság Kezelő Központtal együtt lényegében leszorítsák az állam deviza adósságát és a vállalatok devizahitel aránya is érdemben csökkent, most már a deviza adósság mértéke sokkal kisebb és ezért az árfolyam nem is olyan kulcsfontosságú, mint az évtized elején volt.

A jelenlegi helyzetben azonban valamelyest ismét felértékelődik a szerepe, mert a jegybank egy inflációs célt követ, és az inflációs cél közelében nem engedheti bármeddig gyengülni a forint árfolyamát. A gyengülő forint árfolyam ugyanis az import termékeken keresztül, azok drágulása miatt megemeli az inflációt. Úgyhogy én azt gondolom, hogy a jegybanknak választania kell, és ha a forint gyengülése tartósan tovább tart, illetve az olajárak magasabbak lesznek, akkor beszűkül a jegybank mozgástere és egy idő után már nem tolerálhat tartósan gyengébb az árfolyamot. Átmeneti leértékelődés ugyan lehet, de egy idő után az emelkedő, magasabb árfolyam egyértelműen magasabb inflációt generál, ami a jegybank számára nyilván nem kívánatos.

Ezért is a fő kérdés, hogy amint az elején említettem, az MNB miként értékeli a helyzetet: úgy látja, hogy várhat még, és gyengülhet tovább a forint, vagy azt gondolja, hogy óvatossági szempontból is, mivel már közel van az inflációs cél, a közeljövőben elkezdi felerősíteni a rövidhozamot.

– Akkor úgy néz ki, hogy amíg korábban a jegybank verbális intervenciója vagyis szóbeli beavatkozása is elég volt a forint árfolyam gyengítéséhez, amit elsősorban az exportőrök miatt tartanak fontosnak, mára ez már elvesztette hatását. Ráadásul akkor, amikor lassan már nem a forint gyengítése, hanem inkább az árfolyam erősítése a cél.

– Hát, egy más világról beszélünk. Nagyon sokáig a piac erősíteni akarta a forintot, a jegybank pedig ezt meg akarta akadályozni. Most viszont az a helyzet, hogy ebben a világgazdasági környezetben és ezen az árfolyamszinten felcserélődtek a szerepek, a forintra leértékelődési nyomás nehezedik, amit a jegybank már nem tart kívánatosnak. Így az MNB-nek egy idő után biztosan el kell döntenie, hol van az az árfolyam szint, ami lényegében az infláción keresztül már gyengíti a jegybank hitelességét és ezeknek a szinteknek a környékén el fogja kezdeni a rövid kamatok emelését.

– Tudom, hogy nem hálás feladat jósolni, de azért kíváncsi lennék arra, hogy a közeljövőt tekintve mire számít.

– A Monetáris Tanács jövő heti döntése rendkívül fontos lesz ebből a szempontból. Azt gondolom, hogy rövid távon a jelenlegi szintnél lehet még gyengébb a forint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Elemzők: jövőre újra kétszámjegyű lehet a béremelkedés

A bérkiáramlás továbbra is magas, a jövő évi emelésekkel és juttatásokkal pedig további emelkedéssel számolnak az elemzők, akik arra is figyelmeztetnek, hogy mindez emelkedő inflációs kockázatokkal árnyalt.

Eurózóna. Soha nem látott magasságban az infláció

Elsősorban a továbbra is jelentősen emelkedő energiaárak miatt novemberben rekordszintre gyorsult az infláció az euróövezetben.

Hírek

Korábban jön a decemberi nyugdíj

A megszokottnál korábban jön a decemberi nyugdíj: a bankszámlákra december 2-án utalják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Távozik a MÁV-Start vezérigazgatója

Keresztes Pétert, a MÁV-HÉV vezérigazgatóját nevezték ki a MÁV-Start élére december 1-jétől. A korábbi vezérigazgató, Kerékgyártó József közös megegyezéssel távozik a MÁV-Start és a MÁV VAGON éléről - közölte a MÁV.

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Gazdaság

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom