Hirdetés
Kezdőlap Hírek Nagyhatalmi bunkerek: hol találhat nukleáris menedéket Biden és Putyin?
No menu items!

Nagyhatalmi bunkerek: hol találhat nukleáris menedéket Biden és Putyin?

Az Ovális Iroda alatti Elnöki Sürgősségi Központ 2001. szeptember 11-én, amikor a New Yorkot és Washingtont ért terrortámadások után George W. Bush válságtanácskozást hívott össze. Kép forrása: Wikipedia

Oroszország és Amerika az ukrajnai háború eszkalálódása miatt újra konfrontációban áll egymással. De vannak-e az államfőknek rejtekhelyeik nukleáris háború esetére? Persze, de ezek nem VIP-pincék vízipipaszobákkal és szaunákkal.

Az amerikai elnök bunkerei

Az amerikai elnök menedékeiről sokkal több információ áll rendelkezésre a pravda.ru beszámolója szerint. A Fehér Ház alatt már 1942-ben, közvetlenül Pearl Harbour után építettek két bunkert. Ezeknek a bunkereknek a helyét részletesen ismerjük.

Az első a pénzügyminisztérium épülete alatt található, amelybe a Fehér Házból egy földalatti alagúton keresztül lehet eljutni. Ezen a rejtekhelyen tíz ember, majdnem az egész elnöki adminisztráció elfér.

A másik bunker a Fehér Ház keleti szárnya alatt található, és az Ovális Irodából pillanatok alatt elérhető. Még mindig Elnöki Sürgősségi Központnak hívják. George H. W. Bush alatt felújították, Barack Obama alatt pedig újjáépítették.

Ronald Kessler újságíró vizsgálata szerint 2010-ben épült egy harmadik bunker is, amely öt földalatti emelettel rendelkezik. Valószínűleg itt bujkált 2020-ban Donald Trump volt amerikai elnök a kormányellenes zavargások idején.

Ezen kívül Colorado államban található az amerikai elnökök fő búvóhelye. A Cheyenne-hegy alatt található, és képes ellenállni egy termonukleáris bomba közvetlen találatának is.

Az orosz elnök bunkerei

Az orosz elnökök rejtekhelyeiről jóval kevesebbet lehet tudni, azonban biztonsági szempontból azok sem rosszabbak az amerikaiaknál.

Ha hinni lehet az Oroszország katonai potenciáljáról szóló Pentagon-jelentésnek, akkor Vlagyimir Putyin két hatalmas bunkerrel rendelkezik, amelyek nukleáris háború esetén meg tudnák védeni a tudományos, katonai és politikai elitet.

Az építmények teljes befogadóképessége 10 ezer fő. Az egyik, ha hinni lehet a sajtónak, 300 méterrel a Kreml alatt található, a másik a Moszkvai Állami Egyetem közelében.

Állítólag két másik bunkert is felállítottak élelmiszerrel, üzemanyaggal, oxigénnel, kommunikációs berendezésekkel, méghozzá Baskíriában és a Szverdlovszki területen.

A média szerint az első bunkert állítólag egyenesen a Jamantau-hegységbe vágták, és egy bányára hasonlít. Úgy tervezték, hogy 60 ezer ember befogadására legyen alkalmas, de szükség esetén akár 300 ezer embert is befogadhat, akik hat hónapig is ott tartózkodhatnak.

Maga a hely rendkívül kihalt, a hegytől néhány kilométerre található Mezsgorje városa. Valójában nem elsősorban az elnök védelmére szolgál, mivel túl messze van Moszkvától ahhoz, hogy nukleáris támadás esetén elérje.

A második komplexum az orosz fegyveres erők egyik parancsnoki központja, de ennek elhelyezkedéséről szinte semmit sem lehet tudni. A médiajelentések szerint rádióközpontokból és űrkommunikációs központokból álló adatelemző hálózattal, saját energiaközponttal, légkondicionáló rendszerrel, valamint víz- és élelmiszerellátással van felszerelve.

Emelett – a városi mitológia szerint – Moszkva közelében létezik egy Ramenki-43 neű bunkerrendszer is, amely tulajdonképpen egy 17 ezer ember befogadására képes földalatti város, 30 évre elegendő élelmiszer-tartalékkal. Ennek létét hivatalos orosz források soha nem erősítették meg.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket,.

Jól jöhet a magyar gazdaságnak: Németország sebességet váltana

A német kormánykoalíció mintegy 7 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot állít össze, hogy megpróbálja kiemelni Európa legnagyobb gazdaságát a hosszan tartó zuhanásból.

Már a szélvédőmosó rendszer is intelligens?

A fejlesztés hozzájárul a megtermelt műanyagmennyiség és a járművek okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

A külkereskedelmi passzívum 271 millió euró volt, az egyenleg 27 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Hírek

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását