Hirdetés
Kezdőlap Hírek Nagyhatalmi bunkerek: hol találhat nukleáris menedéket Biden és Putyin?
No menu items!

Nagyhatalmi bunkerek: hol találhat nukleáris menedéket Biden és Putyin?

Az Ovális Iroda alatti Elnöki Sürgősségi Központ 2001. szeptember 11-én, amikor a New Yorkot és Washingtont ért terrortámadások után George W. Bush válságtanácskozást hívott össze. Kép forrása: Wikipedia

Oroszország és Amerika az ukrajnai háború eszkalálódása miatt újra konfrontációban áll egymással. De vannak-e az államfőknek rejtekhelyeik nukleáris háború esetére? Persze, de ezek nem VIP-pincék vízipipaszobákkal és szaunákkal.

Az amerikai elnök bunkerei

Az amerikai elnök menedékeiről sokkal több információ áll rendelkezésre a pravda.ru beszámolója szerint. A Fehér Ház alatt már 1942-ben, közvetlenül Pearl Harbour után építettek két bunkert. Ezeknek a bunkereknek a helyét részletesen ismerjük.

Az első a pénzügyminisztérium épülete alatt található, amelybe a Fehér Házból egy földalatti alagúton keresztül lehet eljutni. Ezen a rejtekhelyen tíz ember, majdnem az egész elnöki adminisztráció elfér.

A másik bunker a Fehér Ház keleti szárnya alatt található, és az Ovális Irodából pillanatok alatt elérhető. Még mindig Elnöki Sürgősségi Központnak hívják. George H. W. Bush alatt felújították, Barack Obama alatt pedig újjáépítették.

Ronald Kessler újságíró vizsgálata szerint 2010-ben épült egy harmadik bunker is, amely öt földalatti emelettel rendelkezik. Valószínűleg itt bujkált 2020-ban Donald Trump volt amerikai elnök a kormányellenes zavargások idején.

Ezen kívül Colorado államban található az amerikai elnökök fő búvóhelye. A Cheyenne-hegy alatt található, és képes ellenállni egy termonukleáris bomba közvetlen találatának is.

Az orosz elnök bunkerei

Az orosz elnökök rejtekhelyeiről jóval kevesebbet lehet tudni, azonban biztonsági szempontból azok sem rosszabbak az amerikaiaknál.

Ha hinni lehet az Oroszország katonai potenciáljáról szóló Pentagon-jelentésnek, akkor Vlagyimir Putyin két hatalmas bunkerrel rendelkezik, amelyek nukleáris háború esetén meg tudnák védeni a tudományos, katonai és politikai elitet.

Az építmények teljes befogadóképessége 10 ezer fő. Az egyik, ha hinni lehet a sajtónak, 300 méterrel a Kreml alatt található, a másik a Moszkvai Állami Egyetem közelében.

Állítólag két másik bunkert is felállítottak élelmiszerrel, üzemanyaggal, oxigénnel, kommunikációs berendezésekkel, méghozzá Baskíriában és a Szverdlovszki területen.

A média szerint az első bunkert állítólag egyenesen a Jamantau-hegységbe vágták, és egy bányára hasonlít. Úgy tervezték, hogy 60 ezer ember befogadására legyen alkalmas, de szükség esetén akár 300 ezer embert is befogadhat, akik hat hónapig is ott tartózkodhatnak.

Maga a hely rendkívül kihalt, a hegytől néhány kilométerre található Mezsgorje városa. Valójában nem elsősorban az elnök védelmére szolgál, mivel túl messze van Moszkvától ahhoz, hogy nukleáris támadás esetén elérje.

A második komplexum az orosz fegyveres erők egyik parancsnoki központja, de ennek elhelyezkedéséről szinte semmit sem lehet tudni. A médiajelentések szerint rádióközpontokból és űrkommunikációs központokból álló adatelemző hálózattal, saját energiaközponttal, légkondicionáló rendszerrel, valamint víz- és élelmiszerellátással van felszerelve.

Emelett – a városi mitológia szerint – Moszkva közelében létezik egy Ramenki-43 neű bunkerrendszer is, amely tulajdonképpen egy 17 ezer ember befogadására képes földalatti város, 30 évre elegendő élelmiszer-tartalékkal. Ennek létét hivatalos orosz források soha nem erősítették meg.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

A G7-ek aranytilalma nem ér aranyat

Elemzők szerint a G7-csoport egyes országainak terve, hogy megtiltják az Oroszországból származó aranyimportot, "nagyrészt szimbolikus", mivel a szankciók már eddig is korlátozták az orosz arany importját.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Hírek

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Korrupcióval gyanúsítanak több nagylaki határrendészt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nyolc határrendész és egy román állampolgár is érintett - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Szerdán tovább drágul a gázolaj

Szerdától a gázolaj beszerzési ára bruttó 6 forinttal csökken, a benzin ára viszont a hét közepén nem változik. A hatósági árak továbbra is 480 forinton vannak befagyasztva.

Életbe lépett a vörös kód

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a "vörös kódot", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: a péntek esti jegyzéséhez képest hétfő reggel hét órakor 0,1 százalékkal állt gyengébben az euróval, 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és szinte változatlanul a svájci frankkal szemben.

Több tízezer autó forgalmi engedélye van veszélyben

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja. Márpedig júliustól az érvényes vizsga nélkül közlekedő autók forgalmi engedélyét elveszi az igazoltató rendőr.

Hernádi Zsolt megszólalt a tankolási limit kapcsán

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a turistaszezon beindulása, a társaság...

Gazdaság

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.

Újabb sokmilliós bírságot kapott a Raiffeisen Bank

A Magyar Nemzeti Bank 34 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mivel az az elmúlt bő egy évben két hiánypótlási felszólítás ellenére...

MNB: új lendületre kapott a digitalizáció a pénzügyi szektorban

A járvány után újabb lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakítása: a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon, és az ügyfelek több mint 80 százaléka használ már digitális banki csatornákat - ismertette Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a jegybank 2022-es FinTech és digitalizációs jelentését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom