Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás
No menu items!

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

 A dengue-fertőzöttek száma mára drámaian megnőtt mára. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2000-ben mintegy 20 000 ember halt bele a betegségbe, míg az idén legalább 40 000-re nőhet az a szám. Ezzel szemben 2000 és 2022 között a malária okozta halálozás 30 százalékkal – állítja a WHO. De szerencsére van ahol már sikeresen védekeznek a kórokozó ellen.

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése. Ha flavivírus kórokozót hordoz, áldozata dengue-lázzal fertőződhet meg. A legtöbb fertőzés tünetmentesen zajlik le, de néhány szerencsétlent a csonttöréses láz gyötör, amely súlyos ízületi fájdalmat, vérzést és esetenként halált okoz. A kevéssé ismert utóhatások közé tartozik a fáradtság és a kognitív zavar is.

A szörnyű láz és utóhatásai a dengue legnagyobb terhei. Az Economist tudósítása szerint a megbetegedések száma sokkal gyorsabban nőtt, mint a halálozásoké. Latin-Amerikában, a legsúlyosabban érintett régióban 2000 és 2005 között évente átlagosan 535 000 megbetegedés fordult elő – derül ki a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet, az ENSZ egyik ágának adataiból. A 2023-as évben már 4,6 millió megbetegedést regisztráltak, míg 2024-ben ez a szám 5,9 millióra nőtt.

A szenvedés valószínűleg tovább fokozódik és a trópusokon túlra is kiterjed. Az Aedes szúnyogok érzékenyek a hőmérséklet kis változásaira, és a bolygó felmelegedésével egyre nagyobb területük van. Az Anopheles, a maláriát terjesztő faj már a világ nagy részén megtelepedett. Az Aedes nem. A modellek szerint a jelenlegi klímaváltozási tendenciák mellett az Aedes Dél-Európa és az Egyesült Államok nagy részein is elterjed és ezzel további 2 milliárd embert tesz ki a dengue-fertőzés veszélyének.

A városiasodás is segíti a betegség terjedését. Mivel az emberek a városokban tömörülnek, minden  szúnyog több áldozatot tud megcsípni rövid, kéthetes élettartama alatt. A megbetegedések száma gyorsan növekszik olyan helyeken, ahol korábban nem nagyon szenvedtek a betegségtől, például Bangladesben és Indiában. Az utóbbi években Kaliforniában, Dél-Európában és a szubtrópusi Afrikában is nőtt a dengue megbetegedések száma.

A világnak ezért sokkal több ilyen lázra kell felkészülnie. Bár a gazdag északi félteke egyre nagyobb veszélynek van kitéve, a világ szegényebb részei fognak a leginkább szenvedni. A nehéz helyzetben lévő gazdaságok nem engedhetik meg maguknak, hogy a betegség tönkretegye termelékenységüket. Nem lesz könnyű számukra olyan intézkedéseket sem kifizetni, amelyek korlátozhatják a betegség terjedését. A malária visszaszorításának olcsó és hatékony módja, az ágyháló nem működik a dengue esetében, mivel az Aedes, az Anopheles-szel ellentétben, napközben csípi meg az embereket.

Szingapúr már régóta kiváló munkát végez a dengue elleni küzdelemben, amiben természetesen segít, hogy elég gazdag ahhoz, hogy olyan közegészségügyi dolgozók seregeit fizesse, akik végigjárják az utcákat, felkutatják az állóvizet, amelyben a szúnyogok szaporodnak, megtalálják a tócsákat és bírságokat szabnak ki. A városállam modellezi a járványkitöréseket, majd rovarirtó permetezőgépeket küld a megjósolt epicentrumokba.wolbachia-szúnyoggyár Már csak azért sem, mert a nyomornegyedekben nehéz felkutatni a szúnyogok szaporodóhelyeit.

Ezért bölcs dolog más megközelítéseket fontolóra venni. Szingapúrban 2016 óta egy másik, magasabb technológiai színvonalú dengue-program fut. Minden héten 5 millió wolbachia baktériummal fertőzött szúnyogot engednek szabadon. Ez megakadályozza, hogy ők vagy utódaik továbbadják a dengue-t okozó vírust, ami évente körülbelül 35 millió dollárba, vagyis lakosonként 6 dollárba kerül. A fejlesztés alatt álló új oltóanyagokkal együtt ez olyan módot biztosít a dengue elleni küzdelemre, amely nem támaszkodik az állóvizek felderítőinek légióira. A kolumbiai wolbachia fertőzéssel végzett kísérletek során 94%-kal csökkent a dengue megbetegedések száma azon a területen, ahol az ilyen  szúnyogokat szabadon engedték. A világ legnagyobb wolbachia-szúnyoggyára idén kezdi meg működését a brazíliai Curitiba városában. Ahogy a dengue terjed, más helyeken is követni fogják ezt az utat: a cél nyilván az, hogy az Aedes zümmögés inkább kellemetlenséggé váljon, mint fenyegetéssé.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.