Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói
No menu items!

Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói

Fotók: Wagner Solar Hungária Kft.

Senki nincs még elkésve, aki igényelni szeretné a napelemekből és energiatárolóból álló rendszerekre kiírt Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatását, de elővigyázatosnak kell lenni. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem minden akkumulátor tudja működtetni a rendszert áramszünet esetén, de arra is ügyelni kell, hogy a telepített eszközök kompatibilisek legyenek egymással.

A szakértő szerint érdemes olyan kivitelezővel együtt dolgozni, aki a pályázat megvalósítása után is a rendelkezésünkre áll.

A 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Program keretein belül ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást nyerhető el a zöldenergia termelésére és eltárolása alkalmas modern napelemes rendszerek telepítéséhez. A pályázat január közepén indult, s bár a keretösszeg korlátozott, továbbra is nyitva áll az érdeklődők számára.

Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója a lehetőséggel kapcsolatban kiemelte, a tervezés során sokan nem járnak el megfelelő körültekintéssel az akkumulátorokat illetően, pedig a napelemekhez hasonlóan ezek is számos buktatót rejthetnek.

Mint fogalmazott, egy átlag felhasználó úgy gondolja, hogy hibrid inverterrel rendelkezik, ezért elvárása, hogy a rendszer áramszünet esetén is működjön. Csakhogy ez nem magától értetődő, de a legtöbb cég ezt elfelejti kommunikálni.

„Ahhoz, hogy akkumulátoros megoldásban is működjön a rendszer, szükség van egy úgynevezett backup funkcióra. Ha ezt nem tudja az inverter, akkor áramkimaradás esetén hiába kapcsolgatjuk a villanyokat. Amennyiben a felhasználó ezt a helyzetet szeretné elkerülni, olyan invertert kell választania, ami rendelkezik ezzel a funkcióval. Solax inverterrel megvalósított rendszer esetében például eleve be van építve ez a funkció, tehát még kiegészítőkre sincs szükség ahhoz, hogy áramszünet alatt is legyen áram a háztartásban” – magyarázta.

Hozzátette, a backup funkció néhány tizedmásodperc alatt átkapcsol, azaz tulajdonképpen észrevehetetlen az áramszünet. Ugyanakkor ajánlott csak a legfontosabb eszközöket üzemeltetni erről, mert a jacuzzi, a szauna, vagy épp az elektromos sütő gyorsan lemeríti az akkumulátorokat.

A telepítéskor tehát azt kell kérni, hogy a világítást, a kapumozgató motort, a redőnyt és a létfontosságú eszközöket kössék rá erre, a luxus áramfogyasztókat el lehet engedni. Ez egyébként jellemzően nincs benne a kivitelezési munkadíjban, külön csomagként lehet igénybe venni a kivitelezőknél.

Lehet bővíteni?

Házi Ádám szerint már a pályázat benyújtásakor el kell azon gondolkozni, hogy hosszú távon szeretnénk-e majd bővíteni az akkumulátort. Nem egyszer fordul elő, hogy a régi ügyfelek plusz napelemeket helyeznének el az ingatlanon, de vannak olyan inverterek, amik erre egyáltalán nem képesek. Ha a nagyobb tároló kapacitásra való áttérés lehetőségét szeretnénk nyitva hagyni, akkor jelezzük a kivitelezőnek és előre egyeztessük a rendszer technikai korlátait.

A szakember úgy folytatta, vannak olyan invertergyártók, akik maguknak gyártják az akkumulátort és egy csomagban árulják a kettőt, mások kompatibilitás listát adnak.

„Tanácsolt lehetőleg egy gyártónak a termékeit választani, ellenkező esetben, ha meghibásodás történik, a két gyártó egymásra mutogat majd, és a problémát nehéz lesz megoldani. Ha mégis emellett döntünk, győződjünk meg róla, hogy a két eszköz megfelelő hatásfokkal működik együtt, mert sok esetben az energiaátalakítás alacsony hatásfokkal történik, vagy a készülék fogyasztása lesz magasabb a vártnál. Ami elsőre olcsónak és jónak tűnt, a használat során kiderülhet még sem volt a legjobb döntés” – mutatott rá.

Megjegyezte, persze vannak olyan inverterek is, amely mellé hagyományos savas akkumulátorokat is be lehet tenni, de olcsó húsnak híg a leve, gyorsan el fog romlani, és a vége csúnya ráfizetés lesz. Szerencsére a pályázat most ezeket az eszközöket kizárta.

Kérdésre válaszolva elmondta, ha kültérre szeretnénk rakni az akkumulátort, akkor a megfelelő IP védettségen túl figyelembe kell venni azt is, hogy fűtéssel rendelkezik-e, ennek hiánya fagyos időszakban ugyanis nagy bajokat okozhat. Így akár -30 fokig is ellenállnak majd az akkumulátorok a hideg időnek.

A szakember azt is kiemelte, hogy az akkumulátor nettó (felhasználható) és bruttó (névleges) kapacitását is érdemes ellenőrizni. Például SolarEdge nettó 9,2 kWh míg más gyártók 10,24 kWh-t ígérnek, de ez utóbbi csak bruttó kapacitást jelent. Valójában a 2 akkumulátornak a felhasználható kapacitása azonos lehet. A névleges kapacitásnak általában a 90%-a kivehető csak, de ezt is ellenőrizni kell mert vannak termékek, amelyek csak a bruttó kapacitásuknak a 70%-át engedik hasznosítani.

Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója közölte azt is, hogy az akkumulátorok kérdéskörére szigorú tűzvédelmi és hálózati elosztói szabályozások vonatkoznak. Sok esetben a kivitelezők azzal olcsósítják a beruházást, hogy mindezt nem veszik figyelembe, de ezzel jelentős telepítői és ügyfélkockázatot vállalnak, ami hosszú távon következményekkel járhat, és egy esetleges ellenőrzésnél is problémákat okozhat.

Jó példaként említette a SolarEdge-t, ami a legmagasabb szintű biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik.

Házi Ádám azzal zárta gondolatait, hogy akinek 2023. szeptember 7. előtt áramszolgáltatói igénybejelentése volt és a szaldós elszámolásban tud maradni, ne habozzon és vágjon bele a kivitelezésbe, mert kivételesen jó konstrukció, ami valószínűleg soha nem fog újra megismétlődni. De a Napenergia Plusz Program pályázat is megtérülő befektetés lehet a családok számára.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.