Hirdetés
Kezdőlap Hírek Csökkent a megújítható források áramtermelése Németországban
No menu items!

Csökkent a megújítható források áramtermelése Németországban

Nőtt az áramfogyasztás, csökkent a megújítható forrásokból származó elektromos energia részaránya a németországi felhasználásban az év első felében két szakmai képviseleti szervezet jelentése szerint.

Az energiaipari és vízgazdálkodási szakmai képviseleti szervezet, a BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V.) és a Baden-Württemberg tartományi napenergia és hidorgénipari kutatóintézet, a ZSW (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg) közös tanulmánya alapján az év első hat hónapjában nőtt a németországi áramtermelés, ezen belül csökkent a megújítható források által termelt elektromos energia mind abszolút értékben, mind részarányában.

Németország áramfelhasználása 285,5 milliárd kilowattóra volt az év első hat hónapjában, 5,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A belföldi áramtermelés 4,6 százalékkal nőtt 292,1 milliárd kilowattórára, azaz Németország nettó áramexportőr volt az év első felében.

A teljes áramtermeléshez a megújítható források, a szél, a nap, a víz, a biomassza, a hulladék és a geotermikus energia 121,7 milliárd kilowattórával járultak hozzá, ami 11,3 százalékos csökkenésnek felel meg éves bázison.

A megújítható forrásokon belül a szárazföldi szélenergia termelés 48,1 milliárd kilowattóra elektromos energiát állított elő, 20,6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A tengeri szélenergia-parkok elektromos energia termelése 16,2 százalékkal csökkent 11,7 milliárd kilowattórára.

A napelemek áramtermelése 28,0 milliárd kilowattóra volt, 1,5 százalékos éves növekedéssel. Biomasszából 0,8 százalékkal kevesebb elektromos energiát fejlesztettek, 22,2 milliárd kilowattórát.

Fosszilis energiahordozókból, szénből és földgázból, valamint atomerőművekkel 170 milliárd kilowattóra elektromos energiát fejlesztettek az év első hat hónapjában Németországban, 19,7 százalékkal többet mint 2020 első felében.

A megújítható forrásokból származó elektromos energia részaránya a teljes megtermelt mennyiségen belül az egy évvel korábbihoz képest 8,1 százalékponttal 42,6 százalékra csökkent az év első felében. A szárazföldi és tengeri szélenergia részaránya 21 százalékra csökkent 28 százalékról a teljes áramtermelésben.

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A chiphiány még hónapokig fékezheti az ipart – és a növekedést

Az alkatrészek, különösen a félvezetők hiánya nyomta rá bélyegét az ipar októberi teljesítményére is, amely a legnagyobb súlyú ágazatokat, a járműgyártást és az elektronikai termékek gyártását sújtotta leginkább. Elemzők szerint a helyzet javulása a jövő év közepéig aligha várható, így az ipar és a hozzá kötődő export növekedésre gyakorolt hatása növekvő kockázatot jelent a gazdasági növekedés szempontjából.

Intrum: javult a magyarok fizetőképessége

Javult a lakosság számlafizetési képessége az elmúlt egy évben: a magyarok 27,8 százaléka mondta, hogy legalább egy számlát nem tudott időben befizetni az elmúlt 12 hónapban. Vagyis kevesebben, mint tavaly, amikor ez az arány 31 százalék volt - közölte az Intrum követeléskezelő.

Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják – lemond a parlamenti államtitkár

Kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál - közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda.

Eurózóna. Váratlanul nagyot zuhant a befektetői hangulat

Jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben romlott decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben - derült ki a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felméréséből.

Hírek

Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják – lemond a parlamenti államtitkár

Kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál - közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda.

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Gazdaság

Intrum: javult a magyarok fizetőképessége

Javult a lakosság számlafizetési képessége az elmúlt egy évben: a magyarok 27,8 százaléka mondta, hogy legalább egy számlát nem tudott időben befizetni az elmúlt 12 hónapban. Vagyis kevesebben, mint tavaly, amikor ez az arány 31 százalék volt - közölte az Intrum követeléskezelő.

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom