Kezdőlap Ingatlan Nem mindenhol tartós az albérleti árak zuhanása
No menu items!

Nem mindenhol tartós az albérleti árak zuhanása

Az idén az albérletek átlagárai nem emelkedtek, ha változásról beszélünk, a zuhanás, a csökkenés volt a jellemző. A tavalyi már ereszkedő albérleti díjak a koronavírus hatására még inkább visszaestek. Sok városban olcsóbbak lettek az albérletek, de a statisztika azt mutatja, nem minden régióközpontban estek az árak.

Budapesten töretlenül ereszkednek a bérleti díjak

Az Ingatlannet.hu elemzése szerint hazánk hét régióközpontja közül csupán kettőben lettek olcsóbbak tartósan az albérletek átlagárai. Az egyik nagyváros, ahol folytonos volt az átlag bérleti díjak csökkenése, nem más, mint Budapest. A fővárosban kivehető lakások januári 3700 forintos átlagára novemberre 3200 forintra esett vissza, vagyis idén 17 százalékkal váltak olcsóbbá a fővárosi albérletek. Budapesten ilyen alacsony albérleti díjjal utoljára 2018 elején találkozott az ingatlanportál csapata.

Budapest mellett Székesfehérváron is alacsonyabb bérleti díjért cserébe kínálják kiadásra a tulajdonosok lakásaikat. Fejér megye székhelyén viszont a fővárossal ellentétben csak júliustól kezdődően indultak meg a bérleti díjak a lejtőn. Egészen pontosan a székesfehérvári albérletek júliusi átlag 2500 forintos díja novemberre 2000 forintra süllyedt. A változás mértéke így 25 százalékos.

A régióközpontok többségében visszatértek a januári árak

Budapestet és Székesfehérvárt leszámítva az összes régióközpontban a januári átlagár köszöntek vissza novemberben. Közöttük azért mégis tehetünk különbséget, ugyanis valahol egész évben stagnálás volt a jellemző és a csökkenésnek jele sem volt.

Győrben, Debrecenben, Pécsen és Szegeden 2020-ban végig egy árszínvonalon mozogtak az albérletek átlagos négyzetméter árai. Debrecenben 2300 forint, Győrben 2200 forint, Pécsen 2100 forint, Szegeden pedig 2000 forint körül alakult egyetlen négyzetméter átlagára.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén, Miskolcon pedig nagymértékű áresést tapasztalhattunk idén, azonban ez csak májusig tartott. A tavasz óta tartó drágulás eredményeképpen a miskolci lakásokat novemberben átlagosan 1900 forintos áron kínálták kiadásra a tulajok.

Összességében…

Azokban a régióközpontokban (Budapesten és Székesfehérváron), ahol tartósan olcsóbbak lettek a kiadó albérletek átlagárai, ott olyan látványos volt az áresés mértéke, hogy a bérlők nagy valószínűséggel meg is érezték a pénztárcájukon.

Csapó Gergely

Az Ingatlannet.hu ügyvezetője, Csapó Gergely azt is megjegyezte, hogy az érmének két oldala van. Az albérletpiacon érvényesülő trendek – mint például a koronavírus-hatás miatt bővülő kínálat – egyértelműen a bérlőket hozzák kedvező pozícióba. Ezek az ‘erőviszonyok’ azonban a bizonytalan helyzet visszavonulásával változást irányába hatnak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Erősödéssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.  

Tőzsde – Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn.

Helyreállítási alap. Az EU elfogadta újabb négy tagállam tervét

Az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) elfogadta négy tagállam, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti helyreállítási tervét, amelyek fő célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozása. A testület elsőként 12 tagállam helyreállítási tervének adott zöld jelzést július közepén.

Matolcsy: több digitális, kevesebb építési beruházásra lenne szükség

Az állam vasba és betonba, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet - bírálja a beruházások szerkezetét és ebből a szempontból érvel a magas költségvetési deficit ellen e heti írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Hírek

KSH: tízmillió fölött az internet-előfizetések száma

Tavaly az internet-hozzáférési szolgáltatások összes nettó árbevétele 326 milliárd forint volt, egy év alatt 8,2 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Digitális gazdaság 2020 című kiadványából.

Hőségriadót rendelt el Müller Cecília

A következő napokban várható tartós hőség miatt déltől hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Házassági vagyonjog – tévhitek. A szerződés tiszta helyzetet teremt

A házassági vagyonjogi szerződés tiszta helyzetet teremt, a házastársak biztonságát is szolgálja - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Vatikán – 65 millió euró deficit. Nyilvános a vagyonnyilatkozat is

A Vatikán első alkalommal hozott nyilvánosságra információkat a birtokában álló ingatlanokról: a Szentszék eddigi legrészletesebb vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy több mint ötezer ingatlannal rendelkezik szerte a világon.

Világörökség. Kilenc új helyszín az UNESCO listáján

Kilenc új helyszínt - köztük a madridi Prado múzeumot ölelő kulturális térséget, európai fürdővárosokat és a kínai Kanton történelmi városrészét - vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán.

Olaszország: Tűzvész tombol Szardínián

Négyszáz embernek kellett elhagynia otthonát vasárnapra virradóra Szardínia szigetén, amelynek nyugati térségében tűz pusztít.

Németországban újabb csúcs felé közelíthet az új fertőzöttek napi száma

Németországban két hónapon belül százezerre is emelkedhet a koronavírussal fertőzöttek napi száma, hacsak nem olttatják be magukat többen

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Gazdaság

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.

Duplázott a lakossági megtakarítás

A járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban, az öngondoskodás célja nem változott számottevően, továbbra is a legnépszerűbb...

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom