Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Nem mindenhol tartós az albérleti árak zuhanása
No menu items!

Nem mindenhol tartós az albérleti árak zuhanása

Az idén az albérletek átlagárai nem emelkedtek, ha változásról beszélünk, a zuhanás, a csökkenés volt a jellemző. A tavalyi már ereszkedő albérleti díjak a koronavírus hatására még inkább visszaestek. Sok városban olcsóbbak lettek az albérletek, de a statisztika azt mutatja, nem minden régióközpontban estek az árak.

Budapesten töretlenül ereszkednek a bérleti díjak

Az Ingatlannet.hu elemzése szerint hazánk hét régióközpontja közül csupán kettőben lettek olcsóbbak tartósan az albérletek átlagárai. Az egyik nagyváros, ahol folytonos volt az átlag bérleti díjak csökkenése, nem más, mint Budapest. A fővárosban kivehető lakások januári 3700 forintos átlagára novemberre 3200 forintra esett vissza, vagyis idén 17 százalékkal váltak olcsóbbá a fővárosi albérletek. Budapesten ilyen alacsony albérleti díjjal utoljára 2018 elején találkozott az ingatlanportál csapata.

Budapest mellett Székesfehérváron is alacsonyabb bérleti díjért cserébe kínálják kiadásra a tulajdonosok lakásaikat. Fejér megye székhelyén viszont a fővárossal ellentétben csak júliustól kezdődően indultak meg a bérleti díjak a lejtőn. Egészen pontosan a székesfehérvári albérletek júliusi átlag 2500 forintos díja novemberre 2000 forintra süllyedt. A változás mértéke így 25 százalékos.

A régióközpontok többségében visszatértek a januári árak

Budapestet és Székesfehérvárt leszámítva az összes régióközpontban a januári átlagár köszöntek vissza novemberben. Közöttük azért mégis tehetünk különbséget, ugyanis valahol egész évben stagnálás volt a jellemző és a csökkenésnek jele sem volt.

Győrben, Debrecenben, Pécsen és Szegeden 2020-ban végig egy árszínvonalon mozogtak az albérletek átlagos négyzetméter árai. Debrecenben 2300 forint, Győrben 2200 forint, Pécsen 2100 forint, Szegeden pedig 2000 forint körül alakult egyetlen négyzetméter átlagára.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén, Miskolcon pedig nagymértékű áresést tapasztalhattunk idén, azonban ez csak májusig tartott. A tavasz óta tartó drágulás eredményeképpen a miskolci lakásokat novemberben átlagosan 1900 forintos áron kínálták kiadásra a tulajok.

Összességében…

Azokban a régióközpontokban (Budapesten és Székesfehérváron), ahol tartósan olcsóbbak lettek a kiadó albérletek átlagárai, ott olyan látványos volt az áresés mértéke, hogy a bérlők nagy valószínűséggel meg is érezték a pénztárcájukon.

Csapó Gergely

Az Ingatlannet.hu ügyvezetője, Csapó Gergely azt is megjegyezte, hogy az érmének két oldala van. Az albérletpiacon érvényesülő trendek – mint például a koronavírus-hatás miatt bővülő kínálat – egyértelműen a bérlőket hozzák kedvező pozícióba. Ezek az ‘erőviszonyok’ azonban a bizonytalan helyzet visszavonulásával változást irányába hatnak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom