Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német elnökség: középpontban Olaszország
No menu items!

Német elnökség: középpontban Olaszország

COVID-járvány, sosem látott recesszió, Brexit – napjaink három, önmagában is jelentős krízise. Németország az EU soros elnökeként a következő hat hónapban mindegyikben áttörést akar. A siker nagyban függ Itáliától, és persze a francia állásponttól is. 

Németország a kontinens 1945 utáni történetének talán legnehezebb időszakában vette át az EU soros elnökségének stafétabotját hat hónapra. Merkel 2021-es politikai búcsúja előtt szívesen beírná nevét a történelembe, mint sikeres válságmenedzsert, aki megerősítve vezette ki az integrációt a példátlan egészségügyi és gazdasági krízisből. A feladat nagyon nehéz.

Sok a bizonytalansági tényező. Mindenekelőtt a korona-vírus. A járványügyi helyzet újbóli romlása, egy második hullám semmivé teheti az erőfeszítéseket. Ha nem is ekkora, de jelentős kockázati tényezőnek látják Berlinben az EU alapító tagállamát Olaszországot, az ottani megbízhatatlanságot. A következő hat hónap ’az olasz-kérdés’ jegyében telik majd – véli a Repubblica. A baloldali olasz napilap szerint erre fog elmenni Merkel legtöbb ideje és energiája.

Meseburgban randevúzott Merkellel Macron

Az elnökség nyitányaként már az első nap találkozóra került sor a német kancellár és a francia elnök között. A randevún a Berlin közeli kastélyban, Meseburgban természetes a gazdasági válság kezelése állt a középpontban. A sajtótájékoztatón ugyan nem hangzott el kifejezetten, de a Repubblica újságírója biztos benne, hogy Itáliáról sok szó esett Merkel és Macron között. Az EU harmadik legnagyobb gazdasága már most is horribilis, a GDP 134 százalékára rúgó államadóssággal küzd és az elemzői becslések szerint idén 12-14 százalékos recesszió előtt áll. Ha nem sikerül a gazdaságot újraindítani, összeomlás fenyeget.

Pénzügyi segítség = Megszorítások

Berlint nyilvánvalóan idegesíti, hogy Róma hála helyett kéreti magát elfogadni az európai segítséget” – véli az olasz újság. Az ellenzék fél, hogy ellenszolgáltatásként az EU megszorításokat és reformokat fog követelni. A kormány szerint rá van utalva az ország a brüsszeli támogatására. Parlamenti többsége viszont törékeny. A szociáldemokraták (PD) koalícióban kormányzó baloldali populista 5 csillag Mozgalom (5S) képviselői részben elutasítják a brüsszeli programot.

A képen Conte beszédét hallgató Salvinit nem szeretnék tárgyalópartnernek Berlinben Kép/Forrás: Libero)

Merkel és Macron ezért fenntartásokkal kezeli az olasz kormányfő, Giuseppe Conte brüsszeli igenjét. Kérdésesnek tartják, hogy tudja-e biztosítani a konjunktúracsomagról szóló megállapodások hazai ratifikációjához szükséges parlamenti többséget. Abban viszont biztosak, hogy a PD-5S egy előrehozott választást elbukna.

Berlinben és Párizsban viszont el sem tudnak képzelni kellemetlenebb tárgyalópartnert a vélhetőleg hatalomra kerülő Lega eurószkeptikus, nacionalista párt elnöknél, Matteo Salvininél. Conte személye a bizonytalansági tényezők ellenére azonban garancia arra, hogy a nap végére valamiféle megállapodás, kompromisszum születhet.

Hitel? Támogatás?

A Repubblica szerint Merkel „az európai zászlót lengeti, de a német, ill. az északi államok érdekei vezetik”.

Merkel rábólintott ugyan az euró-kötvényekre, de a közös adósságjegyekből csak 750 milliárd euró értékben adna ki.

Az ebből befolyó pénz és az uniós konjunktúracsomag további 1.100 milliárdja nagyobbrészt hitelként és nem vissza nem térítendő támogatásként fog délre folyni.

Ugyanakkor a baloldali napilap szerint Itáliának is jó, hogy Merkel kancellár és Ursula von der Leyen bizottsági elnök személyében „nem két német, hanem két meggyőződéses európai kezébe került a gyeplő”.

A soros elnökség átvétele alkalmából tartott videókonferenciájuk utáni sajtótájékoztatón biztosnak nevezték, hogy a júliusi kormányfői csúcson megállapodás várható az újraindítási alap, a  ’Recovery Fund’-ról. A gazdaságélénkítő alapból 750 milliárd a járvány és a gazdasági válság által leginkább sújtott tagállamokba, elsősorban Itáliába érkezni.

Nagyrészt hitelként, ahogy ezt az északiak akarták. További 1.100 milliárd a 2008-as euró-válság óta létező Európai Stabilitási Mechanizmusból (ESM) fog folyni. Itt a hitel-vissza nem térítendő támogatás-arányról csak később lesz döntés.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.