Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német elnökség: középpontban Olaszország
No menu items!

Német elnökség: középpontban Olaszország

COVID-járvány, sosem látott recesszió, Brexit – napjaink három, önmagában is jelentős krízise. Németország az EU soros elnökeként a következő hat hónapban mindegyikben áttörést akar. A siker nagyban függ Itáliától, és persze a francia állásponttól is. 

Németország a kontinens 1945 utáni történetének talán legnehezebb időszakában vette át az EU soros elnökségének stafétabotját hat hónapra. Merkel 2021-es politikai búcsúja előtt szívesen beírná nevét a történelembe, mint sikeres válságmenedzsert, aki megerősítve vezette ki az integrációt a példátlan egészségügyi és gazdasági krízisből. A feladat nagyon nehéz.

Sok a bizonytalansági tényező. Mindenekelőtt a korona-vírus. A járványügyi helyzet újbóli romlása, egy második hullám semmivé teheti az erőfeszítéseket. Ha nem is ekkora, de jelentős kockázati tényezőnek látják Berlinben az EU alapító tagállamát Olaszországot, az ottani megbízhatatlanságot. A következő hat hónap ’az olasz-kérdés’ jegyében telik majd – véli a Repubblica. A baloldali olasz napilap szerint erre fog elmenni Merkel legtöbb ideje és energiája.

Meseburgban randevúzott Merkellel Macron

Az elnökség nyitányaként már az első nap találkozóra került sor a német kancellár és a francia elnök között. A randevún a Berlin közeli kastélyban, Meseburgban természetes a gazdasági válság kezelése állt a középpontban. A sajtótájékoztatón ugyan nem hangzott el kifejezetten, de a Repubblica újságírója biztos benne, hogy Itáliáról sok szó esett Merkel és Macron között. Az EU harmadik legnagyobb gazdasága már most is horribilis, a GDP 134 százalékára rúgó államadóssággal küzd és az elemzői becslések szerint idén 12-14 százalékos recesszió előtt áll. Ha nem sikerül a gazdaságot újraindítani, összeomlás fenyeget.

Pénzügyi segítség = Megszorítások

Berlint nyilvánvalóan idegesíti, hogy Róma hála helyett kéreti magát elfogadni az európai segítséget” – véli az olasz újság. Az ellenzék fél, hogy ellenszolgáltatásként az EU megszorításokat és reformokat fog követelni. A kormány szerint rá van utalva az ország a brüsszeli támogatására. Parlamenti többsége viszont törékeny. A szociáldemokraták (PD) koalícióban kormányzó baloldali populista 5 csillag Mozgalom (5S) képviselői részben elutasítják a brüsszeli programot.

A képen Conte beszédét hallgató Salvinit nem szeretnék tárgyalópartnernek Berlinben Kép/Forrás: Libero)

Merkel és Macron ezért fenntartásokkal kezeli az olasz kormányfő, Giuseppe Conte brüsszeli igenjét. Kérdésesnek tartják, hogy tudja-e biztosítani a konjunktúracsomagról szóló megállapodások hazai ratifikációjához szükséges parlamenti többséget. Abban viszont biztosak, hogy a PD-5S egy előrehozott választást elbukna.

Berlinben és Párizsban viszont el sem tudnak képzelni kellemetlenebb tárgyalópartnert a vélhetőleg hatalomra kerülő Lega eurószkeptikus, nacionalista párt elnöknél, Matteo Salvininél. Conte személye a bizonytalansági tényezők ellenére azonban garancia arra, hogy a nap végére valamiféle megállapodás, kompromisszum születhet.

Hitel? Támogatás?

A Repubblica szerint Merkel „az európai zászlót lengeti, de a német, ill. az északi államok érdekei vezetik”.

Merkel rábólintott ugyan az euró-kötvényekre, de a közös adósságjegyekből csak 750 milliárd euró értékben adna ki.

Az ebből befolyó pénz és az uniós konjunktúracsomag további 1.100 milliárdja nagyobbrészt hitelként és nem vissza nem térítendő támogatásként fog délre folyni.

Ugyanakkor a baloldali napilap szerint Itáliának is jó, hogy Merkel kancellár és Ursula von der Leyen bizottsági elnök személyében „nem két német, hanem két meggyőződéses európai kezébe került a gyeplő”.

A soros elnökség átvétele alkalmából tartott videókonferenciájuk utáni sajtótájékoztatón biztosnak nevezték, hogy a júliusi kormányfői csúcson megállapodás várható az újraindítási alap, a  ’Recovery Fund’-ról. A gazdaságélénkítő alapból 750 milliárd a járvány és a gazdasági válság által leginkább sújtott tagállamokba, elsősorban Itáliába érkezni.

Nagyrészt hitelként, ahogy ezt az északiak akarták. További 1.100 milliárd a 2008-as euró-válság óta létező Európai Stabilitási Mechanizmusból (ESM) fog folyni. Itt a hitel-vissza nem térítendő támogatás-arányról csak később lesz döntés.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Koronavírus – Nagy-Britannia: jelentős az átoltottság, a javulás jeleit mutatják a számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a közzétett új mérőszámok.

Rekorderedménnyel zárt 2020-ban a 4iG

A növekedési dinamikát megőrizve minden korábbit meghaladó üzleti eredményességgel zárt 2020-ban a 4iG, adózott eredménye 21 százalékkal 3,4 milliárd forintra nőtt - közölte a vállalat a gyorsjelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A párizsiak régi, mégis új jelszava: Vissza a természetbe!

A járvány okozta véget nem érő korlátozások miatt a nagyvárosok elvesztették attraktivitásukat. Egyre több párizsi költözik vidékre. A kistelepüléseknek ez több hátrányt, mint előnyt jelent.

Müller Cecília: változik az oltási stratégia. A felbukkant mutációk újrafertőzést okozhatnak

Változik az oltási stratégia, a célja, hogy minél több ember minél rövidebb időn belül kapja meg a védőoltás első adagját - közölte az országos tisztifőorvos.

Hírek

Koronavírus – Nagy-Britannia: jelentős az átoltottság, a javulás jeleit mutatják a számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a közzétett új mérőszámok.

A párizsiak régi, mégis új jelszava: Vissza a természetbe!

A járvány okozta véget nem érő korlátozások miatt a nagyvárosok elvesztették attraktivitásukat. Egyre több párizsi költözik vidékre. A kistelepüléseknek ez több hátrányt, mint előnyt jelent.

Csődvédelmet kért a Cseh Légitársaság

Fizetésképtelenség miatt csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság, amely egyelőre zavartalanul üzemelteti tovább járatait.

Magyarország étele – jelentkezés. Külhonban élőknek is

Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre, amelyre a világ minden tájáról, a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Alstom-ügy, vesztegetési büntetőper. Fellebbezett a budapesti főügyészség

Fellebbezett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az Alstom-ügyben indult büntetőeljárás...

NAV-os kapcsolatot ígértek tízmilliókért – két férfi őrizetben

A gyanú szerint két férfi adóhatósági és bankfelügyeleti segítség ígéretével akarta becsapni egy gazdasági társaság képviselőit. Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Koronavírus – EU. A németek elégedetlenek

A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa elleni védekezésben - mutatta ki egy ZDF-ben közölt felmérés.

Észak-Amerika – Halálos klímaváltozás. A lehűlés a felelős a legnagyobb ősemlősök kipusztulásáért

Nem a túlvadászat pusztította ki a legnagyobb ősemlősöket Észak-Amerikában, a mamutok, óriáslajhárok és más nagytestű ősemlősök kihalásáért a korabeli klímaváltozás okolható egy új kutatás szerint.

Kényszermunka, emberkereskedelem, prostitúció. Hatszázmilliót bezsebelő szervezet

Nőket prostituáltként dolgoztató szervezet 16 tagja ellen emeltek vádat emberkereskedelem miatt, a banda a nőket "egyszerű értéktárgyként adták-vették".

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik az egykori lakók csontjai

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik magukon az egykori lakók csontjai - állapították meg brit kutatók, akik a város történelmi központjának három különböző temetkezési helyszínén feltárt több száz emberi maradványt elemeztek.

Koleszterincsökkentők mellékhatásai – lehullt a lepel a sztatinokról

Nem okoznak izomfájdalmat a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok egy új kutatás szerint.

Csalók új módszere – főleg időseket céloznak

A fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások. A csalók pszichés nyomásgyakorlással igyekeznek pénzt kicsalni, elsősorban idősektől - közölte a fővárosi főügyész.

Gazdaság

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Elemzők: a várakozásoknak megfelelően maradt változatlan az alapkamat

Nem számított a piac a jegybanki alapkamat módosítására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi döntése megfelel az elemzői várakozásoknak - vélik az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

Kamatdöntés – Monetáris tanács: továbbra is az árstabilitás a legfontosabb szempont

A Magyar Nemzeti Bank szerint a koronavírus-járvány okozta válságból elhúzódó a kilábalás, Magyarországon a vártnál kedvezőbben alakult a múlt év vége, és 2021 második negyedévében normalizálódhat a helyzet, a jegybank továbbra is az árstabilitás fenntartását tekinti a legfontosabb szempontnak - derül ki az MNB Monetáris Tanácsának közleményéből.

Monetáris tanács: marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosón sem változtatott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa - közölte az MNB.

Tállai András: 70 ezer vállalkozó utoljára nyújt be önálló áfabevallást a héten

A NAV jövőre 70 ezer vállalkozásnak küld áfabevallási tervezetet, az ideit még e nélkül kell a héten benyújtaniuk a cégeknek - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Javította a Moody’s a Budapest Bank és az MKB minősítéseit

Javította a Budapest Bank és az MKB Bank egyes minősítéseit, illetve betétosztályzati kilátásukat a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a második legnagyobb magyarországi pénzügyi szolgáltatási csoport létrejöttét eredményező bankrészvény-tranzakció potenciális előnyeivel indokolta a lépést.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom