Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német elnökség: középpontban Olaszország
No menu items!

Német elnökség: középpontban Olaszország

COVID-járvány, sosem látott recesszió, Brexit – napjaink három, önmagában is jelentős krízise. Németország az EU soros elnökeként a következő hat hónapban mindegyikben áttörést akar. A siker nagyban függ Itáliától, és persze a francia állásponttól is. 

Németország a kontinens 1945 utáni történetének talán legnehezebb időszakában vette át az EU soros elnökségének stafétabotját hat hónapra. Merkel 2021-es politikai búcsúja előtt szívesen beírná nevét a történelembe, mint sikeres válságmenedzsert, aki megerősítve vezette ki az integrációt a példátlan egészségügyi és gazdasági krízisből. A feladat nagyon nehéz.

Sok a bizonytalansági tényező. Mindenekelőtt a korona-vírus. A járványügyi helyzet újbóli romlása, egy második hullám semmivé teheti az erőfeszítéseket. Ha nem is ekkora, de jelentős kockázati tényezőnek látják Berlinben az EU alapító tagállamát Olaszországot, az ottani megbízhatatlanságot. A következő hat hónap ’az olasz-kérdés’ jegyében telik majd – véli a Repubblica. A baloldali olasz napilap szerint erre fog elmenni Merkel legtöbb ideje és energiája.

Meseburgban randevúzott Merkellel Macron

Az elnökség nyitányaként már az első nap találkozóra került sor a német kancellár és a francia elnök között. A randevún a Berlin közeli kastélyban, Meseburgban természetes a gazdasági válság kezelése állt a középpontban. A sajtótájékoztatón ugyan nem hangzott el kifejezetten, de a Repubblica újságírója biztos benne, hogy Itáliáról sok szó esett Merkel és Macron között. Az EU harmadik legnagyobb gazdasága már most is horribilis, a GDP 134 százalékára rúgó államadóssággal küzd és az elemzői becslések szerint idén 12-14 százalékos recesszió előtt áll. Ha nem sikerül a gazdaságot újraindítani, összeomlás fenyeget.

Pénzügyi segítség = Megszorítások

Berlint nyilvánvalóan idegesíti, hogy Róma hála helyett kéreti magát elfogadni az európai segítséget” – véli az olasz újság. Az ellenzék fél, hogy ellenszolgáltatásként az EU megszorításokat és reformokat fog követelni. A kormány szerint rá van utalva az ország a brüsszeli támogatására. Parlamenti többsége viszont törékeny. A szociáldemokraták (PD) koalícióban kormányzó baloldali populista 5 csillag Mozgalom (5S) képviselői részben elutasítják a brüsszeli programot.

A képen Conte beszédét hallgató Salvinit nem szeretnék tárgyalópartnernek Berlinben Kép/Forrás: Libero)

Merkel és Macron ezért fenntartásokkal kezeli az olasz kormányfő, Giuseppe Conte brüsszeli igenjét. Kérdésesnek tartják, hogy tudja-e biztosítani a konjunktúracsomagról szóló megállapodások hazai ratifikációjához szükséges parlamenti többséget. Abban viszont biztosak, hogy a PD-5S egy előrehozott választást elbukna.

Berlinben és Párizsban viszont el sem tudnak képzelni kellemetlenebb tárgyalópartnert a vélhetőleg hatalomra kerülő Lega eurószkeptikus, nacionalista párt elnöknél, Matteo Salvininél. Conte személye a bizonytalansági tényezők ellenére azonban garancia arra, hogy a nap végére valamiféle megállapodás, kompromisszum születhet.

Hitel? Támogatás?

A Repubblica szerint Merkel „az európai zászlót lengeti, de a német, ill. az északi államok érdekei vezetik”.

Merkel rábólintott ugyan az euró-kötvényekre, de a közös adósságjegyekből csak 750 milliárd euró értékben adna ki.

Az ebből befolyó pénz és az uniós konjunktúracsomag további 1.100 milliárdja nagyobbrészt hitelként és nem vissza nem térítendő támogatásként fog délre folyni.

Ugyanakkor a baloldali napilap szerint Itáliának is jó, hogy Merkel kancellár és Ursula von der Leyen bizottsági elnök személyében „nem két német, hanem két meggyőződéses európai kezébe került a gyeplő”.

A soros elnökség átvétele alkalmából tartott videókonferenciájuk utáni sajtótájékoztatón biztosnak nevezték, hogy a júliusi kormányfői csúcson megállapodás várható az újraindítási alap, a  ’Recovery Fund’-ról. A gazdaságélénkítő alapból 750 milliárd a járvány és a gazdasági válság által leginkább sújtott tagállamokba, elsősorban Itáliába érkezni.

Nagyrészt hitelként, ahogy ezt az északiak akarták. További 1.100 milliárd a 2008-as euró-válság óta létező Európai Stabilitási Mechanizmusból (ESM) fog folyni. Itt a hitel-vissza nem térítendő támogatás-arányról csak később lesz döntés.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vas megye. Halálos baleset a kalandparkban

Egy diák meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában - beszámolók szerint. A baleset hírét az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  megerősítette.

Tőzsde – Erősödés nyitáskor New Yorkban

Pluszban indítottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek csütörtökön. A kőolaj ára nőtt.

Megugrott az uniós adósság – középmezőnyben a magyar

A koronavírus-járvány miatt az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya is megugrott az Európai Unióban és az euróövezetben - jelentette az Eurostat.

Államháztartás. 2270 milliárd fölé nőtt a hiány

Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

Hírek

Vas megye. Halálos baleset a kalandparkban

Egy diák meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában - beszámolók szerint. A baleset hírét az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  megerősítette.

Dél-koreai igen-nem. Vita az oltási kampányról

A dél-koreai orvosi kamara azt javasolta, hogy a szöuli kormány egy hétre függessze fel az influenza elleni oltási kampányt, miután a napokban legalább tizenheten meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát.

Brit aggodalom: idénymunkások nélkül veszélyben a karácsonyi ebéd

Sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatti karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a hagyományos karácsonyi pulykaebéd - közölte a brit baromfitenyésztők üzleti szervezete.

Légszennyezés. A magyarok több havi fizetést költenek rá

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások az európaiak számára évente átlagosan 1250 euróba (mintegy 450 ezer forint) kerülnek fejenként. A budapestiek számára a légszennyezettség miatti kiadás évente mintegy 677 ezer forint - derült ki a brüsszeli központú Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) jelentéséből.

Ausztrál kutatók – Ilyen a gyerekek ideális napirendje

A gyerekeknek 11 óra alvás, 8 óra ülés és különböző intenzitású, több órás mozgás lenne az ideális napi időbeosztásuk. Máskülönben rossz lesz a csonttömegük felnőtt korukra, vélekednek egy ausztrál tanulmány szerzői. Részletek.

Emlékérmék az Állami Számvevőszék kettős jubileumára

Két emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank az Állami Számvevőszék megalakulásának 150. és a független számvevőszéki ellenőrzés újraindulásának 30. évfordulója alkalmából.

Túlszámlázás – vádemelés OLAF-ajánlásra

Vádat emeltek két férfi ellen, akik 272 millió forintos kárt okoztak öntvénygyártáshoz és öntvények megmunkáláshoz szükséges szerszámgépek beszerzését szolgáló uniós támogatások felhasználásánál - közölte a fővárosi főügyész.

Covid-vakcina – az oroszokat hamarosan beoltják

November végén tömegesen alkalmazhatják a Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója

Kamatdöntés – erősödött a forint

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

Wifi a Holdon. A Nokia 4G hálózatot telepít

Negyedik generációs mobilhálózatot épít ki a Hold felszínén a Nokia az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megbízásából - jelentette be a finn telekommunikációs vállalat.

Harmincéves az Alkotmánybíróság – az MNB emlékérmével tiszteleg

Az Alkotmánybíróság megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Miskolc. Újra látták a városban kóborló medvét

A vasárnap hajnali észlelés után hétfőn, a kora reggeli órákban is látták a Miskolcra bekóborló medvét a lyukóvölgyi térségben - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Gazdaság

Maradt az egyhetes betéti kamat 0,75 százalék

Ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.

Koronavírus – Már forog az EU-s SURE kötvény, nagy a túljegyzés

Az Európai Bizottság közel 17 milliárd euró (mintegy 6200 milliárd forint) értékben kibocsátotta a koronavírus-járványból adódó munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó szociális kötvények (SURE) első sorozatát - közölte az uniós bizottság.

Bankszövetség – Moratórium és/vagy adósságrendező program

A törlesztési moratórium meghosszabbítása jó megoldás. Aki egy kedvezményezetti kategóriába sem fér bele, részt vehet bankja adósságrendező programjában - véli a Magyar Bankszövetség elnöke.

Marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott.

Törlesztési moratórium: megszavazták a hosszabbítást

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

Újabb amerikai bank ment csődbe

Háromra nőtt az idén csődbe jutott amerikai bankok száma. Tavaly négy bank húzta le a rolót, tavalyelőtt egy sem.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom