Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német közgazdászok a recesszió ellen. Az unortodox eszközök segíthetnek!
No menu items!

Német közgazdászok a recesszió ellen. Az unortodox eszközök segíthetnek!

A sok száz milliárd eurós konjunktúra csomagok nélkül még nagyobb lenne a recesszió. A berlini kormány mellett működő Gazdasági Szakértők Tanácsa (GSzT) óva int az állami kiadások visszafogásától, unortodox eszközök bevetését javasolja. 

Az államadósság nem számít, spórólni tilos

Lars Feld. A tanács unortodox kezelést javasol

Az öt fős független szakértői testület elemzéseiben általában takarékosságra inti a kormányt. A grémium vezetője, Lars Feld a költségvetési adósságplafon 2009-es alaptörvényben rögzítésének ötletgazdái közé tartozik. Napjainkban azonban minden idők legnagyobb gazdasági válsága fenyeget. A GSzT friss konjunktúra prognózisa a háború utáni legnagyobb, 6,5 százalékos recessziót jósolja Németországban.

A helyzet olyan rendkívüli, hogy a máskor szigorú költségvetési politikát ajánló testület is unortodox eszközöket javasol. „Egy költségvetési kiigazításnak még 2021-ben is aránytalanul súlyos gazdasági következményei lennének” – áll a jelentésben.

Veronik Grimm. A terhek emeléséről szó sem lehet

Adó- és járulékemelés fel sem merülhet. Már az ötlet tovább rontaná a vállaltok és lakosság hangulatát. Fokozná a recessziót” – mondta a testület egyik tagja, Veronik Grimm az 1963 óta minden évben közzétett konjunktúraelemzés 2020-as kiadásának bemutatásakor.

XXL-pénzosztás

A német kormány a korona-válság kezdete óta a gazdaságélénkítés szellemében cselekszik. Egymást érik a sok milliárdos hitel és garanciavállalási programok, valamint a segély és konjunktúra csomagok. A legutóbbi, átfogó élénkítő csomag összvolumene 130 milliárd euró, amivel a 2020-as költségvetés kiadási főösszege harmadával emelkedett.

Mindez a költségvetési hiány és az államadósság drasztikus megugrásához vezetett.

A törvényhozás már a válság kezdetén felfüggesztette az adósságplafon-szabály alkalmazását. Ez a konzervatív kormánypártok (CDU/CSU) soraiban ellenállásba ütközött. Mindenekelőtt a CDU frakció vezetője, Ralph Brinkhaus és a bajor miniszterelnök, Markus Söder (CSU) szállt síkra a mellett, hogy ha meg is emelik, hagyják érvényben az alkotmányos adósságféket.

Volker Wieland ideiglenességről beszél

Rossz üzenet lenne. Nyugtalanságot keltene a gazdasági szereplők körében” – mondta a GSzT elnöke, Lars Feld az elemzés bemutatásakor. A testület egy másik tagja, Volker Wieland azonban hozzátette, hogy „a szabály eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeken, ezért a gazdasági helyzet normalizálódásával újra hatályba kell helyezni”.

A ’V’ a vártnál is mélyebb lesz

A testület reménye szerint az élénkítő programok lerövidítik a recessziót. Várakozásuk szerint a GDP egy mély ’V’-t fog leírni: A nagy zuhanást rövid idő után gyors növekedés fogja követni. Az idei 6,5 százalékos zsugorodás után 2021-ben 4,9 százalékos bővülés jöhet.

A GSzT márciusban kiadott rendkívüli konjunktúra prognózisában még kisebb visszaesést prognosztizált. Az öt szakértő azonban nem számított arra, hogy a gazdaság mesterséges kómában tartása közel két hónapig fog tartani. „Sok országban a németnél is szigorúbbak voltak a korlátozások és még hosszabb ideig tartottak, ezért a válság a feltételezettnél erősebben hat ki az exportra” – áll a friss jelentésben.

A Németország számára legfontosabb kiviteli piacokon a hazainál is súlyosabb, az USA-ban 6 százalék feletti, a franciáknál, az olaszoknál és a spanyoloknál 11-12 százalékos GDP visszaesést vár az öt szakértő.

Jó ötletek, de nem csodaszerek

A testület a kormánynál pesszimistább a június elején bejelentett átfogó élénkítő csomag hatásait illetően. Szerintük a 130 milliárdos program legnagyobb tétele, a 3 százalékos áfa-csökkentést csak 50 százalékban fogják átadni a kereskedők a lakosságnak. Ennek ellenére jó intézkedésnek tartják: „Az árak a vártnál kisebb mértékben fognak csökkenteni, de javítani fogja a lakosság fogyasztási kedvét és növelni az adómérséklést részben maguknál tartó cégek likviditását.

A jelentés jónak tartja a csomag többi elemét is. E mellett üdvözli, hogy az autógyártók nyomása ellenére a kormány nem minden jármű, csak az alternatív meghajtásúak vásárlását fogja támogatni. A GSzT tagjai az általános vásárlási prémium leghangosabb ellenzői közé tartoztak.

Kalapáccsal menni a porcelánnak

Volker Wieland a program bemutatásakor kifejezetten megszólította a kormányon lévő szociáldemokratákat (SPD) és az ellenzéket:Bármilyen adóemelés ötlete, legyen szó akár csak a szűk réteget érintő luxusadóról, úgy törné darabokra az élénkítő programok törékeny hangulatjavító hatását, mint kalapácsütés a porcelánt.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Agrárbiztosítás – nőtt a támogatási keret

Ötmilliárd forintról hétmilliárd forintra emelkedett a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás kerete, így a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 65 százalékáról 70 százalékára nőtt.

Felmelegedés. Az egyik legforróbb év volt a tavalyi

A tavalyi volt a három legmelegebb év egyike az időjárási feljegyzések szerint, amely gleccserek olvadásával, tengerszint-emelkedéssel, rengeteg bozóttűzzel, hőhullámokkal és szárazságokkal járt - áll az Amerikai Meteorológiai Társaság (BAMS) tanulmányában.

Milliárdokat gyűjtött jogosulatlanul – 275 milliós bírságot kapott

Jogosulatlan pénzgyűjtés miatt a Magyar Nemzeti Bank 275 millió forintos bírságot szabott ki U. Attilára, akinek bankszámlájáról 500 millió forint befektetői pénzt zárolt. Az ügyben feljelentést is tettek.

A német áfacsökkentés deflációt hozott

Júliusban éves bázison 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Németországban, jórészt az áfa csökkentésének köszönhetően - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Hírek

Felmelegedés. Az egyik legforróbb év volt a tavalyi

A tavalyi volt a három legmelegebb év egyike az időjárási feljegyzések szerint, amely gleccserek olvadásával, tengerszint-emelkedéssel, rengeteg bozóttűzzel, hőhullámokkal és szárazságokkal járt - áll az Amerikai Meteorológiai Társaság (BAMS) tanulmányában.

Milliárdokat gyűjtött jogosulatlanul – 275 milliós bírságot kapott

Jogosulatlan pénzgyűjtés miatt a Magyar Nemzeti Bank 275 millió forintos bírságot szabott ki U. Attilára, akinek bankszámlájáról 500 millió forint befektetői pénzt zárolt. Az ügyben feljelentést is tettek.

Hiba miatt leállt a paksi 4-es blokk

Egy irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt csütörtök hajnalban leállt a paksi atomerőmű 4. blokkja - közölte honlapján az atomerőmű.

NBA árverés – Jordan cipője 400 ezer, szerződés másolata 60 ezer dollárt ér

Egy gyűjtő 57 068 dollárt (16,8 millió forint) fizetett az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) szupersztárja, Michael Jordan első szerződésének fénymásolatáért.

Két évtized után megépülhet a firenzei Uffizi képtár új, vitatott kijárata

Két évtized után megépülhet a firenzei Uffizi képtár új, ultramodern kijárati komplexuma, mivel a kulturális minisztérium jóváhagyta a bővítéshez szükséges 12 millió euró kiutalását.

Családnevek. Milánóban több a Hu, mint a Rossi

Milánóban második helyre szorult vissza az Olaszországban legelterjedtebb családnévnek számító Rossi, és helyét a kínai Hu családnév vette át.

Ruhásszekrényben lapult a több ezer éves lelet – videó

Muzeális értékű kelta kést találtak egy férfinél a rendőrök Szolnokon - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Koronavírus – Két héten belül kibocsátják az első orosz védőoltásokat

A Covid-19 elleni orosz védőoltás első adagjait két héten belül legyártják, elsősorban az egészségügyben dolgozók számára - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

Pankrátorból lett a világ legjobban fizetett színésze

Tavaly után idén is Dwayne Johnson a világ legjobban kereső férfi színésze a Forbes magazin szerint: a lap 87,5 millió dollárra becsüli a pankrátorból lett színész elmúlt egy évben szerzett keresetét.

A fél országban ismét felhőszakadásra, zivatarra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt a fél országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csütörtökön felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés várható.

Budapest Airport: a repülés biztonságos

Júliusban már 300 ezren fordultak meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, augusztusban pedig várhatóan ennél is többen fognak utazni - közölte a Budapest Airport kommunikációs vezetője.

Koronavírus – A német egészségügyi miniszter aggódik

Aggasztónak nevezte a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedését Jens Spahn német egészségügyi miniszter. "Aggodalomra ad okot, ha marad a növekvő tendencia." A miniszter szkeptikus az orosz vakcinát illetően.

Gazdaság

2020 Faktoring Évkönyv – Dinamikusan bővült a magyar piac

A magyar faktoring piac egyike volt a legdinamikusabban emelkedőnek tavaly kelet-európai összevetésben, a faktorált követelések összege 6,91 milliárd euróról 8,55 milliárd euróra nőtt, amely 23,7 százalékos emelkedést jelent - derült ki a 2020 Faktoring Évkönyvből.

Zöld kötvény – 33,8 millió eurós budapesti bevásárlás

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) több mint 33,8 millió euró értékben vásárolt zöld vállalati kötvényt, ezzel a befektetéssel a bank jelentős mértékben tovább növeli magyarországi portfólióját.

OTP: a vártnál erősebb negyedéves eredmény

A második negyedév adatai alapján az OTP kilátásai kedvezőek, helyzetét a járvány miatti nehézségek sem veszélyeztették - mondta a pénzintézet sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Történelmi mélyponton a török líra

Történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárhoz képest csütörtökön, folytatva a hét eleje óta tartó zuhanórepülést, amelyet nem tudtak megállítani az állami bankok agresszív dolláreladásai.

MNB – Itt az első zöld vállalati kötvény

Megtörtént az első hazai zöld vállalatikötvény-kibocsátás: a CPI Hungary Investments Kft. 30 milliárd forint össznévértékű, 2,25 százalékos kuponú, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvényt hozott forgalomba.

Kamatcsökkentés – Egyhangú volt a döntés az MNB-ben

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek júliusban az alapkamat 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentéséről, továbbá a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról - közölte az MNB a július 21-i kamatdöntő ülésről kiadott jegyzőkönyvében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom