Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország. Csak jövő nyáron jön a fellendülés?
No menu items!

Németország. Csak jövő nyáron jön a fellendülés?

A negyedik járványhullám miatt is köhög a gazdaság. Fotó: Kay Nietfeld/dpa

A német gazdasági növekedés késlekedését jelzi legfrissebb prognózisában a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete.

A gazdaságkutató a feldolgozóipart terhelő beszállítói nehézségek, valamint a negyedik járványhullám megjelenése miatt késlekedést jelez a német gazdasági növekedés dinamikájában. Az előző, őszi prognózisához képest ennek értelmében 1,4 százalékponttal csökkentette a 2022-es GDP-növekedésre tett előrejelzését, ugyanennyivel, 1,4 százalékponttal növelte viszont 2023-as növekedési várakozását.

Az ifo eszerint az idei 2,5 százalékos GDP-növekedés után jövőre 3,7 százalékos, majd 2023-ban 2,9 százalékos növekedést vár Németországban.

Az ifo szerint a növekedés dinamikájának eltolódása részben a fogyasztói magatartásra, részben a beszállítói láncokban a vártnál tartósabbnak bizonyult fennakadásokra vezethető vissza. A fogyasztók ugyanis a vártnál jóval kisebb mértékben érvényesítették az idén a 2020-as korlátozások idején elhalasztott kiadásaikat és szabadították fel a feltorlódott megtakarításaikat. A beszállítói láncban pedig tartósabbnak bizonyultak a fennakadások a korábbi becsléseknél. Az ifo a helyzet oldódására valamikor a jövő év első negyedében számít.

Ennek köszönhetően a jövő év nyarán kezdődhet meg a lendületes növekedés Németországban.

A fellendülés eltolódása a munkaerőpiacon is érezteti a hatását. A legfrissebb felmérések arra utalnak – írja az ifo – hogy a munkahelyteremtés és a részmunkaidős foglalkoztatás kivezetése egyaránt stagnálni fog a téli hónapokat is magában foglaló fél évben. A foglalkoztatottak száma így 2022-ben több mint 400 ezerrel, 2023-ban pedig több mint 300 ezerrel emelkedik majd. Az idén 97 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma az ifo szerint Németországban.

A munkanélküliek száma az idén 79 ezerrel csökken, jövőre pedig 257 ezerrel, majd a következő évben 124 ezerrel csökken. A munkanélküliségi ráta ezzel párhuzamosan az idei 5,7 százalékról jövőre 5,2 százalékra csökken, 2023-ban pedig 4,9 százalékra megy le. A részmunkaidőben foglalkoztatottak idei 1,7 milliós száma jövőre 313 ezerre mérésklődik, 2023-ban pedig 74 ezerre.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...