Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország. Rontotta növekedési prognózisát a kormány
No menu items!

Németország. Rontotta növekedési prognózisát a kormány

Peter Altmaier ügyvezető gazdasági miniszter. Fotó: Michael Kappeler/dpa

A német szövetségi kormány szerint a tavasszal valószínűsített 3,5 százalék helyett csak 2,6 százalékkal bővülhet Németország hazai összterméke (GDP) az idén.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a szűk ellátási keresztmetszetek és a világszerte magas energiaárak miatt “elmarad a remélt év végi hajrá” – mondta berlini tájékoztatóján Peter Altmaier, az ügyvezető kormány gazdasági minisztere.

A német gazdaság teljesítménye így a korábban vártnál egy negyedévvel később, 2022 első negyedévének végére érheti el a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

Jövőre már 4,1 százalékos lehet a GDP-növekedés, szemben a tavasszal valószínűsített 3,6 százalékkal, de csak akkor, ha nem fogják vissza újabb tényezők a gazdaság lendületét – húzta alá a miniszter.

Az új típusú koronavírus ismét erősödő terjedésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a telet ismét a világjárvány határozza meg, és ennek lehetnek “negatív gazdasági következményei“. Azonban valószínűleg sikerül majd újabb nagyszabású lezárások nélkül kezelni a helyzetet. Ehhez viszont be kell tartani a közösségi maszkviselés szabályát és a többi fertőzésvédelmi előírást – mondta Peter Altmaier.

Kifejtette, hogy kettősség jellemzi a német gazdaságot. A GDP nagyjából 70 százalékát megtermelő és a munkahelyek csaknem háromnegyedét biztosító szolgáltatási szektort a járvány első évében történt zuhanás után egyre inkább stabilizálja az oltási kampány előrehaladása.

A korlátozások lazításával ismét növekvő lakossági fogyasztás a gazdasági növekedés legfőbb bázisa lett.

A feldolgozóipart viszont nagyban hátráltatja az alapanyagok és alkatrészek, például a félvezetők, mikrocsipek hiánya és az energiaárak emelkedése. Azonban amint enyhül az ellátási feszültség, jelentkezik majd a lemaradás ledolgozásának hatása, így 2022-ben erőteljes lehet a növekedés a szektorban – mondta a miniszter.

Az új szövetségi parlament keddi megalakulásával ügyvezetővé vált kormány is arra számít, hogy az ipari termelés feltételeinek javulása mellett az energiaárak is normalizálódnak majd, és így lassul a fogyasztói árak emelkedési üteme.

Előrejelzése szerint az idén éves átlagban 3 százalék – 1993 óta a legmagasabb – lesz az infláció, majd jövőre 2,2 százalékra, 2023-ban pedig 1,7 százalékra süllyed.

A prognózisban kiemelték, hogy már 2022 elején jelentősen csökkenhet az infláció, mert megszűnik a 2020 második felében bevezetett átmeneti áfacsökkentés bázishatása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.