Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Nyolchavi mélyponton az üzleti hangulat Németországban
No menu items!

Nyolchavi mélyponton az üzleti hangulat Németországban

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben, 8 havi mélypontra romlott az üzleti hangulat Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kimutatása alapján.

Az ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján júliusban az üzleti hangulatindex 87,3 pontra, 8 havi mélypontra csökkent a júniusi 88,6 pontról az elemzők körében végzett felmérések alapján várt 88,0 pont helyett.

Az index összetevői közül az aktuális helyzet és a kilátások megítélése egyaránt romlott az előző havihoz képest, bár a kilátások megítélése a vártnál kissé kevésbé.

Eszerint a felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális helyzetéről alkotott véleményét számszerűsítő mutató 91,3 pontra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent a júniusi 93,7 pontról, az elemzők által várt 93,0 pont helyett.

A következő hat hónap üzleti kilátásainak megítélését tükröző indikátor 83,5 pontra, 7 havi mélypontra csökkent a júniusi 83,8 pontról. Az elemzők előzetesen 83,4 pontos adatra számítottak.

Clemens Fuest

Clemens Fuest, az ifo elnöke a felmérés eredményét kommentálva kiemelte, hogy a feldolgozóiparban csökkent az üzleti hangulatindex, elsősorban a jelenlegi helyzet gyengébb megítélése miatt, valamint a várakozások is romlást mutattak. A vállalatok egyre kevesebb új megrendelést kapnak, a kapacitáskihasználtság 1,4 százalékponttal 83,0 százalékra csökkent. Ezzel júliusban több mint két év után a 83,6 százalékos hosszú távú átlag alá esett.

A kereskedelemben is romlott az üzleti hangulat, míg az építőiparban az üzleti hangulatot jelző indikátor 2010 februárja óta a legalacsonyabb szintre esett – tette hozzá Clemens Fuest.

Az ifo összesen mintegy 9 ezer gazdasági szereplőt von be minden gazdasági ágazat képviseletében havi rendszeres hangulati felmérésébe.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Enyhe emelkedés várható nyitásban

A nemzetközi befektetői hangulat mérsékelten pozitív, így nyitásban kismértékű emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén.

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

Az árbevételt a lehető legjobban maximalizálni kell ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel jussunk minél több támogatási forráshoz.

A zöldenergiára való áttérés az iparstratégia fontos pillére

Az ökoszisztéma-építésben, a gazdaság- és iparpolitikában több megújulás is várható az új iparstratégia mentén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.