Hirdetés
Kezdőlap Energia A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország
No menu items!

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

A miniszter a hirado.hu-nak adott interjúja szerint elmondta: a jövő a zöldenergiáé, az átállásban pedig Kína segíthet Magyarországnak. A kínai partnerekkel a tiszta energia, a fenntartható energiatermelés, a zöldtechnológiai innováció területén dolgoznak majd együtt.

Közlése szerint fontos, hogy legyenek úgynevezett szivattyús energiatározók. Kínai mérnökök bevonásával keresik a megfelelő helyszínt legalább egy ilyen erőmű felépítésére. A technológia lényege, hogy az olcsó többletárammal – ami például napelemekből származhat – a két tározó közül az alacsonyabban fekvőből a felsőbe szivattyúzzák fel a vizet, amelyet a fogyasztási igényekhez igazodva később leeresztenek, így viszonylag kis veszteséggel lehet újból áramot előállítani.

A kétoldalú megállapodások érintik a nukleáris kutatás-fejlesztési, képzési együttműködéseket, az elektromos autók töltőhálózatának bővítését, és annak vizsgálatát is, hogy közösen létre tudják-e hozni az ellátásbiztonsági szempontból fontos összeköttetést a hazai és a szerbiai kőolajvezeték-rendszerek között – ismertette a hirado.hu.

A miniszter kitért arra is, hogy uniós soros elnökként sem engednek abból, hogy a nemzeti energiamix meghatározásának tagállami hatáskörben kell maradnia. Megvédik a rezsicsökkentést, amely Európa legalacsonyabb áram- és gázárait garantálja a magyar családok számára – hangsúlyozta Lantos Csaba.

A túlhajtott zöldideológia helyett a kormány a zöldenergia észszerű termelése és tárolása mellett kötelezte el magát. Azt a közös felismerést is igyekeznek elősegíteni, hogy az időjárásfüggő termelők villámgyors terjedésével lépést kell tartania az áramhálózati korszerűsítéseknek – mondta a miniszter a portálnak.

Egy készülő újabb szankciós csomagban az orosz LNG behozatalának tilalma is felmerült lehetőségként, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a hasonló intézkedések lényegében hatástalanok. Összességében azt lehet mondani, hogy Európa az orosz energiafüggőséget lecserélte az amerikai energiafüggőségre. Magyarország pedig igenis keresi az újabb forrásokat, azeri, török, katari irányból is érkezhet ide földgáz. Fokozzák a belföldi kitermelést, és a nagyjából ötödével alacsonyabb fogyasztás tovább erősíti az ellátás biztonságát – mutatott rá.

Az akkumulátorgyárak szükségességéről azt mondta: a globális felmelegedés miatt tenni kell azért, hogy kevesebb üvegházhatású gáz, kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe. Magyarország ebben jól halad, az 1990-es bázishoz képest 37 százalékos csökkentést ért el már 2022-re. A korábban 2030-ig előirányzott 40 százalékos célszámot ezen felbátorodva emelték meg 50 százalékra. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy “az autóipar hatalmas fordulat előtt áll”. Megjegyezte: “ha benne szeretnénk maradni, és élen járni a globális versenyben, muszáj, hogy a gyártásban megőrizzük, a kutatás-fejlesztésben tovább javítsuk a kivívott helyünket”.

Az új otthonfelújítási program május végén indul. Júniusban nyílik meg a lehetőség, a támogatásra az MFB Bank Pont Plusz hálózat fiókjaiban tudnak majd jelentkezni a felújításra készülők. Kiemelte, hogy a pályázat egyik feltétele, hogy 30 százalékos energia-megtakarítást kell elérni, ezért a tulajdonosnak egy szakértő által kiállított energetikai tanúsítványt kell kérnie. A támogatható beruházási érték 7 millió forint, ebből 1 millió forint önrészt kell biztosítania az állampolgárnak. A kamatmentes hitelrész mellett az adott járás és a kérelmező magánszemély jövedelmi helyzetének függvényében 2,5-3,5 millió forint lehet a vissza nem térítendő forrás – mondta a hirado.hu-nak, megjegyezve: az otthonfelújítási program a fogyasztás csökkentésével járul hozzá Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez. Mintegy 130 milliárd forintnyi beruházási igényt generál, amivel élénkíti az építőipart, elősegíti a gazdaság újraindítását – mondta Lantos Csaba.(MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.