Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Önkéntes nyugdíjpénztárak: érdemes figyelni a TKM-et is
No menu items!

Önkéntes nyugdíjpénztárak: érdemes figyelni a TKM-et is

Képek forrása: Freepik

Amennyiben szeretnénk idősebb korunkban is pénzügyi biztonságban élni, elengedhetetlen a nyugdíjcélú öngondoskodás. De hogyan tudunk pénztárcabarát módon gyűjteni e célra? Cikkünkben egy alacsony költségű nyugdíj-megtakarítási formát mutatunk be, és kitérünk arra is, hogyan érdemes választani a pénzintézetek között.  

Tudjuk, hogy fontos a jövőbeli nyugdíjunk kiegészítésére félretenni, de előfordulhat, hogy a magas költségekre hivatkozva mégis halogatjuk a megtakarítás elindítását. Az aggodalom jogos, hiszen számos meglehetősen drága konstrukcióba is belefuthatunk piacon. Tehát kulcsfontosságú, hogy pénztárcabarát nyugdíjmegtakarítást találjunk. 

Cikkünkben egy alacsony költségű megtakarítási formát, az államilag is támogatott önkéntes nyugdíjpénztárat (ÖNYP) mutatjuk be, és arra is kitérünk, hogy találjuk meg a biztosítók ajánlatai között a számunka megfelelő konstrukciót.

Önkéntes nyugdíjpénztár: a legolcsóbb és legrégebbi megoldás

Az önkéntes nyugdíjpénztár csupán egy a három államilag támogatott nyugdíj-megtakarítási típus közül. Ugyanakkor a neve ismerősen csenghet, hiszen ez a megtakarítási forma már a ’90-es évek óta velünk van. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy ez a legolcsóbb megoldásról van szó. Fontos kiemelni, hogy ez az a nyugdíjcélú megtakarítási forma, amelyet a cafeteria-rendszeren keresztül igényelhetünk, béren kívüli juttatás formájában.

Habár régebben csak magyar részvényekbe, és állampapírokba került befektetésre a befizetett összeg, jelenleg a pénzintézetek kínálatában több olyan portfólió is található, amelyben nemzetközi részvények is szerepelnek.

Mivel államilag támogatott megtakarításról van szó, adókedvezményben is részesülünk: éves befizetésünk 20 százalékát visszaigényelhetjük a személyi jövedelemadónkból, amit aztán a nyugdíjszámlánkon írnak jóvá. 

A jóváírást követően (ami egyébként minden év május-júniusa körül várható) az összeg plusz hozamokat termel majd számunkra, hiszen azokat szintén részvényekbe, illetve állampapírokba fektetik.

Az önkéntes nyugdíjpénztár nem ugyanaz, mint a magánnyugdíjpénztár

Sajnos a mai napig sokan aggódnak a nyugdíjpénztárak hallatán, hiszen keverednek a fogalmak. Fontos ezért tisztázni, hogy önkéntes nyugdíjpénztár nem azonos a MANYUP-ként ismert magánnyugdíjpénztárral: két teljesen eltérő konstrukcióról van szó. 

A magánnyugdíjpénztári befizetéseket ugyanis az általunk befizetett nyugdíjjárulékokból csoportosították át egy saját számlára (tehát a bruttó fizetésünkből vonták le). 

Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztári díjat mi fizetjük, a saját, nettó keresetünkből (tehát a már adózott jövedelmünkből). Épp ezért ehhez az állam nem férhet hozzá.

Mivel a magánnyugdíjpénztári számlákat 2010-ben beolvasztották az állami nyugdíjkasszába, ezért sokan attól tartanak, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár is erre a sorsra juthat. Azonban, ahogy feljebb már említettük, ehhez az államnak már nincs joga hozzáférni – aggodalomra tehát nincs okunk.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai, illetve költségei

Alapvetően alacsony-, közepes-, illetve magas kockázatú portfóliókat különböztetünk meg, bár ezek között is lehetnek átfedések.

Amennyiben olyan portfóliót választunk, amelyben zömében hazai állampapírokba, és részvényekbe fektetnek, úgy a hozamok erősen függnek a magyar gazdaság teljesítményétől. Ezek az alacsony kockázatú, azonban kisebb hozammal járó portfóliók: jellemzően kevesebb, mint 5 százalék körüli az éves hozam. 

A közepes kockázatú, átlagosnak mondható önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók esetében az éves 5-7 százalék körüli, míg a magas kockázatúak esetén évi 7-10 százalék körüli hozamra lehet számítani.

És melyek a konstrukció költségei? 

Az ÖNYP az alacsony-közepes költségű nyugdíjmegtakarítások közé sorolható, költsége átlagosan 0,5-2 százalék körüli. 

Érdemes viszont tudni, hogy ha szüneteltetjük a befizetést, a költségeket akkor is levonják – ezért kiemelten fontos a rendszeresség. Ezen kívül számítani lehet néhány ezer forintos belépési költségre – hogy pontosan mekkorára, az a pénztártól függ – , illetve vagyonarányos alapkezelői díjra is. 

Olvasva ezeket a költségtípusokat felvetődhet bennünk a kérdés: honnan kaphatunk képet a pontos költségekről pénzintézetenként? 

Hogyan találjuk meg a leginkább pénztárcabarát ÖNYP-t?

Az ÖNYP költségeinek könnyebb összehasonlítása érdekében 2020. márciusa óta a nyugdíjbiztosítóknak kötelességük feltüntetni a teljes költés mutatót (TKM-et) is.

A TKM némileg hasonló a banki hiteleknél is alkalmazott THM-mel: voltaképp egy viszonyszám, ami megmutatja, mekkora az önkéntes nyugdíjpénztár várható éves költsége. Ennek segítségével pedig – akár az MNB honlapján – könnyen összehasonlíthatjuk az egyes önkéntes nyugdíjpénztári konstrukciókat a költségek mentén. 

Habár ez nagyon egyszerűnek tűnhet, valójában jóval összetettebb a helyzet: több szempontot is figyelembe kell venni a számunkra legmegfelelőbb portfólió kiválasztásához. Ilyen például a kockázattűrő-képességünk, hogy mennyi időnk van hátra nyugdíjig, és mekkora havi összeget tudunk megtakarítani. Ezenkívül érdemes megvizsgálni a hosszabb távú, 10-15 éves hozamrátákat, valamint az adott pénzintézet stabilitását is, ahol el kívánjuk indítani a megtakarításunkat.

Tehát nem célszerű csak a teljes költség mutatóra alapozva tennünk le a voksunkat egy-egy termék mellett, ám kiindulópontot adhat. 

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az önkéntes nyugdíjpénztár TKM-jéről, és arról, milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni, érdemes elolvasni a vonatkozó cikkünket, amelyben részletesen megvizsgáljuk a tíz legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztár TKM mutatóját is.

Ahogy a fentiekből is látszik, a megfelelő konstrukció kiválasztásához idő és alaposság kell, ráadásul jó, ha van pénzügyi affinitásunk is ahhoz, hogy olvasni tudjunk a sorok, a statisztikák között. 

Amennyiben nem vagyunk biztosak a döntésünkben, érdemes igénybe venni egy független pénzügyi szakértő ingyenes tanácsadását.

Mihamarabb érdemes elkezdeni megtakarítani

A nyugdíjcélú megtakarítások terén két rendkívül fontos tényező van: a pénz, és az idő. 

Fontos ezért, hogy következetesen kiszámoljuk, mekkora az a maximális összeg, amelyet gond nélkül félre tudunk tenni havonta, ugyanakkor legalább ennyire lényeges az is, hogy mielőbb elkezdjük a nyugdíj megtakarítást. Ugyanis minél előbb lépünk, annál nagyobb hozamokra számíthatunk.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Miniszterelnöknek választotta Orbánt az Országgyűlés

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.

Európai Bizottság: uniós átlag feletti lesz az idei magyar növekedés

Oroszország Ukrajna elleni háborúja próbára teszi az Európai Unió gazdasági ellenállóképességét, így a korábbi várakozásokhoz képest az EU növekedési kilátásai várhatóan lefelé, az inflációs mutatók felfelé módosulnak. Az uniós GDP-bővülés idén várhatóan 2,7 százalék, a magyar 3,6 százalék lesz - áll az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Nem a háború aggasztja leginkább a németeket

A fogyasztói árak széles körű és nagymértékű emelkedése aggasztja leginkább a lakosságot Németországban - derül ki egy felmérésből.

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerválságra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

Hírek

Miniszterelnöknek választotta Orbánt az Országgyűlés

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom