Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Orbán főtanácsadója: szokatlan helyzetben szokatlan lépések szükségesek
No menu items!

Orbán főtanácsadója: szokatlan helyzetben szokatlan lépések szükségesek

Nagy Márton. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az állam szabályozói szerepének erősödésére, az árszabályozások alkalmazására a lakosságot ért negatív költségsokkok miatt van szükség – mondta a Magyar Nemzetnek a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója. Nagy Márton hangsúlyozta, szokatlan helyzetben szokatlan lépések szükségesek, az árszabályozás például nem túl gyakori lépés, de a járvány miatt egyes részpiacok működése zavarokat mutat, az ellátási láncok akadoznak, energiaválság, infláció és ezt kísérő kamatsokkok sújtják a háztartásokat.

Kifejtette, hogy a kamatstop fél évet ad a bankoknak és az ügyfeleknek, hogy átszerződjenek a változóból a fix kamatozású hitelekbe. Hozzátette, a piaci várakozások alapján a magyar hozamgörbe inverzzé válhat. Ez azt jelenti, hogy a rövid oldali hozamok már magasabbak lesznek, mint a hosszú oldali hozamok. Az ügyfelek tehát kamatstop nélkül jobban járnak, ha fix hitelként, nem pedig változóként folytatják a törlesztést – mondta.

A főtanácsadó elmondta, egy hitel átszerződése időigényes és költségekkel jár, ezért fontos, hogy ebben az átmeneti fél évben lebontsák ezeket a korlátokat és az átszerződés szinte automatizmusként működjön.

Közölte, a lakossági hitelpiac erős, mivel továbbra is jelen van egy nagyfokú jegybanki és állami támogatás. A vállalati hitelpiacon viszont nincs jegybanki támogatás, a kedvezményes államilag támogatott Széchenyi-kártyaprogram is csak fél évig, 2022 június végéig elérhető az európai uniós állami támogatási szabályai miatt.

Nagy Márton úgy vélte, érdemes lenne a lakossági hitelpiacon megtartani a zöld lakásvásárlási hitelt és a csok-hiteleket és a vállalati hitelpiacon visszahozni a zöld beruházásokat finanszírozó célzott jegybanki Növekedési hitelprogramot és Növekedési kötvényprogramot.

A főtanácsadó szerint idén mind a gazdasági növekedés, mind pedig az infláció 5 százalék körül lehet.

Az idei növekedést a 25 százalékot meghaladó beruházási ráta és megugró fogyasztás húzhatja – mondta Nagy Márton, aki kifejtette: a lakosság rendelkezésére álló jövedelme 30-35 százalékkal lesz magasabb 2022 első negyedévében 2021 azonos időszakához viszonyítva. A minimálbéremelés, ágazati béremelések, a 25 évesek szja mentessége, a fegyverpénz és a 13. havi nyugdíj tartós, míg a családi szja visszatérítés egyszeri transzferként működik

A főtanácsadó szerint a nagy kérdés az egyszeri, közel 600 milliárd forintos transzfer felhasználása. Egy átlagos háztartás a jövedelmének 81 százalékát elfogyasztja, 9 százalékát beruházásra, újlakás-vásárlásra költi, míg 10 százalékát megtakarítja. Az egyszeri transzfereknél a megtakarítás aránya nagyobb lehet, de így is az egyszeri transzfer 60-65 százaléka fogyasztásra mehet el, azon belül is áruk vásárlására – fejtette ki Nagy Márton.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.