Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé
No menu items!

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Németh Dávid

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Miközben első ránézésre nagy kamatemelés történt, a pénzpiaci szigorítás szempontjából önmagában ez a lépés nem tekinthető drasztikusnak. Inkább az üzenete a fontos. Az MNB ugyanis most az alapkamatot emelte föl, de valójában az egyhetes betét az, ami sokkal inkább meghatározza a piaci kamatszintet. Ebből a szempontból viszont jelentős fejlemény, hogy az MNB meglépte, hogy az alapkamatot összezárja az egyhetes betéti kamattal – amire a döntés indokolásában elhangzottak szerint csak később és fokozatosan kerül majd sor. A tényleges szigorítás abban is megmutatkozik, hogy az MNB szükség esetén készen áll arra, hogy radikálisan emelje még a kamatokat. Vagyis még további komoly szigorítással kell számolni” – elemez Németh Dávid.

A szakértő szerint pozitívumként értékelhető, hogy az MNB nem folytat kettős kommunikációt azzal, hogy az alapkamat és az egyhetes betéti kamat egyirányba halad. A mostani lépés egyben a belső kereslet fékezésével az infláció letörését is szolgálja.

Azzal, hogy folyamatosan emelkednek a kamatok, egyértelműen drágulnak az új hiteletek, amelyek iránt – legyen szó fogyasztói vagy ingatlanhitelről – nyilván csökken majd a kereslet, ami lassítja a belső fogyasztást és vele a gazdaságot. Ugyanakkor ahhoz, hogy az import termékek és a hazai termékekbe beépített alkatrészek ára ne emelkedjen, elengedhetetlen lenne a forint erősödése.

Német Dávid hozzátette: az MNB kamatemelése természetesen a forint erősödését is célozza, de ehhez ennél messze több mindenre lenne szükség. Amit a kamatemelés utáni forint árfolyamemelkedés átmeneti volta is mutat.

Amellett, hogy a szigorú monetáris politika elméletileg a forinterősödés irányába hat, ehhez a gazdaságpolitika másik, kormányzati fiskális lábán is támogatásra lenne szükség. Nem véletlenül hangzott el az MNB kamatemelését követő sajtótájékoztatón is, mennyire fontos az EU-val történő megállapodás az európai uniós forrásokról. Az lenne az az esemény, ami amellett, hogy hosszútávon is növelné a bizalmat a magyar gazdaság és a kormány irányába, a forint erősödését is elhozhatná, ha közben egyértelműen látszik, hogy a fiskális kiigazítás is ténylegesen, fenntartható módon halad előre. Vagyis ha a költségvetési fegyelem mellett az is megmutatkozik, hogy a kormány által tett ígéretek ténylegesen megvalósulnak.

Így összegzett a szakértő, kifejtve: a mostani MNB döntésben számára nem is a kamatemelés mértéke, hanem a kétfajta alapkamat összezárása jelenti a pozitív meglepetés faktort. Emellett egyértelmű, hogy a jegybank célja az volt, hogy azt közvetítse: rendkívüli módon elkötelezett a számára a jelen helyzetben prioritást jelentő infláció letörésében, ami még a gazdasági növekedés biztosításánál is fontosabb lett.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom