Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé
No menu items!

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Németh Dávid

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Miközben első ránézésre nagy kamatemelés történt, a pénzpiaci szigorítás szempontjából önmagában ez a lépés nem tekinthető drasztikusnak. Inkább az üzenete a fontos. Az MNB ugyanis most az alapkamatot emelte föl, de valójában az egyhetes betét az, ami sokkal inkább meghatározza a piaci kamatszintet. Ebből a szempontból viszont jelentős fejlemény, hogy az MNB meglépte, hogy az alapkamatot összezárja az egyhetes betéti kamattal – amire a döntés indokolásában elhangzottak szerint csak később és fokozatosan kerül majd sor. A tényleges szigorítás abban is megmutatkozik, hogy az MNB szükség esetén készen áll arra, hogy radikálisan emelje még a kamatokat. Vagyis még további komoly szigorítással kell számolni” – elemez Németh Dávid.

A szakértő szerint pozitívumként értékelhető, hogy az MNB nem folytat kettős kommunikációt azzal, hogy az alapkamat és az egyhetes betéti kamat egyirányba halad. A mostani lépés egyben a belső kereslet fékezésével az infláció letörését is szolgálja.

Azzal, hogy folyamatosan emelkednek a kamatok, egyértelműen drágulnak az új hiteletek, amelyek iránt – legyen szó fogyasztói vagy ingatlanhitelről – nyilván csökken majd a kereslet, ami lassítja a belső fogyasztást és vele a gazdaságot. Ugyanakkor ahhoz, hogy az import termékek és a hazai termékekbe beépített alkatrészek ára ne emelkedjen, elengedhetetlen lenne a forint erősödése.

Német Dávid hozzátette: az MNB kamatemelése természetesen a forint erősödését is célozza, de ehhez ennél messze több mindenre lenne szükség. Amit a kamatemelés utáni forint árfolyamemelkedés átmeneti volta is mutat.

Amellett, hogy a szigorú monetáris politika elméletileg a forinterősödés irányába hat, ehhez a gazdaságpolitika másik, kormányzati fiskális lábán is támogatásra lenne szükség. Nem véletlenül hangzott el az MNB kamatemelését követő sajtótájékoztatón is, mennyire fontos az EU-val történő megállapodás az európai uniós forrásokról. Az lenne az az esemény, ami amellett, hogy hosszútávon is növelné a bizalmat a magyar gazdaság és a kormány irányába, a forint erősödését is elhozhatná, ha közben egyértelműen látszik, hogy a fiskális kiigazítás is ténylegesen, fenntartható módon halad előre. Vagyis ha a költségvetési fegyelem mellett az is megmutatkozik, hogy a kormány által tett ígéretek ténylegesen megvalósulnak.

Így összegzett a szakértő, kifejtve: a mostani MNB döntésben számára nem is a kamatemelés mértéke, hanem a kétfajta alapkamat összezárása jelenti a pozitív meglepetés faktort. Emellett egyértelmű, hogy a jegybank célja az volt, hogy azt közvetítse: rendkívüli módon elkötelezett a számára a jelen helyzetben prioritást jelentő infláció letörésében, ami még a gazdasági növekedés biztosításánál is fontosabb lett.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Elfoghatták a dél-koreai kriptokirályt

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori "kriptokirály" lehet - jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál.

Itt a világ pénzügyi központjainak listája – Budapest már nem top 100-as

A legújabb globális befektetői felmérés szerint az intézményes piaci szereplők továbbra is New Yorkot és - valamelyes lemaradással - Londont tartják a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központjának. A listán Budapest négy hellyel a 101. helyre szorult vissza.

Polgári Erika a természetre alapozta az üzletét

Kevés vállalkozásnak adatik meg, hogy tulajdonosa a saját személyiségével hitelesíti termékeit. Ha valaki egy kicsit is elmélyed Polgári Erika és az általa 2011-ben alapított NaturComfort Kft. történetében, azonnal világos lesz, hogy a természet gyógyító erejében hinni több mint egy üzleti vállalkozás. Az maga az egészséges, tudatos életmód. 

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is - közölte a Duna House.

Hírek

Elfoghatták a dél-koreai kriptokirályt

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori "kriptokirály" lehet - jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál.

Látványos bolygósorakozó lesz megfigyelhető a jövő héten

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.

Az év légitársaságának választották a Wizz Airt

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég.

Erősödött a forint szerda kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekhez képest.

Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni az uszodák vizét - írta a Der Tagesspiegel című német lap a helyi hatóságok döntését idézve.

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat.

ENSZ: ahol van, ott is nagyon kellene spórolni a vízzel

A világnak takarékoskodnia kellene a vízzel, mégis évente egy százalékkal nő a fogyasztás. Az ENSZ friss jelentése szerint jelenleg az emberiség tíz százalékát fenyegeti a vízhiány. Még a vízben gazdag területek sem érezhetik magukat biztonságban.

Csökkent a Brent olaj ára, de itthon csak a gázolaj lesz olcsóbb péntektől

A Brent olaj árának csökkenése péntektől a hazai üzemanyagárakra is hatással lesz, de csak a gázolaj beszerzési ára csökken (bruttó 8 forinttal), a benziné változatlan marad.

Gazdaság

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is - közölte a Duna House.

Bérszakadék: egy fővárosi jóval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.

A legújabb bankcsődök után ismét csúcsra törhet a bitcoin

A bitcoin idén eddig közel 70%-os árfolyam-emelkedést ért el, és iparági szakértők szerint a lendület tovább tarthat: a világ legnagyobb kriptovalutája új csúcsot dönthet, sőt akár a 100 ezer dolláros álomhatárt is átütheti.

Meghosszabbította a betéti kamatsapkát a kormány

A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.