Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Pénzpiaci elemző: lélektani árfolyamhatárnál a forint. Kérdés, lesz-e EU-s megállapodás, közeledünk-e a...
No menu items!

Pénzpiaci elemző: lélektani árfolyamhatárnál a forint. Kérdés, lesz-e EU-s megállapodás, közeledünk-e a kettős valuta felé?

Németh Dávid

Kedden 413,8 forinton zárt a forint árfolyama az euróval és 415-ön a dollárral szemben. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy látja, miközben az amerikai valuta erősödése az egész európai gazdaság gyengélkedését is tükrözi, nagy kérdés, hogy a forint esetében mi történik a 410 forintos lélektani határ környékén. Kedvező válasz csak akkor lehet, ha Magyarországnak sikerül megállapodnia az EU-s pénzekről. Az elemző szerint még nincs kettős valuta Magyarországon, de kérdéseket vet fel, hogy a kormány euróban és dollárban is elfogadja az adóbefizetéseket. 

Továbbra is az általános nemzetközi kockázatkerülés erősíti a forint gyengülését. Nem jött jól, hogy a Gazprom bejelentette, augusztus végén három napra ismét leállítja a gázszállítást az Északi Áramlat-1 vezetéken, mert nem tudni, hogy ez egy valóban csak három napig tart, vagy tovább. Kínából is rossz hírek jönnek a növekedést illetően és ugyanez a helyzet Németország esetében is, miközben az látszik, hogy egész Európa küzd és nehéz időszak elé néz. Erre jelent reakciót a befektetők kockázatkerülési hangulata, ami az európai gazdaság általános gyengélkedése miatt a dollár erősödéséhez vezetett: az amerikai fizetőeszköz a 0,99-es árfolyammal áttörte a paritást az euróval szemben. Ami azt jelenti, hogy egy dollár most többet ér, mint egy euró. Ráadásul Amerikában pénteken tartják azt a konferenciát, ahol Jerome Powell, az amerikai jegybank, a Fed elnöke beszél, és az elemzők attól tartanak, hogy további kamatemelések jönnek még az USA-ban. A forint szempontjából pedig külön kihívást jelent, hogy milyen eredményt hoz a magyar kormány által a hét elején, az Európai Uniónak a jogállamisággal kapcsolatos kifogásaira küldött válasza. Magyarán: megkapja-e Magyarország az EU-s helyreállítási alapból várt hatalmas összeget, ami nagyban stabilizálni tudná a forint helyzetét. Az itt felsoroltak miatt az elemzők most kiemelten figyelik, mi történik az euró 410 forintos pszichológiai szintjénél, amelynek egyértelmű áttörése további forintgyengüléshez vezethet”- magyarázza a pénzpiaci elemző.

Németh Dávid szerint Magyarországnak még a mostani nehéz helyzetben is megvannak a maga – igaz, korlátozott – eszközei a forint további gyengülésének megakadályozására. „Jövő kedden lesz az MNB következő kamatdöntő ülése. Meglátjuk, mi történik ott, és az is nagyban befolyásolja a piac mozgását, hogy milyen komment társul a döntéshez” – fejti ki. És miközben a Magyar Nemzeti Bank a jelen helyzetben kamatemeléssel próbálja erősíteni a forintot, az is sokat számít, hogy a kormány milyen gazdaságpolitikát folytat. De – nem lehet elégszer hangsúlyozni – igazán pozitív fordulatot csak az hozhatna, ha az EU-val sikerülne létrehozni a megállapodást, ami az elemző szerint végre olyan pozitív lendület adhatna, amivel a forint árfolyama tartósan 400 alá mehetne.

Szavai szerint ugyanakkor a jelenlegi, általánosan nehéz nemzetközi környezetben már csak azért is nehéz lesz megfordítani a magyar fizetőeszköz árfolyamát, mert a régiós valuták is gyengültek – igaz, közöttük a forint a legrosszabbul teljesítő.

AzÜzlet kérdésére Németh Dávid elmodta: szerinte arról ugyan még nem beszélhetünk, hogy Magyarország a kettős valuta felé halad, de érdekes kérdéseket vet fel, hogy miközben a lakosság körében egyre többen külföldi valutában tartják a megtakarításukat és a cégek egy része már euróban adja meg a termékárakat, illetve euróban szerződik a partnereivel, a közelmúltban a kormány már lehetővé tette, hogy euróban, vagy dollárban adózzanak az államnak azok a cégek, akiknek devizabevételeik vannak.

Én azt gondolom, hogy ebből a szempontból ez most egy átmeneti helyzet, ami a bizonytalan a nemzetközi környezet, a Covid-járvány és a háború hatásainak tudható be, és a kormány így próbál magának további mozgásteret teremteni és a cégeket hozzásegíteni az árfolyamkockázatok kivédéséhez. Más kérdés, hogy egy ilyen üzenetet a forint mai volatilitása (vagyis a leértékelődés folyamatos veszélye) mellett miként értékel a piac. Emellett az is furcsán hat, hogy ha a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint nem akarunk belépni az eurózónába, akkor ezzel a döntéssel mégiscsak az eurozóna felé haladunk. De ahogy mondtam, én még most csak az általános válsághelyzetnek tudom be ezt az intézkedést. A vízválasztó az lesz, mi történik akkor, ha végre sikerül túllendülni a válságon. De ahhoz először is az kell, hogy a forint stabilizálódjon és később erősödni tudjon az euróval szemben”- fejti ki Németh Dávid.

Aki úgy látja, az idei áprilisi, májusi 380 forint körüli euróárfolyam lenne az a szint, amikor a forint romlása megállhatna, amihez arra is szükség lenne, hogy az inflációnk elkezdjen lefelé menni, a költségvetési egyensúly és a fizetési mérleg hiánya pedig helyreálljon. Arra a felvetésre, hogy – igaz, teljesen más körülmények között – a Covid-járvány előtt a kormány maga is igyekezett gyengíteni a forint árfolyamát, az elemző azt mondta: abban az időben ezt az tette lehetővé, hogy az alacsony inflációs környezetben a kormány szándéka az volt, hogy a rendkívül alacsony kamatkörnyezettel pörgesse fel a gazdaságot. Nem véletlen, hogy akkor az EU-n belül is kimagasló beruházási rátát sikerült elérni, és ezért a nullaszázalék körüli kamatkörnyezet annak ellenére megmaradt, hogy az MNB már elérte az inflációs célt. Most azonban teljesen más a helyzet, és messzinek tűnik még az a stabil gazdasági környezet, amikor már nem a forint megerősítéséért kell dolgozni.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel közös közleményében.

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom