Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Pénzpiaci elemző: lélektani árfolyamhatárnál a forint. Kérdés, lesz-e EU-s megállapodás, közeledünk-e a...
No menu items!

Pénzpiaci elemző: lélektani árfolyamhatárnál a forint. Kérdés, lesz-e EU-s megállapodás, közeledünk-e a kettős valuta felé?

Németh Dávid

Kedden 413,8 forinton zárt a forint árfolyama az euróval és 415-ön a dollárral szemben. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy látja, miközben az amerikai valuta erősödése az egész európai gazdaság gyengélkedését is tükrözi, nagy kérdés, hogy a forint esetében mi történik a 410 forintos lélektani határ környékén. Kedvező válasz csak akkor lehet, ha Magyarországnak sikerül megállapodnia az EU-s pénzekről. Az elemző szerint még nincs kettős valuta Magyarországon, de kérdéseket vet fel, hogy a kormány euróban és dollárban is elfogadja az adóbefizetéseket. 

Továbbra is az általános nemzetközi kockázatkerülés erősíti a forint gyengülését. Nem jött jól, hogy a Gazprom bejelentette, augusztus végén három napra ismét leállítja a gázszállítást az Északi Áramlat-1 vezetéken, mert nem tudni, hogy ez egy valóban csak három napig tart, vagy tovább. Kínából is rossz hírek jönnek a növekedést illetően és ugyanez a helyzet Németország esetében is, miközben az látszik, hogy egész Európa küzd és nehéz időszak elé néz. Erre jelent reakciót a befektetők kockázatkerülési hangulata, ami az európai gazdaság általános gyengélkedése miatt a dollár erősödéséhez vezetett: az amerikai fizetőeszköz a 0,99-es árfolyammal áttörte a paritást az euróval szemben. Ami azt jelenti, hogy egy dollár most többet ér, mint egy euró. Ráadásul Amerikában pénteken tartják azt a konferenciát, ahol Jerome Powell, az amerikai jegybank, a Fed elnöke beszél, és az elemzők attól tartanak, hogy további kamatemelések jönnek még az USA-ban. A forint szempontjából pedig külön kihívást jelent, hogy milyen eredményt hoz a magyar kormány által a hét elején, az Európai Uniónak a jogállamisággal kapcsolatos kifogásaira küldött válasza. Magyarán: megkapja-e Magyarország az EU-s helyreállítási alapból várt hatalmas összeget, ami nagyban stabilizálni tudná a forint helyzetét. Az itt felsoroltak miatt az elemzők most kiemelten figyelik, mi történik az euró 410 forintos pszichológiai szintjénél, amelynek egyértelmű áttörése további forintgyengüléshez vezethet”- magyarázza a pénzpiaci elemző.

Németh Dávid szerint Magyarországnak még a mostani nehéz helyzetben is megvannak a maga – igaz, korlátozott – eszközei a forint további gyengülésének megakadályozására. „Jövő kedden lesz az MNB következő kamatdöntő ülése. Meglátjuk, mi történik ott, és az is nagyban befolyásolja a piac mozgását, hogy milyen komment társul a döntéshez” – fejti ki. És miközben a Magyar Nemzeti Bank a jelen helyzetben kamatemeléssel próbálja erősíteni a forintot, az is sokat számít, hogy a kormány milyen gazdaságpolitikát folytat. De – nem lehet elégszer hangsúlyozni – igazán pozitív fordulatot csak az hozhatna, ha az EU-val sikerülne létrehozni a megállapodást, ami az elemző szerint végre olyan pozitív lendület adhatna, amivel a forint árfolyama tartósan 400 alá mehetne.

Szavai szerint ugyanakkor a jelenlegi, általánosan nehéz nemzetközi környezetben már csak azért is nehéz lesz megfordítani a magyar fizetőeszköz árfolyamát, mert a régiós valuták is gyengültek – igaz, közöttük a forint a legrosszabbul teljesítő.

AzÜzlet kérdésére Németh Dávid elmodta: szerinte arról ugyan még nem beszélhetünk, hogy Magyarország a kettős valuta felé halad, de érdekes kérdéseket vet fel, hogy miközben a lakosság körében egyre többen külföldi valutában tartják a megtakarításukat és a cégek egy része már euróban adja meg a termékárakat, illetve euróban szerződik a partnereivel, a közelmúltban a kormány már lehetővé tette, hogy euróban, vagy dollárban adózzanak az államnak azok a cégek, akiknek devizabevételeik vannak.

Én azt gondolom, hogy ebből a szempontból ez most egy átmeneti helyzet, ami a bizonytalan a nemzetközi környezet, a Covid-járvány és a háború hatásainak tudható be, és a kormány így próbál magának további mozgásteret teremteni és a cégeket hozzásegíteni az árfolyamkockázatok kivédéséhez. Más kérdés, hogy egy ilyen üzenetet a forint mai volatilitása (vagyis a leértékelődés folyamatos veszélye) mellett miként értékel a piac. Emellett az is furcsán hat, hogy ha a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint nem akarunk belépni az eurózónába, akkor ezzel a döntéssel mégiscsak az eurozóna felé haladunk. De ahogy mondtam, én még most csak az általános válsághelyzetnek tudom be ezt az intézkedést. A vízválasztó az lesz, mi történik akkor, ha végre sikerül túllendülni a válságon. De ahhoz először is az kell, hogy a forint stabilizálódjon és később erősödni tudjon az euróval szemben”- fejti ki Németh Dávid.

Aki úgy látja, az idei áprilisi, májusi 380 forint körüli euróárfolyam lenne az a szint, amikor a forint romlása megállhatna, amihez arra is szükség lenne, hogy az inflációnk elkezdjen lefelé menni, a költségvetési egyensúly és a fizetési mérleg hiánya pedig helyreálljon. Arra a felvetésre, hogy – igaz, teljesen más körülmények között – a Covid-járvány előtt a kormány maga is igyekezett gyengíteni a forint árfolyamát, az elemző azt mondta: abban az időben ezt az tette lehetővé, hogy az alacsony inflációs környezetben a kormány szándéka az volt, hogy a rendkívül alacsony kamatkörnyezettel pörgesse fel a gazdaságot. Nem véletlen, hogy akkor az EU-n belül is kimagasló beruházási rátát sikerült elérni, és ezért a nullaszázalék körüli kamatkörnyezet annak ellenére megmaradt, hogy az MNB már elérte az inflációs célt. Most azonban teljesen más a helyzet, és messzinek tűnik még az a stabil gazdasági környezet, amikor már nem a forint megerősítéséért kell dolgozni.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.