Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Pénzpiaci elemző: nincs jó tanács arra, mikor vegyünk eurót az utazáshoz
No menu items!

Pénzpiaci elemző: nincs jó tanács arra, mikor vegyünk eurót az utazáshoz

Németh Dávid

Még nem lehet látni, mikor ér véget a forint hullámvasútja, mondja Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. A szakértő szerint az MNB küzd a nemzeti fizetőeszköz romlásának megállításáért, de a gyenge árfolyam – az inflációt gerjesztve – nagyon hamar beépül az árakba.

A forint sajnos már hosszú hónapok óta gyengülő trendben létezik. Ennek a sávnak az alja 402 környékén van, míg a teteje 414-415 körül, és ebből még nem sikerült kimozgatnia a jegybanknak. Azért sem, mert a piaci környezet sem kedvezett ennek, amiben az is szerepet játszott, hogy a dollár is a paritást kezdte tesztelgetni (vagyis az euróval egy az egyhez átváltási szinthez közelít), miközben továbbra is általános bizonytalanság uralkodik a piacokon, amit a kockázatkerülés jellemez. Ezért egyelőre még sajnos korai lenne azt mondani, hogy fordult a trend vagy egyáltalán megállt ez a gyengülő tendencia, miközben az látszik, hogy a magyar jegybank egyre határozottabban kommunikálja azt, hogy ez a helyzet nem megfelelő a számára.

A kérdésre, hogy a jegybank rendelkezik-e elegendő eszközzel a forint negatív spiráljának megfordítására, a szakértő azt válaszolta: az MNB a forint elleni spekulációt próbálta drágítani a keddi 200 bázispontos kamatemeléssel, aminek az eredményeként 9,75 százalékra emelte az alapkamatot, ami így már megegyezik az egyhetes jegybanki betét kamatával.

Nem tudjuk még megmondani, hogy ez mire lesz ez elég. Az MNB mindenképpen meg szeretné állítani az árfolyam gyengülését, mert a stabilizálódás nagyon fontos lenne. Mindez azonban a nemzetközi környezettől is függ: a jövő héten az amerikai jegybank, a Fed és az Európai Központi Bank is kamatdöntő ülést tart, és rendkívül fontos, hogy ott milyen üzeneteket fogalmaznak meg a jegybankok. Mennyire tartanak a recessziótól vagy az inflációtól, milyen kamatemelést hajtanak végre.

A pénzügyi szakember ezért sem érzi úgy, hogy most bárkinek is jó tanácsot tudna adni ahhoz, hogy ha külföldre szeretne utazni, most vegyen eurót, dollárt, vagy érdemes-e várnia a jobb árfolyamra.

Hatalmas a mozgás a piacon. Ha csak az elmúlt hetet nézzük, akkor láttunk már 417 forintos euróárfolyamot is. Sőt, ha belevesszük a júniusi időszakot is, akkor azt figyelhetjük meg, hogy láttunk már 390-es szinteket is. Vagyis egy hónap leforgása alatt közel 30 forintos sávban mozgott a forint, ezért a rendkívül nagy mozgás miatt nehéz megmondani, hogy mikor optimális megvenni a nyaraláshoz a devizát.

Miközben a gazdaság szerplői általában kivárással szokták beépíteni az árfolyameséseket az áraikba, Németh Dávid most azt tapasztalja, hogy elég gyors az átárazás.

Ha a különböző termékek inflációs adatait nézzük, akkor elsősorban az élelmiszernél látszódik egy nagyon gyors átárazódás, de ez a trend a tartós fogyasztási cikkeknél is pár hónap alatt megmutatkozik, mert az energia és az alapanyagok drágulása miatt a termelési költség is folyamatosan és erőteljesen negatív irányba változik. Ezért azt látom, hogy a kínálati oldal szereplői, a termelők és a szolgáltatók minden területen erőteljesen kezdenek rászokni arra, hogy akár pár havonta is új árlistákkal jönnek ki.

A pénzügyi elemző szerint természetesen az új költségvetés elfogadásának is hatása van a forint árfolyamára, de még nehéz meghatározni, hogy ennek milyen hosszútávú üzenete van. Most a költségvetés kiigazításának, az extraprofit adók bevezetésének inkább a negatív hatását látni, miközben az valamelyest pozitívnak tűnik, hogy a kormány megpróbálja a költségvetési hiánycélt tartani, amit az állami kiadási oldalon felmutatott befagyasztások is mutatnak. De a legfontosabb továbbra is az lenne, hogy az EU-val megszülessen a megállapodás a költségvetési pénzek folyósításáról, mert csak az tudná megszüntetni a költségvetési bizonytalanságot. Ha nincs megállapodás és a jövőben nem jönnek az EU-s források, akkor még abban is megmarad a bizonytalanság, hogy szükség van-e plusz kiigazításra, vagy sem.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A jövő évtől a Tesla humanoid robotokat használ

Az emberi alakot mintázó humanoid robotok fejlesztése már évek óta folyik több vállalatnál is, például a japán Honda autógyárnál és a robotikában úttörőnek tekintett Boston Dynamics cégnél, amely egyébként a Hyundai Motor érdekeltsége.

Milyen jogok illetik meg a légi utasokat? -az EU iránymutatásai

Az iránymutatások szerint az uniós szinten meghatározott utasjogokat a közlekedési szolgáltatóknak kell biztosítaniuk, és a nemzeti szerveknek kell érvényre juttatniuk.

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Zöldként született újjá a tornádó pusztította város

Emellett a város a felére tudta csökkenteni szénlábnyomát azáltal, hogy a várostól délre lévő 10 turbinás szélerőmű 100 százalékos szélenergiájára tért át.
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.