Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Pénzpiaci elemző: nincs jó tanács arra, mikor vegyünk eurót az utazáshoz
No menu items!

Pénzpiaci elemző: nincs jó tanács arra, mikor vegyünk eurót az utazáshoz

Németh Dávid

Még nem lehet látni, mikor ér véget a forint hullámvasútja, mondja Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. A szakértő szerint az MNB küzd a nemzeti fizetőeszköz romlásának megállításáért, de a gyenge árfolyam – az inflációt gerjesztve – nagyon hamar beépül az árakba.

A forint sajnos már hosszú hónapok óta gyengülő trendben létezik. Ennek a sávnak az alja 402 környékén van, míg a teteje 414-415 körül, és ebből még nem sikerült kimozgatnia a jegybanknak. Azért sem, mert a piaci környezet sem kedvezett ennek, amiben az is szerepet játszott, hogy a dollár is a paritást kezdte tesztelgetni (vagyis az euróval egy az egyhez átváltási szinthez közelít), miközben továbbra is általános bizonytalanság uralkodik a piacokon, amit a kockázatkerülés jellemez. Ezért egyelőre még sajnos korai lenne azt mondani, hogy fordult a trend vagy egyáltalán megállt ez a gyengülő tendencia, miközben az látszik, hogy a magyar jegybank egyre határozottabban kommunikálja azt, hogy ez a helyzet nem megfelelő a számára.

A kérdésre, hogy a jegybank rendelkezik-e elegendő eszközzel a forint negatív spiráljának megfordítására, a szakértő azt válaszolta: az MNB a forint elleni spekulációt próbálta drágítani a keddi 200 bázispontos kamatemeléssel, aminek az eredményeként 9,75 százalékra emelte az alapkamatot, ami így már megegyezik az egyhetes jegybanki betét kamatával.

Nem tudjuk még megmondani, hogy ez mire lesz ez elég. Az MNB mindenképpen meg szeretné állítani az árfolyam gyengülését, mert a stabilizálódás nagyon fontos lenne. Mindez azonban a nemzetközi környezettől is függ: a jövő héten az amerikai jegybank, a Fed és az Európai Központi Bank is kamatdöntő ülést tart, és rendkívül fontos, hogy ott milyen üzeneteket fogalmaznak meg a jegybankok. Mennyire tartanak a recessziótól vagy az inflációtól, milyen kamatemelést hajtanak végre.

A pénzügyi szakember ezért sem érzi úgy, hogy most bárkinek is jó tanácsot tudna adni ahhoz, hogy ha külföldre szeretne utazni, most vegyen eurót, dollárt, vagy érdemes-e várnia a jobb árfolyamra.

Hatalmas a mozgás a piacon. Ha csak az elmúlt hetet nézzük, akkor láttunk már 417 forintos euróárfolyamot is. Sőt, ha belevesszük a júniusi időszakot is, akkor azt figyelhetjük meg, hogy láttunk már 390-es szinteket is. Vagyis egy hónap leforgása alatt közel 30 forintos sávban mozgott a forint, ezért a rendkívül nagy mozgás miatt nehéz megmondani, hogy mikor optimális megvenni a nyaraláshoz a devizát.

Miközben a gazdaság szerplői általában kivárással szokták beépíteni az árfolyameséseket az áraikba, Németh Dávid most azt tapasztalja, hogy elég gyors az átárazás.

Ha a különböző termékek inflációs adatait nézzük, akkor elsősorban az élelmiszernél látszódik egy nagyon gyors átárazódás, de ez a trend a tartós fogyasztási cikkeknél is pár hónap alatt megmutatkozik, mert az energia és az alapanyagok drágulása miatt a termelési költség is folyamatosan és erőteljesen negatív irányba változik. Ezért azt látom, hogy a kínálati oldal szereplői, a termelők és a szolgáltatók minden területen erőteljesen kezdenek rászokni arra, hogy akár pár havonta is új árlistákkal jönnek ki.

A pénzügyi elemző szerint természetesen az új költségvetés elfogadásának is hatása van a forint árfolyamára, de még nehéz meghatározni, hogy ennek milyen hosszútávú üzenete van. Most a költségvetés kiigazításának, az extraprofit adók bevezetésének inkább a negatív hatását látni, miközben az valamelyest pozitívnak tűnik, hogy a kormány megpróbálja a költségvetési hiánycélt tartani, amit az állami kiadási oldalon felmutatott befagyasztások is mutatnak. De a legfontosabb továbbra is az lenne, hogy az EU-val megszülessen a megállapodás a költségvetési pénzek folyósításáról, mert csak az tudná megszüntetni a költségvetési bizonytalanságot. Ha nincs megállapodás és a jövőben nem jönnek az EU-s források, akkor még abban is megmarad a bizonytalanság, hogy szükség van-e plusz kiigazításra, vagy sem.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását