Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Pénzpiaci elemző: nincs jó tanács arra, mikor vegyünk eurót az utazáshoz
No menu items!

Pénzpiaci elemző: nincs jó tanács arra, mikor vegyünk eurót az utazáshoz

Németh Dávid

Még nem lehet látni, mikor ér véget a forint hullámvasútja, mondja Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. A szakértő szerint az MNB küzd a nemzeti fizetőeszköz romlásának megállításáért, de a gyenge árfolyam – az inflációt gerjesztve – nagyon hamar beépül az árakba.

A forint sajnos már hosszú hónapok óta gyengülő trendben létezik. Ennek a sávnak az alja 402 környékén van, míg a teteje 414-415 körül, és ebből még nem sikerült kimozgatnia a jegybanknak. Azért sem, mert a piaci környezet sem kedvezett ennek, amiben az is szerepet játszott, hogy a dollár is a paritást kezdte tesztelgetni (vagyis az euróval egy az egyhez átváltási szinthez közelít), miközben továbbra is általános bizonytalanság uralkodik a piacokon, amit a kockázatkerülés jellemez. Ezért egyelőre még sajnos korai lenne azt mondani, hogy fordult a trend vagy egyáltalán megállt ez a gyengülő tendencia, miközben az látszik, hogy a magyar jegybank egyre határozottabban kommunikálja azt, hogy ez a helyzet nem megfelelő a számára.

A kérdésre, hogy a jegybank rendelkezik-e elegendő eszközzel a forint negatív spiráljának megfordítására, a szakértő azt válaszolta: az MNB a forint elleni spekulációt próbálta drágítani a keddi 200 bázispontos kamatemeléssel, aminek az eredményeként 9,75 százalékra emelte az alapkamatot, ami így már megegyezik az egyhetes jegybanki betét kamatával.

Nem tudjuk még megmondani, hogy ez mire lesz ez elég. Az MNB mindenképpen meg szeretné állítani az árfolyam gyengülését, mert a stabilizálódás nagyon fontos lenne. Mindez azonban a nemzetközi környezettől is függ: a jövő héten az amerikai jegybank, a Fed és az Európai Központi Bank is kamatdöntő ülést tart, és rendkívül fontos, hogy ott milyen üzeneteket fogalmaznak meg a jegybankok. Mennyire tartanak a recessziótól vagy az inflációtól, milyen kamatemelést hajtanak végre.

A pénzügyi szakember ezért sem érzi úgy, hogy most bárkinek is jó tanácsot tudna adni ahhoz, hogy ha külföldre szeretne utazni, most vegyen eurót, dollárt, vagy érdemes-e várnia a jobb árfolyamra.

Hatalmas a mozgás a piacon. Ha csak az elmúlt hetet nézzük, akkor láttunk már 417 forintos euróárfolyamot is. Sőt, ha belevesszük a júniusi időszakot is, akkor azt figyelhetjük meg, hogy láttunk már 390-es szinteket is. Vagyis egy hónap leforgása alatt közel 30 forintos sávban mozgott a forint, ezért a rendkívül nagy mozgás miatt nehéz megmondani, hogy mikor optimális megvenni a nyaraláshoz a devizát.

Miközben a gazdaság szerplői általában kivárással szokták beépíteni az árfolyameséseket az áraikba, Németh Dávid most azt tapasztalja, hogy elég gyors az átárazás.

Ha a különböző termékek inflációs adatait nézzük, akkor elsősorban az élelmiszernél látszódik egy nagyon gyors átárazódás, de ez a trend a tartós fogyasztási cikkeknél is pár hónap alatt megmutatkozik, mert az energia és az alapanyagok drágulása miatt a termelési költség is folyamatosan és erőteljesen negatív irányba változik. Ezért azt látom, hogy a kínálati oldal szereplői, a termelők és a szolgáltatók minden területen erőteljesen kezdenek rászokni arra, hogy akár pár havonta is új árlistákkal jönnek ki.

A pénzügyi elemző szerint természetesen az új költségvetés elfogadásának is hatása van a forint árfolyamára, de még nehéz meghatározni, hogy ennek milyen hosszútávú üzenete van. Most a költségvetés kiigazításának, az extraprofit adók bevezetésének inkább a negatív hatását látni, miközben az valamelyest pozitívnak tűnik, hogy a kormány megpróbálja a költségvetési hiánycélt tartani, amit az állami kiadási oldalon felmutatott befagyasztások is mutatnak. De a legfontosabb továbbra is az lenne, hogy az EU-val megszülessen a megállapodás a költségvetési pénzek folyósításáról, mert csak az tudná megszüntetni a költségvetési bizonytalanságot. Ha nincs megállapodás és a jövőben nem jönnek az EU-s források, akkor még abban is megmarad a bizonytalanság, hogy szükség van-e plusz kiigazításra, vagy sem.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Az Euro 7 bevezetése tönkreteheti az európai autógyártást

Az új uniós kibocsátási szabvány a tervek szerint szigorúbb szabályok és ellenőrzések elfogadására kötelezi a gyártókat. Az autógyárak azonban nem tartják ezt megvalósíthatónak, és "ellátási és termelési szűk keresztmetszetekre" figyelmeztetnek.

Németországban a nők keresete jócskán elmarad a férfiakétól

Németországban 18 százalékot tesz ki a nemek közötti bérrés, a nők csaknem ötödével keresnek kevesebbet, mint a férfiak - mutatta ki egy friss felmérés.

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Hírek

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom