Kezdőlap Gazdaság Recycling. Hiába szelektálunk
No menu items!

Recycling. Hiába szelektálunk

Kép: FKF honlap

A szelektíven gyűjtött szemét elenyésző része hasznosul csupán. A műanyag estében különösen rossz a helyzet. Erről a feldolgozott anyag minőségromlása és a túlzóan szigorú jogszabályok tehetnek.

Sok hűhó semmiért

Európában a háztartási és az ipari hulladék 70 százalékát szelektíven gyűjtjük össze. A szemétnek mégis csak a töredéke hasznosul újra. A szeletíven gyűjtött hulladék nagy része az égetőkben végzi.

Értékcsökkentő újrahasznosítás Kép/Forrás/pinclipart.com

Az ipar, különösen az olajcégek sok pénzt áldoznak arra, hogy az újrahasznosítás sikertörténetként éljen a köztudatban. Így a legnagyobb szennyezők elhitetik a fogyasztókkal, hogy tiszta lelkiismerettel vásárolhatnak a súlyosan környezetterhelő alapanyagokból, leginkább plasztik termékeket. A valóság azonban kijózanító.  A tények meglepetésként hathatnak.

Az alacsony újrafeldolgozási arány legfőbb oka, hogy az anyagok többsége második életében a szignifikáns minőségromlása miatt csak korlátozottan használható. Ezt írja le a downcycling, magyarul értékcsökkentő újrahasznosítás kifejezés.  Jó példa erre a papír: a hófehér, jó minőségű fénymásolópapírból recycling után csak újságpapír, papírszatyor vagy kartondoboz lehet.

Megtévesztő számok

Kommunális hulladékot távolítanak el munkagépekkel a Tiszából Vásárosnaményban 2021. február 6-án. Áradt a Tisza, a folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik
Kép/MTI/Balázs Attila

Európában a szelektív hulladékgyűjtésben Luxemburg vezet 83 százalékos aránnyal. A második, alig lemaradva Franciaország (82%), a harmadik pedig Belgium (78%). Ausztriában 71, Németország 68 százalék az elválasztva gyűjtött hulladék aránya. Régiónkból Csehország vezet 66 százalékkal. Mi, magyarok a szemét 49 százaléka gyűjtjük különválasztva. Ezzel a hátsó harmadban vagyunk a kontinensen. Közvetlenül előttünk a dánok (51%), utánunk az olaszok (47%) állnak a ranglistán. A sereghajtó Ciprus és Románia, mindössze 20, illetve 18 százalékos aránnyal. Az EU átlaga 59 százalék.

Egész más képet mutat az újrahasznosítás. Az EU-ban 45 százalékos az arány. A ’zöld fordulat’ keretében elfogadott cél 2025-ig 55 százalék, majd 2030-ig 65.

Hogy jelentős különbség van a szelektív gyűjtés és a tényleges újrahasznosítás között, azt jól mutatják például a német számok. Valamennyi szelektíven gyűjtött szemetet figyelembe véve Németországban a legnagyobb az újrahasznosítási arány az EU-ban. A szelektíven gyűjtött hulladék 66 százalékát hasznosítják újra. Ennek ellenére a német háztartásokban 2019-ben képződött 5,2 millió tonna műanyag szemét 60 százaléka csak ’energetikai újrahasznosításra’ került. A jól hangzó kifejezés valójában elégetést jelent. Sokatmondó az is, hogy az 5,2 millió tonna plasztik szemétben mindössze 0,9 millió tonna volt a már legalább második életét élő műanyag, ami 17 százalékos arányt jelent.

Az újrahasznosítás terén az osztrákok a másodikok (58%) a szlovének pedig a harmadikok (56%). A sereghajtó Románia (13%) és Málta (7%).

A minőségromlás elkerülhetetlen

A viszonylag magas szelektív gyűjtési, de alacsony újrahasznosítási aránynak kisebb részt a recycling magas költsége az oka: minél jobb minőségű az újra előálló termék, annál drágább a folyamat, ergo gazdaságilag kevésbé éri meg. Nagyobb részt az akadályozza az újrahasznosítást, hogy a hulladék nagy része csak jelentős minőségromlással kelthető új életre.

Nem minden recycling, ami annak látszik

A műanyag kémiailag nézve szénhidrogén láncokból áll, amelyek minden újrahasznosításkor sérülnek, ezért az anyag veszít a tulajdonságaiból, tehát romlik a minősége. A kémiailag szükségszerű jelenséget fokozza, hogy a szűz műanyag gyártásakor különböző adalékanyagokat, például lágyítókat használnak fel, amelyeket az újrahasznosítás során nem lehet kinyerni. Ezért az újrahasznosított műanyag kémiailag szennyezett, fizikai tulajdonságai pedig soksor nem felelnek meg az ipar elvárásainak, például az újrahasznosított plasztikban található lágyító magas aránya miatt túl puha.

A szigorú előírások is gátolják az újrahasznosítást. A második életét élő plasztiknál nem lehet megállapítani, hogy az alapanyagnak milyen volt az összetétele, milyen adalékok kerültek bele első életében. Ezért sokszor nem felel meg az ipar számára előírt tisztasági szabályoknak.

Van megoldás, de alig kivitelezhető

Megoldás lenne mindent, így például a Szentkirályi ásványvíz PET-palackját a MIZO tejföl műanyag poharától elválasztva gyűjteni. Így pontosan ismert lenne a feldolgozásra kerülő plasztik összetételét. Az ilyen típusú gyűjtés azonba nem csak drága lenne, de a legtöbb esetben logisztikailag kivitelezhetetlen is.

A módszer csak nagyon kevés plasztik, mindenekelőtt a PET palackok esetében működik. Ezeket vásárolták fel hosszú éveken át világszerte a kínaiak és állítottak elő belőlük mindenekelőtt polár ruhadarabokkal. A világ legnépesebb országa a behozatali tilalom 2019-es életbe lépése előtt vevő volt a világ plasztik szemétének 56 százalékára!

A kivétel erősíti a szabályt

A recycling a papír és az üveg esetében valóban sikertörténet. Ennek leginkább fizikai oka van. A két anyag a plasztikkal ellentétben nem szenved el folyamatos minőségromlást. Az első újrahasznosítás során romlik ugyan a minősége, tehát fénymásolópapírból már csak újságpapír lehet, de a további újrahasznosítások után nem szenved már el érdemi állagrosszabbodást. Így az újságpapírt többször fel lehet használni újságpapírnak.

A szintén jól újrafelhasználható üveg esetén a tisztítás a legnagyobb probléma. Ez erős szennyezettség esetén költség- és időintenzív, ezért gazdaságilag ráfizetéses. Sőt, még a környezeti mérlege is negatív, mert túl sok víz és energia kell hozzá. Ezért például az olajosüveget jobb lenne nem a szelektív gyűjtőbe dobni.

Külön gyűjtik és eredményesen hasznosítják a gumit is. A minőségromlás azonban jelentős, aszfalt lesz belőle.

Zöld beruházás = újrahasznosítás

A világot elárasztó szemét redukálása illúzió az ipar közreműködésé nélkül. A termelő üzemek beruházásai a zöld termelés érdekében jelenleg leginkább az újrahasznosítási arány növelését jelentik. Ennek két módja van: a gyártási hulladék (post process recycling) és a végtermék (post consumer recycling) újrahasznosítás.

A műanyag fröccsöntők hulladéka

Közös bennük, hogy a termelő üzemeken kívül történnek. Amit tehát a fogyasztó leselejtezett nem a gyártóhoz kerül vissza újrahasznosításra. A recycling azt jelenti, hogy az üzemek a termeléshez újrahasznosított alapanyagot vásárolnak a hulladékfeldolgozóktól. Még a ’post process recycling’ estében is ritka a gyáron belüli újrahasznosítás. Bonyolult és drága lenne. A kevés kivétel egyike a fröccsöntés során keletkező műanyag szemét megolvasztása és az új plasztikhoz keverése.

A recyclingra a termelésben különösen igaz, hogy gazdaságilag ritkán kifizetődő. Ez mindenekelőtt a műanyagra vonatkozik. Egyrészt, a már említett romló minőség, másrészt, mert az új műanyaggranulátum olcsó.

További probléma, hogy az újrahasznosított anyagok gyakran nem teljesítik az összetételre vonatkozó előírásokat. Ezek például az autóiparban, leginkább tűzvédelmi okokból, különösen szigorúak: a szelektív kukába dobott PET-palack lehet új kabát, de nem szabad autóüléshuzatnak használni.

Gazdaságilag jobban megéri, azért nagy az újrahasznosítási arany a papírnál, az üvegnél és a fémnél. Utóbbi esetén ez a ritkafémek mellett az acélra és az alumíniumra is vonatkozik.

Lenne megoldás

Az újrahasznosítás technikai nehézségei és jogi akadályai miatt az igazi megoldás a környezetterhelő alapanyagok felhasználásának csökkentése lenne, aminek érdekében a jogalkotóknak is lépniük kellene.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

TBC-s marhákat találtak Veszprém megyében

Gümőkór (tuberkolózis) fertőzöttséget igazoltak május végén egy Veszprém megyei állattartó telepen a Nébih szakemberei. A fertőzésre a vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszer vizsgálatai alapján derült fény. A fertőzés forrását vizsgáló járványügyi nyomozás folyamatban van.

Atomhatalmak – csőre töltve. Több ezer nukleáris robbanófej vár bevetésre

Bár tavaly tovább csökkent a nukleáris robbanófejek száma a világon, ezen belül a bevethetőké éppen hogy nőtt, ráadásul a koronavírus-járvány éve alatt az atomhatalmak széleskörűen fejlesztették fegyverarzenáljukat, folytatták modernizációs programjaikat - állapította meg éves jelentésében a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

KSH: a járvány előtti szintet is meghaladta az ipar

Áprilisban az ipari termelés 58,8 százalékkal meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázisszintjét, amely a járványügyi intézkedések miatt tavaly 36,9 százalékkal esett vissza 2019 azonos hónapjához viszonyítva. A termelés volumene idén áprilisban a nyers adat szerint 1,7 százalékkal meghaladta a 2019. áprilisi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Ittasan tört-zúzott a nyíregyházi arénában – több milliós a kár

Több millió forint kárt okozott a nyíregyházi Continental Arénában egy részeg rongáló, aki kinyitotta a tűzoltócsapokat, üvegeket tört be és italautomatákat borogatott - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hírek

Atomhatalmak – csőre töltve. Több ezer nukleáris robbanófej vár bevetésre

Bár tavaly tovább csökkent a nukleáris robbanófejek száma a világon, ezen belül a bevethetőké éppen hogy nőtt, ráadásul a koronavírus-járvány éve alatt az atomhatalmak széleskörűen fejlesztették fegyverarzenáljukat, folytatták modernizációs programjaikat - állapította meg éves jelentésében a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

Ittasan tört-zúzott a nyíregyházi arénában – több milliós a kár

Több millió forint kárt okozott a nyíregyházi Continental Arénában egy részeg rongáló, aki kinyitotta a tűzoltócsapokat, üvegeket tört be és italautomatákat borogatott - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Japán. Elismerték bűnösségüket a volt Nissan-vezér szöktetői

Bűnösnek vallotta magát Tokióban két amerikai - apa és a fia -, akiket azzal vádolnak, hogy törvényt szegve segédkeztek Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség egykori vezérigazgatójának megszöktetésében - jelentették hírügynökségek.

Nőnek adta ki magát – intim fotókat csalt ki, majd zsarolta férfitársát – Felfüggesztettet kapott

Társkereső oldalon nőnek hazudta magát, az álprofillal egy férfivel sűrűn csetelt, akitől intim képeket is kicsalt. Később ezekkel zsarolta meg a a megtévesztett férfit. Jogerősen 20 hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és több mint egymillió forintos kártérítésre kötelezete a Zalaegerszegi Törvényszék a zsarolót.

Olaszország. A közmédia, a RAI alkalmazottai lehettek a tolvajok – Elloptak 120 műalkotást

Eltűnt 120, a RAI olasz közmédia tulajdonában lévő műalkotás...

ORFK: fokozott rendőri ellenőrzés lesz a foci Eb alatt

A rendőrség megfelelően felkészült a labdarúgó Európa-bajnokság Magyarországon rendezett eseményeihez kapcsolódó feladatok végrehajtására - jelentette ki az EURO-2020 nemzeti vezetési pont vezetője.

Öt év börtön. Okmányirodában gyártotta a hamis útleveleket

A Fővárosi Törvényszék - másodfokon - jogerősen 5 év börtönbüntetésre ítélt egy okmányirodai ügyintézőt, aki ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az ügyészség.

Forradalmi műtét. Koronavírusos donor szívét kapta meg egy fiú

A világon először hajtottak végre koronavírussal fertőzött donorszervvel szívátültetést egy gyereken a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházban.

Felvételeket küldött a Marsról a kínai rover

Bemutatta a Csu-zsung marsjáró által készített első felvételeket a kínai nemzeti űrhivatal.

Felmelegedés – Precedens. Szaporodásra képes sokezer éves organizmusok pihennek Szibériában?

Olyan 24 ezer éves, fagyott araszoló kerekesférgeket (Bdelloidea rotifera) találtak orosz kutatók a szibériai permafrosztban, amelyek kiolvasztás után képesek szaporodni.

Koronavírus: tíz nap fizetett pótszabadság a védekezésben részt vevőknek

Tíz nap fizetett többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő emberek a kormány szerdai döntésének értelmében - tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), emlékeztetve Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére.

Süt a hétvégén a nap – némi ború és csapadék is lesz

A hétvégén is sok lesz a napsütés. A vasárnapra...

Gazdaság

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.

A dupla sas érme a világ legdrágábbja lett – 19,5 millió dollárért cserélt gazdát

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike, egy 1933-ban Amerikában vert "dupla sas" aranyérme 19,5 millió dolláros (5,58 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi...

BÉT. Történelmi csúcson a BUX – Éves csúcson az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 290,55 pontos, 0,60 százalékos emelkedéssel, 48 546,45 ponton zárt kedden.

MNB: a bankrendszernek a kilábalásban is fontos szerep jut

A magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége továbbra is erős, javult a szektor tőkehelyzete, miközben a bankok likviditása a korábbi magas szintről is bővülni tudott - ismertette a jegybank júniusi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerda kora estére a reggeli szintekkel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom