Kezdőlap Világgazdaság Repubblica: „A karantén megakadályozza a gazdasági összeomlást”
No menu items!

Repubblica: „A karantén megakadályozza a gazdasági összeomlást”

A korona-járványnak súlyosabb gazdasági következményei lesznek, mint egy háborúnak, mégis helyes a mindennapi élet és a gazdaság mesterséges kómában tartását – véli a baloldali olasz napilap, a Repubblica. A szerkesztőségi cikke több segítséget vár az államtól a cég és a bajba került háztartások számára.

A járványok pusztítóbbak, mint a háborúk

Védekezés a  spanyolnátha idején

Két hét alatt 12 millióan vesztették el az állásukat az USA-ban! – egy szám, amely a cikk szerint jól érzékelteti a válság dimenzióját. „Ilyen pusztító gazdasági földrengést még nem volt.

Az amerikai jegybank, a Fed tanulmánya szerint a múlt nagy járványainak, a XIV. századi pestisnek, a XIX. századi kolerának és az 1918/19-es spanyolnáthának súlyosabb és hosszabban tartó következményei voltak, mint a világháborúknak. A nagy járványokat meredek, hirtelen esés, majd hosszú pangás követte. A minimális kamatok és hozamok évtizedekig alacsonyan tartották a beruházási hajlandóságát. A Fed gazdaságtörténészei mégis optimisták. „Alacsony kamatok mellett az államoknak finanszírozni tudják a gazdasági mentőcsomagokat.” Ezt a múlt járványai után is megtehették volna, de akkoriban az állam, illetve az uralkodók alig vállaltak szerepet a gazdaságirányításban. Fel sem merült a költségvetési beavatkozás ötlete.

Prognózisok: rossz és még rosszabb

Hollandiában, ahol az életet és a gazdaságot az európai országok többségénél kevésbé korlátozták, a kormány legalább havi 2 százalékos zsugorodással számol. A francia statisztikai hivatal elemzése szerint a karantén minden hónapja 3 százalékkal csökkenti a 2020-as GDP-t.

A legnagyobb olasz munkaadó szövetség, a Cofindustria szerint bármilyen állami segítség is jön, Itáliában elkerülhetetlen a még ezeknél is nagyobb recesszió. Már 2019-ben is alig volt GDP-növekedés. A gazdaság a korona-járvány előtt is komoly problémákkal küzdött, ezért a kihatásai hosszabb távúak lesznek, mint a kontinens más országaiban. A legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank elemzői még 2021-ben is 3-4 százalékos olasz visszaeséssel számolnak.

Véget kell vetni a korlátozásoknak?

Nem” – fogalmaz tömören a baloldali Repubblica. A Fed tanulmányára hivatkozik. E szerint az 1918/19-es spanyolnátha idején azokban az amerikai városokban, ahol karantént vezettek be, nem csak a halottak száma volt alacsonyabb, de a gazdaság is hamarabb magához tért. Például St. Louisban. Philadelphia, ahol – a gazdasági hatásokra hivatkozva – alig vezettek be korlátozásokat a járvány elszabadult és hosszabb időre bénított meg a mindennapi életet és a gazdaságot, mint a St. Louis-i szigor.

Számos olasz közgazdász szerint „épp a karantén akadályozza meg a gazdasági összeomlását” – áll a publicisztikában. A társadalombiztosítási rendszernek azonban gondoskodnia kell a munkavállalók és az egyéni vállalkozok kiesett jövedelmének pótlásáról. A költségvetésnek pedig a bevétel nélkül maradt cégek likviditásának megőrzéséről. „Minden áron meg kell akadályozni egy csődhullámot és az azzal párosuló tömeges munkanélküliséget” – hív fel az újság.

Segíteni kell!

A Repubblica a franciákat és a németeket hozza fel követelendő példaként:
„Párhuzamosan segítenek a munkaadóknak és a munkavállalóknak.” Nagyvonalúan támogatják az elbocsátások alternatíváját jelentő csökkentett munkát és hitelgaranciát adnak a cégeknek. Párizs a GDP 12, Berlin pedig a 24 százalékának megfelelő volumenű mentőcsomagot fogadott el! A Repubblica elismeri, hogy Róma még nagyobb, a GDP 50 százalékára rúgó csomagot fogadott el. „De a részletszabályok hiányoznak, pedig sürgősen cselekedni kellene” – figyelmeztetnek a cikkírók.

A BIS bázeli székhelyű, a nemzetközi bankok közötti monetáris együttműködés szervezője, a központi bankok szövetsége.

Ráadásul az újságírók szerint a hitelgarancia nem lesz elegendő. Véleményükkel nincsenek egyedül. „Beszélni kell az állami hitelátvállalásról” – fogalmazott a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) elnöke. Agustín Carstens szerint a vállalati hitelállományának növekedése az elkövetkező 3 hónapban meg fogja haladni a teljes előző év alatt felhalmozott adósságok összegét.

Olivier Blanchard

Oliver Blanchard, aki 7 évig volt az IMF vezető közgazdásza, állami hitelátvállalási alapok létrehozását javasolja a kormányoknak.

„A munkahelyeket biztosító vállalatok megmentéséhez képest az államadósság növekedése sokadrangú kérdés” – zárul a Repubblica szerkesztőségi cikke a francia közgazdászt idézve.

 

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízvételi és hűsítőpontokat állított fel a BKK a főváros legforgalmasabb részein

Vízvételi és hősítőpontokat állított fel Budapest legforgalmasabb helyszínein a Budapesti Közlekedési Központ, a járatokon pedig fokozottan használják a klímaberendezéseket.

Mérsékelt emelkedés várható a tőzsdén

Mérsékelt emelkedés várható a nyitásban kedden a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.

Vendéglátás-turizmus. Ötszörösére nőtt az álláshirdetések száma a nyitással párhuzamosan

Áprilisra több, mint háromszorosára nőtt a meghirdetett pozíciók száma a hazai vendéglátó és turisztikai szektorban a márciusihoz képest. A nyitást követően folytatódott a tendencia: a márciusi ötszörösére emelkedett a feladott hirdetések száma

Infláció – emelik a kamatot? Az MNB Monetáris Tanácsa ma dönt

Ma tartja júniusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a testület egyúttal tárgyalja a legfrissebb Inflációs jelentést is. A jegybank vezetői korábban jelezték, hogy júniusban monetáris szigorítás várható; a Reuters hírügynökség elemzői konszenzusa szerint 25 bázisponttal emelhetik a kamatot.

Hírek

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Szerdán újra nagyot drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal kerül majd többe szerdától.

Medvetámadás a székelyföldi Kápolnásfalunál – túlszaporodott állomány

Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy férfit, akit medve sebesített meg vasárnap a székelyföldi Kápolnásfalu határában - közölte közösségi oldalán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Gazdaság

Infláció – emelik a kamatot? Az MNB Monetáris Tanácsa ma dönt

Ma tartja júniusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a testület egyúttal tárgyalja a legfrissebb Inflációs jelentést is. A jegybank vezetői korábban jelezték, hogy júniusban monetáris szigorítás várható; a Reuters hírügynökség elemzői konszenzusa szerint 25 bázisponttal emelhetik a kamatot.

Csődjog. Mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott cégek

Július elsején lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására.

Moratórium – MNB: minél hamarabb folytassuk a törlesztést!

Akinek az anyagi helyzete megengedi, annak érdemes minél hamarabb ismét megkezdenie hitele törlesztését, ugyanis a moratórium alatti időszakban is kamat rakódik a vissza nem fizetett hitelre - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

Fizetési mérleg – 541 millió euró többlet

A folyó fizetési mérleg 540,8 millió euró többlettel zárta az első negyedévet, ami 340,6 millióval több az egy évvel korábbinál, és 356,3 millió euróval haladja meg a tavalyi negyedik negyedévit. A szezonális hatásoktól megtisztítva 555,4 millió euró volt az aktívum  - közölte előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom