Hirdetés
Kezdőlap Energia Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól
No menu items!

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette a legjobb otthoni energiamegtakarítási tippeket, amelyek Magyarországon is hasznosak lehetnek.

Az energiatakarékosság a háztartásban meglepően egyszerű. A viselkedés apró változtatásával évente akár 100 ezer forintot, vagy annál is többet lehet megtakarítani. Íme, a tizenkét legjobb tipp a hűtővel, mosógéppel, sütővel és társaival való energiatakarékossághoz.

1. Hűtőszekrény: emelje meg a hűtő hőmérsékletét 1 fokkal, hogy energiát takarítson meg a háztartásban. Sok háztartásban túl hidegre van állítva a hűtőszekrény. Az élelmiszerek frissen tartásához 7 fok is elegendő. Főleg, ha megfelelő helyen áll a hűtő. Megtakarítás: évente több, mint 2000 forint lehet és kb 9 kg CO 2 .

2. Mosógép: Használja az energiatakarékos programot (Eco program). Bár hosszabb ideig tart, de gazdaságosabb. Indoklás: A vizet kevesebbet melegíti, és ezzel áramot takarít meg. Megtakarítás: heti két mosás esetén, évente akár 3000 forint és kb 13 kg CO 2.

3. Sütő: Süssön konvekcióval a felső/alsó hőfok helyett. Így ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten süthet, ráadásul a sütőben egyszerre több szintet is használhat. Megtakarítás: heti egy sütés esetén közel 7000 forint és kb 31 kg CO 2.

4. Fagyasztórekesz: olvasztja le rendszeresen. Még akkor is, ha ez kellemetlen: mert egy 1 cm vastag jégréteg megduplázza a fagyasztórekesz áramfogyasztását. Megtakarítás: az 1 cm vastag jégréteghez képest évente évente közel 4 ezer forint és kb. 15 kg CO 2.

5. Mosógép: Töltse meg teljesen a gépet ahelyett, hogy csak félig töltené meg. A modern gépek csordultig tölthetők. Szintén fontos: Mosás előtt megfelelően válogassa szét a szennyest.Megtakarítás: heti három mosással évente közel 10.000 forint és kb. 43 kg CO 2.

6. Főzőlap: Használja a fedelet főzéskor. Egyszerűen hangzik, de sok hobbifőző nem teszi meg – pedig ezzel rengeteg áramot lehet megtakarítani. Szintén fontos: az edény mérete illeszkedjen a főzőlaphoz. Megtakarítás: heti három főzés esetén évente több, mint 10.000 forint és kb. 46 kg CO 2.

7. Világítás: Cserélje le a halogénlámpákat LED-lámpákra. Egyébként az energiatakarékos lámpákat is érdemes LED-lámpákra cserélni. További tippek a világítással kapcsolatban. Megtakarítás: három mennyezeti lámpa cseréje esetén évi több, mint 20.000 forint és kb. 95 kg CO 2.

8. Router: este/éjszaka kapcsolja ki. Egyes routereknél időzítő beállításával kikapcsolhatja a WLAN-t éjszaka. Egyébként: A PC és a notebook kikapcsolásával, áramtalanításával is sok áramot takaríthat meg. Megtakarítás: évente közel 5000 forint és 21 kg CO 2.

9. Vízforraló: Mindig csak annyi vizet forraljon, amennyire valóban szüksége van. Mindazonáltal a vízforralóban való vízmelegítés sokkal energiatakarékosabb, mint a tűzhely használata. Megtakarítás: 1 liter feleslegesen felforralt víz naponta, több, mint 5000 forint és kb. 25 kg CO 2.

10 Számítógép: Kapcsolja ki a képernyőkímélő aktiválása helyett. Szintén hasznos: használja az energiatakarékos üzemmódot. Megtakarítás: ha naponta 2 órán át elkerüljük a képernyőkímélő bekapcsolását: több, mint 6000 forint és kb. 30 kg CO 2.

11 Főzőlap: Főzze a tojásokat és a zöldségeket úgy, hogy csak 2 cm víz van a fazékban, ahelyett, hogy teljesen lefedné őket vízzel. Ezzel nemcsak áramot takarít meg, mivel kevesebb vizet kell felmelegíteni, hanem időt is. Megtakarítás, heti három főzés esetén: nagyjából 4000 forint és 18 kg CO 2.

12 Általánosságban: kerülje a készenléti üzemmódot, és mindig kapcsolja ki teljesen az összes háztartási készüléket egy konnektor segítségével. Megtakarítás: évente akár több, mint 20.000 forint és kb. 100 kg CO 2.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.

Itt az újabb árzuhanás a Teslánál

A Model S alapváltozata most 72 990 dollárba, a másik változata pedig 87 990 dollárba kerül. A Model X alapváltozata most 77 990 dollárba kerül, a másik változata pedig 92 900 dollárba.

Háborús helyzet vízözönnel: így változtattak útvonalat a légitársaságok

A United Airlines azt jelezte, hogy május 2-ig törli a Newarkból Tel Avivba közlekedő napi járatát, míg az Air Canada azt tette közzé, hogy június végéig szünetelteti a Tel Avivba és Tel Avivból induló járatait.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.