Kezdőlap Energia Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól
No menu items!

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette a legjobb otthoni energiamegtakarítási tippeket, amelyek Magyarországon is hasznosak lehetnek.

Az energiatakarékosság a háztartásban meglepően egyszerű. A viselkedés apró változtatásával évente akár 100 ezer forintot, vagy annál is többet lehet megtakarítani. Íme, a tizenkét legjobb tipp a hűtővel, mosógéppel, sütővel és társaival való energiatakarékossághoz.

1. Hűtőszekrény: emelje meg a hűtő hőmérsékletét 1 fokkal, hogy energiát takarítson meg a háztartásban. Sok háztartásban túl hidegre van állítva a hűtőszekrény. Az élelmiszerek frissen tartásához 7 fok is elegendő. Főleg, ha megfelelő helyen áll a hűtő. Megtakarítás: évente több, mint 2000 forint lehet és kb 9 kg CO 2 .

2. Mosógép: Használja az energiatakarékos programot (Eco program). Bár hosszabb ideig tart, de gazdaságosabb. Indoklás: A vizet kevesebbet melegíti, és ezzel áramot takarít meg. Megtakarítás: heti két mosás esetén, évente akár 3000 forint és kb 13 kg CO 2.

3. Sütő: Süssön konvekcióval a felső/alsó hőfok helyett. Így ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten süthet, ráadásul a sütőben egyszerre több szintet is használhat. Megtakarítás: heti egy sütés esetén közel 7000 forint és kb 31 kg CO 2.

4. Fagyasztórekesz: olvasztja le rendszeresen. Még akkor is, ha ez kellemetlen: mert egy 1 cm vastag jégréteg megduplázza a fagyasztórekesz áramfogyasztását. Megtakarítás: az 1 cm vastag jégréteghez képest évente évente közel 4 ezer forint és kb. 15 kg CO 2.

5. Mosógép: Töltse meg teljesen a gépet ahelyett, hogy csak félig töltené meg. A modern gépek csordultig tölthetők. Szintén fontos: Mosás előtt megfelelően válogassa szét a szennyest.Megtakarítás: heti három mosással évente közel 10.000 forint és kb. 43 kg CO 2.

6. Főzőlap: Használja a fedelet főzéskor. Egyszerűen hangzik, de sok hobbifőző nem teszi meg – pedig ezzel rengeteg áramot lehet megtakarítani. Szintén fontos: az edény mérete illeszkedjen a főzőlaphoz. Megtakarítás: heti három főzés esetén évente több, mint 10.000 forint és kb. 46 kg CO 2.

7. Világítás: Cserélje le a halogénlámpákat LED-lámpákra. Egyébként az energiatakarékos lámpákat is érdemes LED-lámpákra cserélni. További tippek a világítással kapcsolatban. Megtakarítás: három mennyezeti lámpa cseréje esetén évi több, mint 20.000 forint és kb. 95 kg CO 2.

8. Router: este/éjszaka kapcsolja ki. Egyes routereknél időzítő beállításával kikapcsolhatja a WLAN-t éjszaka. Egyébként: A PC és a notebook kikapcsolásával, áramtalanításával is sok áramot takaríthat meg. Megtakarítás: évente közel 5000 forint és 21 kg CO 2.

9. Vízforraló: Mindig csak annyi vizet forraljon, amennyire valóban szüksége van. Mindazonáltal a vízforralóban való vízmelegítés sokkal energiatakarékosabb, mint a tűzhely használata. Megtakarítás: 1 liter feleslegesen felforralt víz naponta, több, mint 5000 forint és kb. 25 kg CO 2.

10 Számítógép: Kapcsolja ki a képernyőkímélő aktiválása helyett. Szintén hasznos: használja az energiatakarékos üzemmódot. Megtakarítás: ha naponta 2 órán át elkerüljük a képernyőkímélő bekapcsolását: több, mint 6000 forint és kb. 30 kg CO 2.

11 Főzőlap: Főzze a tojásokat és a zöldségeket úgy, hogy csak 2 cm víz van a fazékban, ahelyett, hogy teljesen lefedné őket vízzel. Ezzel nemcsak áramot takarít meg, mivel kevesebb vizet kell felmelegíteni, hanem időt is. Megtakarítás, heti három főzés esetén: nagyjából 4000 forint és 18 kg CO 2.

12 Általánosságban: kerülje a készenléti üzemmódot, és mindig kapcsolja ki teljesen az összes háztartási készüléket egy konnektor segítségével. Megtakarítás: évente akár több, mint 20.000 forint és kb. 100 kg CO 2.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.