Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Riasztó felmérés: a német KKV-ék negyede megszűnhet, vagy külföldre költözik
No menu items!

Riasztó felmérés: a német KKV-ék negyede megszűnhet, vagy külföldre költözik

A bürokrácia és a szakképzett munkaerő hiánya Németországban is drámai jövőképpel fenyeget a kis-és középvállalkozásokat szövetségi szinten tömörítő szövetség, a Bundesverbands Mittelständische Wirtschaft (BVMW) riasztó felmérése szerint.

A BVMW tanulmányból kiderül, hogy a megkérdezett vállalatok közel negyede komolyan fontolgatja, hogy megszűnik. A KaWe Kurir információi szerint ennél is megdöbbentőbb, hogy több mint ötödük azt is fontolgatja, hogy külföldre költözik.

Az egzisztenciális megfontolások fő oka a német KKV-k szerint a bürokrácia és a szakképzett munkaerő tomboló hiánya. A megkérdezettek csaknem egyharmada tatja túlságosan leterhelőnek és erősen korlátozónak a működéséhez kapcsolódó szabályozást. A válaszadók több, mint negyede szerint a magas adók és illetékek is terhet jelentenek a németországi vállalkozói kedvre.

Emellett a szakképzett munkaerő már amúgy is akut hiánya a megkérdezettek bő negyedét érinti, akik kétségbeesetten keresik erre a megoldást.

A megkérdezett középvállalatok kiemelten fontosnak tartják azt, hogy kiszámítható keretfeltételek között tevékenykedhessenek, amit most rendkívül kiábrándítónak tartanak. Csak mintegy 40 százalékuk értékeli pozitívan a németországi infrastruktúrát, míg alig több mint egyharmaduk dicséri a politikai stabilitást.

Ezek a riasztó számok pedig borús fényt vetnek a német kkv-k jövőjére. Markus Jerger, a BVMW szövetségi ügyvezető igazgatója szerint a felmérés eredményei “többet jelentenek egy figyelmeztető jelzésnél”.. A szakember arra figyelmeztet, hogy senkinek sem szabad közömbösnek lennie annak kapcsán, hogy a tradícionális és mélyen gyökerező német vállalkozói szektor szereplői a feladást vagy a külföldre költözést fontolgatják.

A szakértők ezért súlyos következményekre figyelmeztetnek, ha a politikusok nem cselekszenek azonnal. Mivel a kis – és középvállalkozások a német gazdaság gerincét jelentik, ha pedig ezek a cégek meginganak, az az egész gazdasági rendszert destabilizálhatja.

A német állami tulajdonú KfW befektetési és fejlesztési bank középvállalkozások generációváltására vonatkozó adatai szerint Németországban 2025-ig igencsak aggasztó tendencia figyelhető meg: mintegy 465 000 középvállalat szünteti be a tevékenységét, amit a legnagyobb német nyelvű gazdasági magazin, a Handelsblatt már 2022 júliusában előrevetített.

Ennek a nyugtalanító forgatókönyvnek a fő oka az, hogy ezeknek a cégeknek a tulajdonosai elérik a nyugdíjkorhatárt, és nem találnak megfelelő utódokat, ami a német középvállalatok számára szintén fenyegető helyzetet teremt.

Szakértők szerint ráadásul az idő fogy: Németországnak újra kell gondolnia elavult bürokráciáját, adókedvezményeket kell kínálnia, és sürgős lépéseket kell tennie a szakképzett munkaerő hiányának kezelésére is.

Ellenkező esetben a német gazdaság olyan szomorú fejleménynek lehet tanúja, amikor a kis- és középvállalkozási hagyományaira büszke Németország KKV-it külföldre telepítik át.
Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...