Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Romlott a gazdasági hangulat az euróövezeteben
No menu items!

Romlott a gazdasági hangulat az euróövezeteben

Illusztráció: Bigstock

A vártál nagyobb mértékben, hat hónapja a legalacsonyabbra romlott májusban az euróövezet gazdasági hangulatindexe, a feldolgozóiparban a hangulatindex két és fél éve a legalacsonyabbra esett vissza – jelentette az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága.

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (ESI – Economic Sentiment Indicator) májusban 96,5 pontra csökkent az előző havi felülvizsgált 99,0 pontról, alatta maradt a 98,9 pontos piaci várakozásoknak.

A mutató így hat hónapja, 2022 novembere óta a legalacsonyabb szintet érte el a kamatlábak gyors növekedése és a magas infláció miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve.

A feldolgozóiparban a várt mínusz 4,0 pont helyett mínusz 5,2 pontra, 2020 novembere óta, két és fél éve a legalacsonyabbra romlott a hangulatindex az áprilisi mínusz 2,8 pontról.

A vállalatok termelési várakozásai romlottak, csakúgy, mint a teljes rendelésállomány jelenlegi szintjének értékelése. A késztermékből felhalmozott készleteket pedig egyre inkább túl nagynak, illetve a szükségesnél magasabbnak ítélték.

A szolgáltatóipari szektor hangulatindexe 7,0 pontra csökkent 9,9 pontról. A kiskereskedelemben mínusz 5,3 pontra romlott az ágazati mutató az előző havi mínusz 0,9 pontról, az építőiparban pedig 0,2 pontra 0,9 pontról.

A fogyasztói hangulatindex alig változott májusban,  mínusz 17,4 pont lett az előző havi mínusz 17,5 pont után.

A fogyasztók inflációs várakozásai enyhültek, az index 2020 októbere óta a legalacsonyabbra, 12,2 pontra csökkent 15,0 pontról, kevésbé a várt 11,9 pontnál.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságai közül az ESI Spanyolországban 3,0 ponttal csökkent, Németországban 2,9 ponttal ment lejjebb, Olaszországban 2,3 pontot, Hollandiában 1,5 pontot adott le, Franciaországban viszont 1,5 ponttal javult.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Rárepül az EB-re a Wizz Air

A légitársaság június 15-én és június 19-én Budapestről és Debrecenből is indít járatokat a mérkőzésekre.

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.