Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Rossz hírek jöttek, hol áll meg a forint? Merre mozdíthatja tovább a...
No menu items!

Rossz hírek jöttek, hol áll meg a forint? Merre mozdíthatja tovább a hatósági árról szóló döntés?

Németh Dávid

Mivel a forint árfolyama keményen megérezte azt, hogy az uniós forrásoktól távolabb került a héten Magyarország, vannak olyan pénzügyi szakemberek, akik attól tartanak, hogy az EU Szerbiához hasonlóan Magyarországot is az IMF hitel felé akarja terelni. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint ennek még nincsenek jelei, de az EU-s pénzek megszerzése egyértelműen erősítené a magyar gazdaságot és a forintot.   

A pénzügyi piacokon már a hét elején sem volt jó hangulat, amiben az is szerepet játszott, hogy az amerikai inflációs adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak és így megbicsaklott az a remény, hogy az amerikai gazdaság már túljutott az inflációs csúcson. Ez ismét a dollár erősödését hozta magával, mert a befektetők további kamatemelésre számítanak. Magyarország és a forint számára pedig az a hír jött rosszul, hogy az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja elfogadni a magyar vállalásokat, vagy ha elfogadja, akkor is a vártnál később lehet ebből megállapodás, és ezzel az eddig reméltnél is távolabb kerülhet az újjáépítési források lehívásának lehetősége” – fejti ki a pénzügyi elemző, aki szerint ez a két tényező hatott arra, hogy az elmúlt időszakban már a 400 forintos határt kóstolgató forint ismét a 410 forint felé mozdult el.

Németh Dávid szerint ugyanakkor ez még messze nem az a helyzet, amire az MNB-nek kamatemeléssel reagálnia kellene, mert az 5-10 forintos árfolyammozgás eddig is benne volt a rendszerben. Az MNB-nek csak egy ennél lényegesen kiugróbb árfolyamesés kapcsán kellene kamatemeléssel reagálnia.

A szakember ugyanakkor úgy látja, hogy az olaj árának kedvezőbb világpiaci alakulása most nincs pozitív hatással az árfolyamokra, ahogy annak sem, hogy a gáz ára kapcsán is komoly küzdelem zajlik a helyzet stabilizálására.

A magyar kormánynak október 1-ig kell döntenie arról, hogy az üzemanyag és a hatósági áras élelmiszerek hatósági árait részben, vagy egészben kivezeti-e a piacról. Nyilván a döntés – ha a kivezetésről szól – az utolsó pillanatban kerül bejelentésre, a felvásárlások elkerülése végett. Ugyanakkor a forint árfolyamára egyik döntés sem gyakorol érdemi hatást, de a költségvetésnek nyilvánvalóan érezhető bevételnövekedést hozhat, ha a megemelkedő árak miatt nagyobb adóbevételhez jut – amennyiben a kereslet érdemben nem csökken jelentősen.

A másik oldalon viszont azt is számításba kell venni a döntésnél, hogy ezeknek a hatósági áraknak az esetleges kivezetése nagyjából két százalékkal emelné tovább az inflációt, aminek mértéke már most is igen magas.

Én azt gondolom, hogy a forint helyzetét a közeljövőben sokkal erőteljesebben befolyásolja az, hogy az Európai Statisztikai Hivatal milyen EU-s inflációs adatokat tesz közzé és az Európai Központi Bank, az EKB ehhez a jelentéshez milyen kommentárt fűz, valamint az, hogy az amerikai jegybank, a Fed jövő heti kamatdöntő ülése mekkora és milyen hosszú kamatemeléssel reagál a kedvezőtlen amerikai inflációs adatokra. Illetve még ennél is lényegesebb, hogy a magyar kormánynak sikerül-e megállapodnia az EU-val a jogállamiság kérdésében, és ha a pozitív döntés megszületik, mikorra és milyen ütemezésben várhatók az EU-s források”- mondta végezetül Németh Dávid.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...

NASA, HUNOR – űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel

A közelmúltban, az ORION Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.