Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Rossz hírek jöttek, hol áll meg a forint? Merre mozdíthatja tovább a...
No menu items!

Rossz hírek jöttek, hol áll meg a forint? Merre mozdíthatja tovább a hatósági árról szóló döntés?

Németh Dávid

Mivel a forint árfolyama keményen megérezte azt, hogy az uniós forrásoktól távolabb került a héten Magyarország, vannak olyan pénzügyi szakemberek, akik attól tartanak, hogy az EU Szerbiához hasonlóan Magyarországot is az IMF hitel felé akarja terelni. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint ennek még nincsenek jelei, de az EU-s pénzek megszerzése egyértelműen erősítené a magyar gazdaságot és a forintot.   

A pénzügyi piacokon már a hét elején sem volt jó hangulat, amiben az is szerepet játszott, hogy az amerikai inflációs adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak és így megbicsaklott az a remény, hogy az amerikai gazdaság már túljutott az inflációs csúcson. Ez ismét a dollár erősödését hozta magával, mert a befektetők további kamatemelésre számítanak. Magyarország és a forint számára pedig az a hír jött rosszul, hogy az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja elfogadni a magyar vállalásokat, vagy ha elfogadja, akkor is a vártnál később lehet ebből megállapodás, és ezzel az eddig reméltnél is távolabb kerülhet az újjáépítési források lehívásának lehetősége” – fejti ki a pénzügyi elemző, aki szerint ez a két tényező hatott arra, hogy az elmúlt időszakban már a 400 forintos határt kóstolgató forint ismét a 410 forint felé mozdult el.

Németh Dávid szerint ugyanakkor ez még messze nem az a helyzet, amire az MNB-nek kamatemeléssel reagálnia kellene, mert az 5-10 forintos árfolyammozgás eddig is benne volt a rendszerben. Az MNB-nek csak egy ennél lényegesen kiugróbb árfolyamesés kapcsán kellene kamatemeléssel reagálnia.

A szakember ugyanakkor úgy látja, hogy az olaj árának kedvezőbb világpiaci alakulása most nincs pozitív hatással az árfolyamokra, ahogy annak sem, hogy a gáz ára kapcsán is komoly küzdelem zajlik a helyzet stabilizálására.

A magyar kormánynak október 1-ig kell döntenie arról, hogy az üzemanyag és a hatósági áras élelmiszerek hatósági árait részben, vagy egészben kivezeti-e a piacról. Nyilván a döntés – ha a kivezetésről szól – az utolsó pillanatban kerül bejelentésre, a felvásárlások elkerülése végett. Ugyanakkor a forint árfolyamára egyik döntés sem gyakorol érdemi hatást, de a költségvetésnek nyilvánvalóan érezhető bevételnövekedést hozhat, ha a megemelkedő árak miatt nagyobb adóbevételhez jut – amennyiben a kereslet érdemben nem csökken jelentősen.

A másik oldalon viszont azt is számításba kell venni a döntésnél, hogy ezeknek a hatósági áraknak az esetleges kivezetése nagyjából két százalékkal emelné tovább az inflációt, aminek mértéke már most is igen magas.

Én azt gondolom, hogy a forint helyzetét a közeljövőben sokkal erőteljesebben befolyásolja az, hogy az Európai Statisztikai Hivatal milyen EU-s inflációs adatokat tesz közzé és az Európai Központi Bank, az EKB ehhez a jelentéshez milyen kommentárt fűz, valamint az, hogy az amerikai jegybank, a Fed jövő heti kamatdöntő ülése mekkora és milyen hosszú kamatemeléssel reagál a kedvezőtlen amerikai inflációs adatokra. Illetve még ennél is lényegesebb, hogy a magyar kormánynak sikerül-e megállapodnia az EU-val a jogállamiság kérdésében, és ha a pozitív döntés megszületik, mikorra és milyen ütemezésben várhatók az EU-s források”- mondta végezetül Németh Dávid.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom