Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Rossz hírek jöttek, hol áll meg a forint? Merre mozdíthatja tovább a...
No menu items!

Rossz hírek jöttek, hol áll meg a forint? Merre mozdíthatja tovább a hatósági árról szóló döntés?

Németh Dávid

Mivel a forint árfolyama keményen megérezte azt, hogy az uniós forrásoktól távolabb került a héten Magyarország, vannak olyan pénzügyi szakemberek, akik attól tartanak, hogy az EU Szerbiához hasonlóan Magyarországot is az IMF hitel felé akarja terelni. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint ennek még nincsenek jelei, de az EU-s pénzek megszerzése egyértelműen erősítené a magyar gazdaságot és a forintot.   

A pénzügyi piacokon már a hét elején sem volt jó hangulat, amiben az is szerepet játszott, hogy az amerikai inflációs adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak és így megbicsaklott az a remény, hogy az amerikai gazdaság már túljutott az inflációs csúcson. Ez ismét a dollár erősödését hozta magával, mert a befektetők további kamatemelésre számítanak. Magyarország és a forint számára pedig az a hír jött rosszul, hogy az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja elfogadni a magyar vállalásokat, vagy ha elfogadja, akkor is a vártnál később lehet ebből megállapodás, és ezzel az eddig reméltnél is távolabb kerülhet az újjáépítési források lehívásának lehetősége” – fejti ki a pénzügyi elemző, aki szerint ez a két tényező hatott arra, hogy az elmúlt időszakban már a 400 forintos határt kóstolgató forint ismét a 410 forint felé mozdult el.

Németh Dávid szerint ugyanakkor ez még messze nem az a helyzet, amire az MNB-nek kamatemeléssel reagálnia kellene, mert az 5-10 forintos árfolyammozgás eddig is benne volt a rendszerben. Az MNB-nek csak egy ennél lényegesen kiugróbb árfolyamesés kapcsán kellene kamatemeléssel reagálnia.

A szakember ugyanakkor úgy látja, hogy az olaj árának kedvezőbb világpiaci alakulása most nincs pozitív hatással az árfolyamokra, ahogy annak sem, hogy a gáz ára kapcsán is komoly küzdelem zajlik a helyzet stabilizálására.

A magyar kormánynak október 1-ig kell döntenie arról, hogy az üzemanyag és a hatósági áras élelmiszerek hatósági árait részben, vagy egészben kivezeti-e a piacról. Nyilván a döntés – ha a kivezetésről szól – az utolsó pillanatban kerül bejelentésre, a felvásárlások elkerülése végett. Ugyanakkor a forint árfolyamára egyik döntés sem gyakorol érdemi hatást, de a költségvetésnek nyilvánvalóan érezhető bevételnövekedést hozhat, ha a megemelkedő árak miatt nagyobb adóbevételhez jut – amennyiben a kereslet érdemben nem csökken jelentősen.

A másik oldalon viszont azt is számításba kell venni a döntésnél, hogy ezeknek a hatósági áraknak az esetleges kivezetése nagyjából két százalékkal emelné tovább az inflációt, aminek mértéke már most is igen magas.

Én azt gondolom, hogy a forint helyzetét a közeljövőben sokkal erőteljesebben befolyásolja az, hogy az Európai Statisztikai Hivatal milyen EU-s inflációs adatokat tesz közzé és az Európai Központi Bank, az EKB ehhez a jelentéshez milyen kommentárt fűz, valamint az, hogy az amerikai jegybank, a Fed jövő heti kamatdöntő ülése mekkora és milyen hosszú kamatemeléssel reagál a kedvezőtlen amerikai inflációs adatokra. Illetve még ennél is lényegesebb, hogy a magyar kormánynak sikerül-e megállapodnia az EU-val a jogállamiság kérdésében, és ha a pozitív döntés megszületik, mikorra és milyen ütemezésben várhatók az EU-s források”- mondta végezetül Németh Dávid.

Érsek M. Zoltán

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.