Hirdetés
Kezdőlap Agrár Segíteni kell a gazdákat
No menu items!

Segíteni kell a gazdákat

A jelenlegi kiélezett mezőgazdasági piaci helyzetben fontos, hogy a gazdálkodók időben, és megfelelő mennyiségben kapjanak segítséget – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán abból az alkalomból, hogy megkezdődött a mezőgazdasági közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése.

Elmondta, a támogatások azért is járnak a gazdálkodóknak, mert sok olyan kötelezettséget vállalnak, szabályt tartanak be, amelyek csökkentik bevételüket, jövedelmezőségüket.

Az államtitkár szólt arról, hogy az idén a gazdálkodók pénzügyi helyzete a tavalyi aszályos év, és az Európába zúduló ukrán termények miatt feszültté vált, a mezőgazdaságban is csillagászati magasságokba emelkedtek a költségek az európai háborús szankciópolitika miatt.

Ismertette, hogy a fizethető előleg maximumát, 70 százalékát utalják a gazdálkodóknak. Példaként említette, hogy alaptámogatás keretében egy gazdálkodó mintegy 38 ezer forintot kap hektáronként. Az idén a kis- és közepes gazdaságok számára új területalapú támogatási konstrukció indult, ennek keretében a gazdálkodó hektáronként az első 10 hektár után mintegy 22 400 forintot, majd ezt követően további mintegy 12 300 forintot kap 150 hektárig.

Feldman Zsolt jelezte, az év végéig 277 milliárd forintot fizetnek ki, első körben ezen a héten 74 ezer gazdálkodóhoz jut előleg, az idén nemcsak a szántóföldi növénytermesztőknek tették lehetővé az előleg hozzáférési lehetőséget, hanem több állattartónál és a kertészeti ágazatban is. Tovább elmondta, más finanszírozási eszközökkel – például az alacsony kamatszint mellett elérhető Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióval, és a Magyar Fejlesztési Bank államilag támogatott hitelprogramokkal – is igyekeznek segíteni a gazdálkodók pénzügyi helyzetén.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az idén 750 milliárd forintot fordítanak különböző beruházások, agrár-környezetgazdálkodás támogatására a vidékfejlesztési programban.

“Soha akkora volumenű forrás nem állt rendelkezésre az agrárium számára, mint most, ugyanakkor soha olyan nehézségekkel nem küzdött az ágazat az elmúlt harminc évben, mint most a tavalyi aszály és az ukrán gabonahelyzet miatt” – fogalmazott az államtitkár. Feldman Zsolt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: a magyar agrárium finanszírozása folyamatos és biztonságos, az előleg pedig sok kis- és közepes gazdaság számára az életben maradás alapját fogja jelenteni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...