Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 
No menu items!

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A kép illusztráció. Forrás: Bigstock

Bár a bankok az infláció mértékével emelhették volna az idén számlavezetési és egyéb díjaikat, a többségük jóval szerényebb mértékű drágításról döntött. Főleg azok az ügyfelek jártak jobban, akik digitálisan bankolnak, és nem használnak készpénzt – derül ki a Bank360.hu  összegzéséből. 

Kiderült, mennyivel emelték vagy tervezik emelni a bankok a díjaikat. Elvileg ijesztő mértékű, 17,6 százalékos díjemelésre is joguk lett volna az idén, ennyi volt ugyanis tavaly az átlagos infláció. A bankok lakossági számlacsomagjaira szigorú szabályok vonatkoznak, nem emelhetik szabadon az áraikat, minden áremelést meg kell indokolniuk, és a fogyasztók számára előnytelen változásokat a bevezetés előtt 60 nappal be kell jelenteniük. Az előző évi átlagos inflációt viszont eddig rendszerint érvényesítették a díjemeléseikben, az idén azonban a többségük visszafogta magát.

Az OTP nyitotta a sort, amely már februárban bejelentette, hogy márciustól változnak a díjai, ám a digitális szolgáltatások díját csupán egyszámjegyű mértékben, 9,9 százalékkal emeli meg. Több más szolgáltatás, így a bankkártyák éves díja vagy a készpénzfelvétel és a fióki tranzakciók ára viszont 17,6 százalékkal nőtt. Emellett az OTP-nél is ingyenes maradt több szolgáltatás, például a Junior diákszámlás ügyfelek többnyire díjmentesen bankolhatnak, és arra is van lehetőség, hogy a 20 ezer forint alatti utalások ingyenesek legyenek.

Sok az ingyenes szolgáltatás, kisebb az áremelkedés

A Bank360 összeállítása szerint a legtöbb bank áprilisban változtatott a díjain. Köztük a CIB Bank is, amely közleményben tudatta az ügyfelekkel, hogy nem él a teljes inflációkövető áremelés lehetőségével a lakossági bankszámláknál. Az ügyfelek több mint felét nem érinti a bankszámlavezetési díjak emelkedése, miközben a legfontosabb napi tranzakcióknál tíz százalék alatti mértékben nőttek a díjak április 1-től.

A K&H is a tavalyi inflációnál kisebb mértékben emelte a hónap elején a mindennapi banki szolgáltatások díjait. A számlavezetési díjak például mintegy 5 százalékkal lettek magasabbak. A bankszámlás lakossági ügyfelek 63 százaléka részesül különböző kedvezményekben, mintegy harmada a számlavezetési díj felét fizeti, a negyedüket pedig egyáltalán nem terheli havi számlavezetési díj. Szintén az infláció alatt maradtak a betéti és hitelkártyák költségeinek változásai, amelyek idén 9 százalékkal emelkedtek. A készpénzfelvétel és különféle tranzakciók díja ugyanakkor többnyire a tavalyi infláció mértékével nőtt a bankban.

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

Hasonlóan a tavalyi évhez, az Erste az idén sem érvényesíti az inflációs emelés lehetséges maximum mértékét az elsődlegesen digitális ügyfeleknek szóló George számláknál és kártyáknál, illetve a gyerek- és a diákszámláknál, és az ezekhez tartozó kártyáknál. Ez azt jelenti, hogy az ilyen forint számlák ügyfeleinek a számlavezetési és utalási díjai valamint a számlákhoz kapcsolódó kártyadíjai sem változnak majd. Máshol viszont lesz drágítás, így az Erste teljes lakossági ügyfélkörére átlagosan 13 százalékos áremelkedéssel szembesül majd májustól.

A Raiffeisennél a lakossági számlacsomagok többsége továbbra is 0 forintos számlavezetési díjjal, az eddig megszokott feltételekkel vehetőek igénybe a Raiffeisennél 2024. április 1-től is. A bank ügyfeleinek legnagyobb része átlagos használat mellett továbbra is akár teljesen díjmentesen bankolhat. Akinek mégis fizetnie kell, az jobban jár, ha digitális csatornákat használ, mert az ott indított és teljesült utalások díja csak 10 százalékkal emelkedik.

A Gránit Bank már több mint 10 éve nem módosította a legkeresettebb számlacsomagjainak díját, és ezt az idén sem tervezi. A számlacsomagok között több feltétel nélkül havidíjmentes konstrukció is található.

Az Unicredit Bank ugyan 2024-ben a lakossági számlavezetéshez kapcsolódó számos szolgáltatás díjmentességét változatlanul megtartotta, és a legtöbb promóciós díjkedvezményt meghosszabbította újabb fél évre, de azoknál a díjaknál, amelyek idén változnak, inflációkövető, 17,6 százalékos emelést hirdetett meg április 1-jétől. A MagNet Bank számlacsomagok díjai is a 2023-as fogyasztói árindex változásának megfelelően módosultak szintén április 1-től.

Ugyanez a helyzet az MBH Banknál, csak ott később, május 1-től lépnek életbe az új díjak. A hitelintézet az üzletszabályzatban foglaltaknak megfelelően – inflációkövető díjemelést alkalmaz a lakossági és a vállalati számlacsomagokhoz kapcsolódó díjakban. Kivételt képez a legújabb, 2022. április 1-jén bevezetett lakossági számla, valamint a jelenleg értékesített vállalati számlacsomagok havi csomag- és számlavezetési díjai. Ez a díjtétel meglévő és új vállalati és lakossági ügyfeleink számára is változatlan marad.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...