Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Szeptemberben csökkent a beszerzésimenedzser-index
No menu items!

Szeptemberben csökkent a beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 52,1 pont volt szeptemberben. S bár ez alacsonyabb az augusztusi 55,6 pontnál, a válaszadók hatodik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

A Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) közölte: szeptember a korábbi években átlag feletti hónap volt, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4, a szeptembereké 52,7 pont. Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag az ideinél minimálisan magasabb, 52,2 pont volt.

A BMI 50,0 pont feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, alatta a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent augusztushoz képest.

A foglalkoztatottság indexe értéke minimálisan 50,0 pont alatt maradt ebben a hónapban, második alkalommal három hónap emelkedés után.

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, amivel hetedik hónapja a termelt mennyiség növekedését jelzi.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradt, amellyel jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett, mint az előző hónapban.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhült. Az index értéke 2020-ban is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi szeptemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után ötödik alkalommal bővül, az augusztusinál alig gyengébben. Az idei indexérték a legnagyobb szeptemberi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de hatodik alkalommal van 50,0 pont fölött két hónap szűkülés után. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát.

A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt és további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizennegyedik hónapja lesznek magasabbak.

A késztermékkészletek indexe szeptemberben magasabb lett az előző havinál, és bővülésre utal, aminek üteme továbbra is dinamikus. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb szeptemberi 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. Az exportindexnél hasonló folyamat látható, az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, amellyel hetedik hónapja jelzi az export mennyiségének növekedését.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom