Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Szeptemberben csökkent a beszerzésimenedzser-index
No menu items!

Szeptemberben csökkent a beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 52,1 pont volt szeptemberben. S bár ez alacsonyabb az augusztusi 55,6 pontnál, a válaszadók hatodik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

A Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) közölte: szeptember a korábbi években átlag feletti hónap volt, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4, a szeptembereké 52,7 pont. Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag az ideinél minimálisan magasabb, 52,2 pont volt.

A BMI 50,0 pont feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, alatta a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent augusztushoz képest.

A foglalkoztatottság indexe értéke minimálisan 50,0 pont alatt maradt ebben a hónapban, második alkalommal három hónap emelkedés után.

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, amivel hetedik hónapja a termelt mennyiség növekedését jelzi.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradt, amellyel jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett, mint az előző hónapban.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhült. Az index értéke 2020-ban is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi szeptemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után ötödik alkalommal bővül, az augusztusinál alig gyengébben. Az idei indexérték a legnagyobb szeptemberi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de hatodik alkalommal van 50,0 pont fölött két hónap szűkülés után. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát.

A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt és további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizennegyedik hónapja lesznek magasabbak.

A késztermékkészletek indexe szeptemberben magasabb lett az előző havinál, és bővülésre utal, aminek üteme továbbra is dinamikus. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb szeptemberi 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. Az exportindexnél hasonló folyamat látható, az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, amellyel hetedik hónapja jelzi az export mennyiségének növekedését.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.