Hirdetés
Kezdőlap Agrár Szokatlanul nagyot drágult itthon a termőföld
No menu items!

Szokatlanul nagyot drágult itthon a termőföld

Illusztráció: MTI/Czeglédi Zsolt

Tavaly a korábbi évek áremelkedését meghaladó mértékben, majdnem 10 százalékkal drágult a termőföld Magyarországon – közölte az MBH Bank.

A szántók ára az átlag alatt és az éves inflációtól is elmaradva 7,4 százalékkal emelkedett, egy hektár átlagosan 1,94 millió forintot ért. A drágulás mértéke 18 százalékkal Észak-Magyarországon volt a legjelentősebb. A hektáronkénti ár Békésben, Hajdú-Biharban és Tolnában volt a legmagasabb, mintegy 2,5 millió forint, Hajdúszoboszló és Hajdúböszörmény térségében 3 millió forintot is elérhette.

A művelési ágak közül az erdőké és fásított területek áremelkedése 11,1 százalékos, míg a gyepek, rétek, legelők 10,6 százalékkal, a gyümölcsösök 9,2 százalékkal, a szőlők 8,4 százalékkal drágultak. A legtöbbet a gyümölcsösökért kellett fizetni, hektáronként átlagosan 2,21 millió forintot. A szőlők hektárja 2,05 millió forintba került, míg a gyepek, rétek és legelők hektáronként 1,28 millió forintba, az erdők és fásított területek 1,24 millió forintba kerültek.

A közlemény szerint a termőföldárak az utóbbi években jelentősen nőttek, és amíg fenntartható termelést folytatnak rajtuk, meg is őrzik az értéküket. Hozzátették, hogy idén az állami földértékesítési program jelentősen növeli a forgalmat. Június 22. és július 14. között 12 ezer hektár, összességében több tízmilliárd forint értékű területet bocsátottak aukcióra, később még további 10 ezer hektárt árvereznek el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.