Kezdőlap Ingatlan Támogatott otthonfelújításhoz bankhitel - nincs verseny és mégis van
No menu items!

Támogatott otthonfelújításhoz bankhitel – nincs verseny és mégis van

Akkor sem kell lemondani az állam által támogatott otthonfelújítási programról, ha nem áll rendelkezésünkre a lebonyolításhoz szükséges pénz. A bankok ugyanis február elsejétől kínálnak ehhez a programhoz hiteleket. Nézzük, mire kell figyelni, milyen feltételek vannak.

Mint az ismeretes, hárommillió forintot ad az állam a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása program keretében, amely 2021. január elsejétől 2022. december 31-ig vehető igénybe. A támogatás a felújításra fordított költségek 50 százaléka lehet, (azaz legfeljebb 3 millió) forint, a vállalkozási díj és az anyagköltség pedig 50-50 százalékban oszlik meg. A beruházás teljes összegét előre meg kell finanszírozni, az állami támogatást csak a megfelelő dokumentáció benyújtása és elfogadása után utalja vissza a Magyar Államkicstár. (MÁK)

Szabó Nikolett hitelszakértő, az Otthon Centrum Pénzügyek területi vezetője szerint fontos tudni, hogy a bankoknál nincs lehetőség a többszöri igénylésre, a kért összeget csak egyben lehet lehívni – hasonlóan a babaváró támogatáshoz, és a hitel futamideje maximum 10 év lehet. A hitelintézetek között nincs verseny, mindenhol 3% fix a kamat, a bankok belső szabályzatai alapján az igénylés feltételei viszont eltérhetnek.

Azaz, változik, hogy hol milyen „papírmunkát” kérnek, függhet a munkaviszony időtartama, milyensége (határozott, határozatlan), a jövedelem mennyisége, típusa, és előfordul, hogy nézik a munkáltatói szektort is. Tehát pl. most a vendéglátásban dolgozók nem feltétlenül indulnak egyforma eséllyel minden hitelintézetnél. Azaz, tulajdonképpen nincs verseny a bankok között, és mégis van, hiszen nagyon nem mindegy, mennyi időt és energiát fordítunk a megfelelő dokumentáció beszerzésére. Érdemes tehát alaposan körüljárni a témát, tájékoztatást kérni az érintett bankoknál vagy egy hitelezéssel foglalkozó tanácsadónál, akinek több bankra is rálátása van.

A hitelintézetek természetesen kérnek biztosítékot. Mint azt Szabó Nikolett elmondta: a hitel összege nem lehet több, mint a fedezetül szolgáló ingatlan értékbecslő által meghatározott forgalmi értékének 80%-a, (vannak sokkal kisebb finanszírozottsággal rendelkező települések, ahol ez lehet 45-50% is), illetve a hitelbiztosítéki értékének 100%-a.

Ha már itt tartunk, akkor érdemes azt is megjegyezni, hogy az ingatlanbecslés díja 30-40 ezer forint között van, illetve hárommillió forint felett közjegyző is kötelező, ezek díja is a hitelfelvevőt terheli. Kivéve, ha éppen kifogunk valamilyen jóváírási akciót, akkor ezek az összegek csökkenhetnek.

A teljes, hatmillió forintos igénylés esetén a bank a teljes összegre kér fedezetet, hisz ez azt jelenti, hogy az ügyfél nem rendelkezik önerővel. A hitelszakértő szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az csak az előre finanszírozott beruházás legvégén, a MÁK-nak elküldött szükséges számlák, igazolások befogadása után derül ki, hogy megfeleltünk-e a támogatás minden feltételének. Ha mégsem, akkor viszont a hitelünk átvált a kedvezményesről piaci kamatozásúra, amely esetben 2-3 százalékponttal is növekedhet a törlesztőrészletünk.

Tehát, ha az alap, belépési feltételeknek meg is felelünk, utána sem érezhetjük a zsebünkben a pénzt. Mindvégig nagyon kell figyelni, hogy megfeleljünk a MÁK által kért dokumentációnak. Az elszámolás után az államilag támogatott 3 millió forint közvetlenül a bankokhoz kerül, és csökkentik a bank felé való tartozásunkat a MÁK által átutalt összeggel.

Kiss Nikolett

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kamatdöntés – Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá.

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Mol esetében negatívan hatott, hogy az Erste és a Citi is vételről tartásra módosította az ajánlását.

Klemm Balázs, a generációépítő menedzser

Klemm Balázs a Hotel&More független szállodaüzemeltető tulajdonosa a turizmust, a végveszély szélére sodró Covid, majd az energiaárrobbanás időszakában, a gyakorlatban mutathatta be fiának, Krisztiánnak, mit is jelent erős ellenszélben hajózni.

Kamatdöntés – MNB: októbertől kivezetik az egynapos gyorstendert

A monetáris tanács keddi döntésével összezárta az egynapos betéti gyorstender kamatát és az alapkamatot 13 százalékon, szerdától a jegybanki alapkamat az MNB effektív kamata, októbertől kivezetik az egynapos betéti gyorstendert.

Hírek

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.