Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Támogatott otthonfelújításhoz bankhitel - nincs verseny és mégis van
No menu items!

Támogatott otthonfelújításhoz bankhitel – nincs verseny és mégis van

Akkor sem kell lemondani az állam által támogatott otthonfelújítási programról, ha nem áll rendelkezésünkre a lebonyolításhoz szükséges pénz. A bankok ugyanis február elsejétől kínálnak ehhez a programhoz hiteleket. Nézzük, mire kell figyelni, milyen feltételek vannak.

Mint az ismeretes, hárommillió forintot ad az állam a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása program keretében, amely 2021. január elsejétől 2022. december 31-ig vehető igénybe. A támogatás a felújításra fordított költségek 50 százaléka lehet, (azaz legfeljebb 3 millió) forint, a vállalkozási díj és az anyagköltség pedig 50-50 százalékban oszlik meg. A beruházás teljes összegét előre meg kell finanszírozni, az állami támogatást csak a megfelelő dokumentáció benyújtása és elfogadása után utalja vissza a Magyar Államkicstár. (MÁK)

Szabó Nikolett hitelszakértő, az Otthon Centrum Pénzügyek területi vezetője szerint fontos tudni, hogy a bankoknál nincs lehetőség a többszöri igénylésre, a kért összeget csak egyben lehet lehívni – hasonlóan a babaváró támogatáshoz, és a hitel futamideje maximum 10 év lehet. A hitelintézetek között nincs verseny, mindenhol 3% fix a kamat, a bankok belső szabályzatai alapján az igénylés feltételei viszont eltérhetnek.

Azaz, változik, hogy hol milyen „papírmunkát” kérnek, függhet a munkaviszony időtartama, milyensége (határozott, határozatlan), a jövedelem mennyisége, típusa, és előfordul, hogy nézik a munkáltatói szektort is. Tehát pl. most a vendéglátásban dolgozók nem feltétlenül indulnak egyforma eséllyel minden hitelintézetnél. Azaz, tulajdonképpen nincs verseny a bankok között, és mégis van, hiszen nagyon nem mindegy, mennyi időt és energiát fordítunk a megfelelő dokumentáció beszerzésére. Érdemes tehát alaposan körüljárni a témát, tájékoztatást kérni az érintett bankoknál vagy egy hitelezéssel foglalkozó tanácsadónál, akinek több bankra is rálátása van.

A hitelintézetek természetesen kérnek biztosítékot. Mint azt Szabó Nikolett elmondta: a hitel összege nem lehet több, mint a fedezetül szolgáló ingatlan értékbecslő által meghatározott forgalmi értékének 80%-a, (vannak sokkal kisebb finanszírozottsággal rendelkező települések, ahol ez lehet 45-50% is), illetve a hitelbiztosítéki értékének 100%-a.

Ha már itt tartunk, akkor érdemes azt is megjegyezni, hogy az ingatlanbecslés díja 30-40 ezer forint között van, illetve hárommillió forint felett közjegyző is kötelező, ezek díja is a hitelfelvevőt terheli. Kivéve, ha éppen kifogunk valamilyen jóváírási akciót, akkor ezek az összegek csökkenhetnek.

A teljes, hatmillió forintos igénylés esetén a bank a teljes összegre kér fedezetet, hisz ez azt jelenti, hogy az ügyfél nem rendelkezik önerővel. A hitelszakértő szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az csak az előre finanszírozott beruházás legvégén, a MÁK-nak elküldött szükséges számlák, igazolások befogadása után derül ki, hogy megfeleltünk-e a támogatás minden feltételének. Ha mégsem, akkor viszont a hitelünk átvált a kedvezményesről piaci kamatozásúra, amely esetben 2-3 százalékponttal is növekedhet a törlesztőrészletünk.

Tehát, ha az alap, belépési feltételeknek meg is felelünk, utána sem érezhetjük a zsebünkben a pénzt. Mindvégig nagyon kell figyelni, hogy megfeleljünk a MÁK által kért dokumentációnak. Az elszámolás után az államilag támogatott 3 millió forint közvetlenül a bankokhoz kerül, és csökkentik a bank felé való tartozásunkat a MÁK által átutalt összeggel.

Kiss Nikolett

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...

NASA, HUNOR – űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel

A közelmúltban, az ORION Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.