Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Az otthonfelújítási támogatás feltételei. Kinek, mit, hogyan - kisokos
No menu items!

Az otthonfelújítási támogatás feltételei. Kinek, mit, hogyan – kisokos

Hárommillió forint nagy segítség lakásfelújításkor. Az otthonfelújítási támogatási programban ekkora összeget is kaphatnak az államtól a gyermeket nevelő családok 2021-ben és jövőre. A felújítás költségét azonban az igénylőnek előre kell finanszíroznia, és a beadott dokumentációk, számlák elbírálása után juthatunk a támogatás összegéhez, ezért nem árt körültekintőnek lenni és alaposan megismerni a szabályokat, hogy biztosan visszakapjuk az általunk remélt összeget. 

1. Ki veheti igénybe?

Először is: győződjünk meg arról, hogy biztosan jogosultak vagyunk-e a támogatásra.  Bár egyértelműnek tűnhet: bárki, akinek legalább egy, 25 év alatti gyermeke van, (gyermeknek számít már a 12. hetes magzat, és az örökbefogadott gyermek is), ez azonban mégsem elegendő feltétel. Együttes igénylés esetén (azaz nem elvált szülők) a család minden tagjának legalább egy éve a felújítással érintett lakásba kell lennie az állandó lakcímének. A támogatás a tartózkodási helyen lévő lakás felújítására nem vehető igénybe. Az említett egy éves lakóhelyre vonatkozó kitételt csak akkor nem kell figyelembe venni, ha a magzatról vagy egyévesnél kisebb gyermekről van szó, illetve, amennyiben az ingatlan tulajdonjogának megszerzése egy éven belül történt.

A köztartozás kizáró ok. Azaz a köztartozás mentesség is elvárás, és szükség van legalább egy év társadalombiztosítási jogviszonyra, legfeljebb 30 napos megszakítás lehetséges. A pandémia sújtotta időszakban fontos információ: az utolsó három hónap esetén az álláskeresési járulékot is beszámítják a jogviszonyba.

2. Mire használhatjuk fel?

Gyakorlatilag szinte mindenre. Közmű szolgáltatások bevezetésén, cseréjén, fűtési rendszer korszerűsítéstől kezdve az épület szigetelésén, nyílászárók vagy tető cseréjén, napelem telepítésén át klíma beszereléséig, festésre, tapétázásra, nyárikonyha felújítására, kerítés építése, garázs kialakítása, térburkolatra, beépíthető bútor, konyhagép cseréjére is. (Az elvégezhető munkálatokat a kormányrendelet 5 pontja részletesen felsorolja).

Viszont: nem vásárolható belőle pl. szobabútor, nem beépíthető konyhagép, de pl. mosó-és szárítógép sem, illetve a lakásbővítés, tároló építés, mobilgarázs beszerzés, tereprendezés vagy riasztó beszerelés sem támogatott.

3. Kössünk szerződést!

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy jogosultak vagyunk, mindenképpen kössünk megbízási szerződést a kiválasztott vállalkozó(k)val. Felújítási terv vagy bármi más előzetesen leadandó dokumentumra nincs szükség, de az elbíráláshoz a számlák, számlaösszesítő (és egyéb kérelem, nyilatkozatok) mellett minden esetben szükséges ezen, legkorábban 2021. január elsején megkötött szerződés bemutatása is. A vállalkozó, akivel szerződünk, nem lehet közeli hozzátartozó, tehát após, sógor stb. cége nem végezheti a felújítást. A szerződéshez minta a Magyar Államkincstár oldalán található.

Fontos: hiába vásároltunk meg a felújításhoz szükséges anyagokat korábban, mondjuk 2020-ban, az nem elszámolható. A szerződésnek, valamint az anyag-és munkaköltségnek is 2021. január elseje utáni keltezésűnek kell lenni.

4. Mennyit kapunk?

A támogatás a felújításra fordított költségek 50 százaléka lehet, legfeljebb 3 millió forint. A vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50 százalékban oszlik meg, tehát hiába vagyunk ügyes kezű ezermesterek, csak anyagköltséget nem lehet elszámolni, akkor sem, ha az adott munkát akár mi magunk is el tudnánk végezni.

Példák:

1. Felújítás teljes költsége: 6. 000.000,- Ft

Anyagköltség:                  4.500.000,- Ft

Munkadíj:                         1.500.000,- Ft

Kifizethető támogatás:    3.000.000,- Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 – 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

2. Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft

Anyagköltség:                  4.000.000,- Ft

Munkadíj:                         1.000.000,- Ft

Kifizethető támogatás:    2.000.000,- Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

 3. Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft

Anyagköltség:                  1.000.000,- Ft

Munkadíj:                                        0,- Ft

Kifizethető támogatás:                   0,- Ft

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki. (Forrás: Magyar Államkincstár)

4. Mikor kapom vissza a pénzt?

A felújítás elhúzódhat akár több hónapon keresztül is, több ütemben, több vállalkozóval együttműködve. A számlát nem az egyes munkafolyamatok, hanem az egész felújítás befejeztével, az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül kell leadni. Az Államkincstár a kérelem beérkezését követően 30 napon belül bírálja el a kérvényt, ezután a jóváhagyott összegről támogatói okiratban tájékoztat, és 5 napon belül utalja is a pénzt a megadott számlaszámra. Hiánypótlásra összesen egyszer van lehetőség, ez hosszabbítja az eljárást.

Figyelem! A kormányhivatal a támogatás kézhez vételétől számítva 6 hónapig ellenőrizheti a jogosságot.

5. Hogyan és hol lehet beadni az igénylést?

Minden szükséges nyilatkozat, minta, előírt dokumentum megtalálható a Magyar Államkincstár oldalán. Elektronikus úton az ügyfélkapunkon, postai úton, de személyesen a kormányablakban is leadható a támogatási kérvény – utóbbi helyen minden bizonnyal rögtön ki is derülhet, ha esetleg valamit mégis elfelejtettünk vagy rosszul töltöttünk ki.

Kiss Nikolett

 

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Szerdán lélektani határ alá csökken a gázolaj piaci ára – olcsóbb lesz a benzin is

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak: a beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb.

KSH: több mint 7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Hírek

Katar többé nem hirdethet a londoni tömegközlekedési eszközökön

Bár a londoni közlekedési vállalatnak már régóta tilos reklámmegbízást...

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon.

Betiltották a Huawei és a ZTE új termékeit Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat...

Új antikorrupciós módszer Romániából: börtönlátogatásra viszik a határőröket

Rendszeres börtönlátogatást szerveznek a román határrendőröknek, hogy tudatosítsák bennük, mi vár rájuk, ha korruptakká válnak - írta az Adevarul című román lap.

Megtriplázódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tanulmányából.

Sok autósnak kell döntenie: egy hetük maradt váltani

Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu. 

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.

Idén jóval drágább a hálaadási vacsora Amerikában

Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban. A szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

Gazdaság

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.

Az MNB 48 millió forintra büntette a K&H Bankot

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom