Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Az otthonfelújítási támogatás feltételei. Kinek, mit, hogyan - kisokos
No menu items!

Az otthonfelújítási támogatás feltételei. Kinek, mit, hogyan – kisokos

Hárommillió forint nagy segítség lakásfelújításkor. Az otthonfelújítási támogatási programban ekkora összeget is kaphatnak az államtól a gyermeket nevelő családok 2021-ben és jövőre. A felújítás költségét azonban az igénylőnek előre kell finanszíroznia, és a beadott dokumentációk, számlák elbírálása után juthatunk a támogatás összegéhez, ezért nem árt körültekintőnek lenni és alaposan megismerni a szabályokat, hogy biztosan visszakapjuk az általunk remélt összeget. 

1. Ki veheti igénybe?

Először is: győződjünk meg arról, hogy biztosan jogosultak vagyunk-e a támogatásra.  Bár egyértelműnek tűnhet: bárki, akinek legalább egy, 25 év alatti gyermeke van, (gyermeknek számít már a 12. hetes magzat, és az örökbefogadott gyermek is), ez azonban mégsem elegendő feltétel. Együttes igénylés esetén (azaz nem elvált szülők) a család minden tagjának legalább egy éve a felújítással érintett lakásba kell lennie az állandó lakcímének. A támogatás a tartózkodási helyen lévő lakás felújítására nem vehető igénybe. Az említett egy éves lakóhelyre vonatkozó kitételt csak akkor nem kell figyelembe venni, ha a magzatról vagy egyévesnél kisebb gyermekről van szó, illetve, amennyiben az ingatlan tulajdonjogának megszerzése egy éven belül történt.

A köztartozás kizáró ok. Azaz a köztartozás mentesség is elvárás, és szükség van legalább egy év társadalombiztosítási jogviszonyra, legfeljebb 30 napos megszakítás lehetséges. A pandémia sújtotta időszakban fontos információ: az utolsó három hónap esetén az álláskeresési járulékot is beszámítják a jogviszonyba.

2. Mire használhatjuk fel?

Gyakorlatilag szinte mindenre. Közmű szolgáltatások bevezetésén, cseréjén, fűtési rendszer korszerűsítéstől kezdve az épület szigetelésén, nyílászárók vagy tető cseréjén, napelem telepítésén át klíma beszereléséig, festésre, tapétázásra, nyárikonyha felújítására, kerítés építése, garázs kialakítása, térburkolatra, beépíthető bútor, konyhagép cseréjére is. (Az elvégezhető munkálatokat a kormányrendelet 5 pontja részletesen felsorolja).

Viszont: nem vásárolható belőle pl. szobabútor, nem beépíthető konyhagép, de pl. mosó-és szárítógép sem, illetve a lakásbővítés, tároló építés, mobilgarázs beszerzés, tereprendezés vagy riasztó beszerelés sem támogatott.

3. Kössünk szerződést!

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy jogosultak vagyunk, mindenképpen kössünk megbízási szerződést a kiválasztott vállalkozó(k)val. Felújítási terv vagy bármi más előzetesen leadandó dokumentumra nincs szükség, de az elbíráláshoz a számlák, számlaösszesítő (és egyéb kérelem, nyilatkozatok) mellett minden esetben szükséges ezen, legkorábban 2021. január elsején megkötött szerződés bemutatása is. A vállalkozó, akivel szerződünk, nem lehet közeli hozzátartozó, tehát após, sógor stb. cége nem végezheti a felújítást. A szerződéshez minta a Magyar Államkincstár oldalán található.

Fontos: hiába vásároltunk meg a felújításhoz szükséges anyagokat korábban, mondjuk 2020-ban, az nem elszámolható. A szerződésnek, valamint az anyag-és munkaköltségnek is 2021. január elseje utáni keltezésűnek kell lenni.

4. Mennyit kapunk?

A támogatás a felújításra fordított költségek 50 százaléka lehet, legfeljebb 3 millió forint. A vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50 százalékban oszlik meg, tehát hiába vagyunk ügyes kezű ezermesterek, csak anyagköltséget nem lehet elszámolni, akkor sem, ha az adott munkát akár mi magunk is el tudnánk végezni.

Példák:

1. Felújítás teljes költsége: 6. 000.000,- Ft

Anyagköltség:                  4.500.000,- Ft

Munkadíj:                         1.500.000,- Ft

Kifizethető támogatás:    3.000.000,- Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 – 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

2. Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft

Anyagköltség:                  4.000.000,- Ft

Munkadíj:                         1.000.000,- Ft

Kifizethető támogatás:    2.000.000,- Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

 3. Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft

Anyagköltség:                  1.000.000,- Ft

Munkadíj:                                        0,- Ft

Kifizethető támogatás:                   0,- Ft

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki. (Forrás: Magyar Államkincstár)

4. Mikor kapom vissza a pénzt?

A felújítás elhúzódhat akár több hónapon keresztül is, több ütemben, több vállalkozóval együttműködve. A számlát nem az egyes munkafolyamatok, hanem az egész felújítás befejeztével, az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül kell leadni. Az Államkincstár a kérelem beérkezését követően 30 napon belül bírálja el a kérvényt, ezután a jóváhagyott összegről támogatói okiratban tájékoztat, és 5 napon belül utalja is a pénzt a megadott számlaszámra. Hiánypótlásra összesen egyszer van lehetőség, ez hosszabbítja az eljárást.

Figyelem! A kormányhivatal a támogatás kézhez vételétől számítva 6 hónapig ellenőrizheti a jogosságot.

5. Hogyan és hol lehet beadni az igénylést?

Minden szükséges nyilatkozat, minta, előírt dokumentum megtalálható a Magyar Államkincstár oldalán. Elektronikus úton az ügyfélkapunkon, postai úton, de személyesen a kormányablakban is leadható a támogatási kérvény – utóbbi helyen minden bizonnyal rögtön ki is derülhet, ha esetleg valamit mégis elfelejtettünk vagy rosszul töltöttünk ki.

Kiss Nikolett

 

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Csökkenéssel nyitott New York

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán. A vártnál gyengébb foglalkoztatottsági adatok letörték a befektetők lelkesedését, miszerint a felgyorsított oltási program gyors és erőteljes gazdasági fellendülést eredményez.  

Felmérés: a magyarok a legelhízottabbak Európában

Magyarországon a felnőtt lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több, ezzel Magyarország rendelkezik a legrosszabb mutatókkal Európában - derült ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság és a Novo Nordisk kérésére készült reprezentatív kutatásból.

Megkapta a használatbavételi engedélyt az Etele Plaza

Megszerezte a használatbavételi engedélyt az Etele Plaza, így a bérlők megkezdhetik új üzleteik kialakítását Buda legnagyobb bevásárlóközpontjában - közölte a Futureal-csoport, a pláza fejlesztője.

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Hírek

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

Repülővel jött a tiltott férfierő – tonnányi potencianövelőt foglaltak le

Több mint egy tonna illegális potencianövelőt foglaltak le egy Dubajból érkező légi szállítmányból a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Vírus-hatás. Bevásárlókörúton az olasz maffia

A COVID-válság által térdre kényszerített vállalkozók sokaságát vásárolta fel a maffia Itáliában. 140 ezer cég van a szervezet bűnözés beépülése közvetlen veszélyének kitéve. A maffia vírus, amely legalább olyan veszélyes, mint a pandémia – figyelmeztetett az olasz kormányfő. Petrus Szabolcs a maffia térnyeréséről készített összefoglalója.

Hiba a Paksi Atomerőműben – leterhelték a 2-es blokkot

Ötven százalékkal leterhelték a Paksi Atomerőmű 2. blokkját szerda hajnalban a generátor olajrendszerének hibája miatt - közölte az erőmű.

Lezuhant egy utasszállító Dél-Szudánban – halottak

Lezuhant egy utasszállító kisrepülőgép Dél-Szudán Jonglei térségében. Az állam kormányzójának bejelentése szerint a fedélzeten tartózkodó mind a tíz ember életét vesztette.

Pénteken tovább drágul a benzin

Pénteken a benzin literenkénti átlagára bruttó 3 forinttal emelkedik, a gázolaj ára viszont nem változik.

Magyar alelnöke lett az ENSZ statisztikai bizottságának

Az ENSZ statisztikai bizottsága az idei, 52. ülésszakot megelőző tisztújítása során Vukovich Gabriella címzetes egyetemi tanárt, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét egyhangúlag a bizottság alelnökévé választotta.
Támogatott tartalom

Kinek éri meg leginkább a Babakötvény?

Szerencsére egyre több szülő gondolja úgy, hogy gyermekét támogatja a felnőtté válás kezdetét, komoly kiadásait. A megtakarítási lehetőségek közül talán a legtöbben a Babakötvényről hallottunk, de könnyen tévedésbe eshetünk, ha csupán a közbeszédre hagyatkozunk és egyenlőségjelet teszünk a Babakötvény és a Start-számla közé. Ez a megközelítés megnehezítheti a család céljaihoz leginkább illeszkedő előtakarékossági forma megtalálását.

Felmelegedés. Ha Európa így folytatja, elkerülhetetlen a katasztrófa

Az európai vállalatok szénkibocsátása jelenleg olyan szintű, amely biztossá teszi, hogy a globális hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal fog növekedni 2100-ig - állapította egy meg új tanulmány.

Közúti ellenőrzés hétfőtől – fókuszban az övhasználat

Országos ellenőrzés lesz az utakon március 8. és 14. között - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Szlávik János: szigorítás jöhet a vírusmutánsok megjelenése miatt

A vírusmutánsok egyre több embert fertőznek meg, sokan kerülnek kórházba, ezért a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elképzelhetőnek tartja, hogy szigorítani kell a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseken.

Gazdaság

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Új garanciaprogram az MFB-től – jegybanki és piaci hitelekhez

A Magyar Fejlesztési Bank a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására legfeljebb 80 százalékos garanciát biztosít a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez - közölte a pénzintézet.

Azonnali fizetés. Egy év alatt 150 millió tranzakció

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta közel 150 millió tranzakció teljesült néhány másodpercen belül, mintegy 30 ezermilliárd forint értékben - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kivonul Magyarországról és több más piacról a Commerzbank

Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta a Handelsblatt című német üzleti lap.A német külkereskedelem mintegy 30...

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom