Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Az otthonfelújítási támogatás feltételei. Kinek, mit, hogyan - kisokos
No menu items!

Az otthonfelújítási támogatás feltételei. Kinek, mit, hogyan – kisokos

Hárommillió forint nagy segítség lakásfelújításkor. Az otthonfelújítási támogatási programban ekkora összeget is kaphatnak az államtól a gyermeket nevelő családok 2021-ben és jövőre. A felújítás költségét azonban az igénylőnek előre kell finanszíroznia, és a beadott dokumentációk, számlák elbírálása után juthatunk a támogatás összegéhez, ezért nem árt körültekintőnek lenni és alaposan megismerni a szabályokat, hogy biztosan visszakapjuk az általunk remélt összeget. 

1. Ki veheti igénybe?

Először is: győződjünk meg arról, hogy biztosan jogosultak vagyunk-e a támogatásra.  Bár egyértelműnek tűnhet: bárki, akinek legalább egy, 25 év alatti gyermeke van, (gyermeknek számít már a 12. hetes magzat, és az örökbefogadott gyermek is), ez azonban mégsem elegendő feltétel. Együttes igénylés esetén (azaz nem elvált szülők) a család minden tagjának legalább egy éve a felújítással érintett lakásba kell lennie az állandó lakcímének. A támogatás a tartózkodási helyen lévő lakás felújítására nem vehető igénybe. Az említett egy éves lakóhelyre vonatkozó kitételt csak akkor nem kell figyelembe venni, ha a magzatról vagy egyévesnél kisebb gyermekről van szó, illetve, amennyiben az ingatlan tulajdonjogának megszerzése egy éven belül történt.

A köztartozás kizáró ok. Azaz a köztartozás mentesség is elvárás, és szükség van legalább egy év társadalombiztosítási jogviszonyra, legfeljebb 30 napos megszakítás lehetséges. A pandémia sújtotta időszakban fontos információ: az utolsó három hónap esetén az álláskeresési járulékot is beszámítják a jogviszonyba.

2. Mire használhatjuk fel?

Gyakorlatilag szinte mindenre. Közmű szolgáltatások bevezetésén, cseréjén, fűtési rendszer korszerűsítéstől kezdve az épület szigetelésén, nyílászárók vagy tető cseréjén, napelem telepítésén át klíma beszereléséig, festésre, tapétázásra, nyárikonyha felújítására, kerítés építése, garázs kialakítása, térburkolatra, beépíthető bútor, konyhagép cseréjére is. (Az elvégezhető munkálatokat a kormányrendelet 5 pontja részletesen felsorolja).

Viszont: nem vásárolható belőle pl. szobabútor, nem beépíthető konyhagép, de pl. mosó-és szárítógép sem, illetve a lakásbővítés, tároló építés, mobilgarázs beszerzés, tereprendezés vagy riasztó beszerelés sem támogatott.

3. Kössünk szerződést!

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy jogosultak vagyunk, mindenképpen kössünk megbízási szerződést a kiválasztott vállalkozó(k)val. Felújítási terv vagy bármi más előzetesen leadandó dokumentumra nincs szükség, de az elbíráláshoz a számlák, számlaösszesítő (és egyéb kérelem, nyilatkozatok) mellett minden esetben szükséges ezen, legkorábban 2021. január elsején megkötött szerződés bemutatása is. A vállalkozó, akivel szerződünk, nem lehet közeli hozzátartozó, tehát após, sógor stb. cége nem végezheti a felújítást. A szerződéshez minta a Magyar Államkincstár oldalán található.

Fontos: hiába vásároltunk meg a felújításhoz szükséges anyagokat korábban, mondjuk 2020-ban, az nem elszámolható. A szerződésnek, valamint az anyag-és munkaköltségnek is 2021. január elseje utáni keltezésűnek kell lenni.

4. Mennyit kapunk?

A támogatás a felújításra fordított költségek 50 százaléka lehet, legfeljebb 3 millió forint. A vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50 százalékban oszlik meg, tehát hiába vagyunk ügyes kezű ezermesterek, csak anyagköltséget nem lehet elszámolni, akkor sem, ha az adott munkát akár mi magunk is el tudnánk végezni.

Példák:

1. Felújítás teljes költsége: 6. 000.000,- Ft

Anyagköltség:                  4.500.000,- Ft

Munkadíj:                         1.500.000,- Ft

Kifizethető támogatás:    3.000.000,- Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 – 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

2. Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft

Anyagköltség:                  4.000.000,- Ft

Munkadíj:                         1.000.000,- Ft

Kifizethető támogatás:    2.000.000,- Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

 3. Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft

Anyagköltség:                  1.000.000,- Ft

Munkadíj:                                        0,- Ft

Kifizethető támogatás:                   0,- Ft

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki. (Forrás: Magyar Államkincstár)

4. Mikor kapom vissza a pénzt?

A felújítás elhúzódhat akár több hónapon keresztül is, több ütemben, több vállalkozóval együttműködve. A számlát nem az egyes munkafolyamatok, hanem az egész felújítás befejeztével, az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül kell leadni. Az Államkincstár a kérelem beérkezését követően 30 napon belül bírálja el a kérvényt, ezután a jóváhagyott összegről támogatói okiratban tájékoztat, és 5 napon belül utalja is a pénzt a megadott számlaszámra. Hiánypótlásra összesen egyszer van lehetőség, ez hosszabbítja az eljárást.

Figyelem! A kormányhivatal a támogatás kézhez vételétől számítva 6 hónapig ellenőrizheti a jogosságot.

5. Hogyan és hol lehet beadni az igénylést?

Minden szükséges nyilatkozat, minta, előírt dokumentum megtalálható a Magyar Államkincstár oldalán. Elektronikus úton az ügyfélkapunkon, postai úton, de személyesen a kormányablakban is leadható a támogatási kérvény – utóbbi helyen minden bizonnyal rögtön ki is derülhet, ha esetleg valamit mégis elfelejtettünk vagy rosszul töltöttünk ki.

Kiss Nikolett

 

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.