Kezdőlap Hirdetés Tényleg segíthet a bokadagadás ellen a gyógytorna?
No menu items!

Tényleg segíthet a bokadagadás ellen a gyógytorna?

Illusztráció: Freepik

A boka megdagadásától sokkal többen szenvednek, mint azt hinnénk. Tévhit ugyanis, hogy kizárólag az idősek és a túlsúlyosak problémája ez. Fiatalok, sőt, manapság már akár tizenévesek is szenvedhetnek a boka dagadásától és ödémásodásától. Mitől alakulhat ki és érdemes rá gyógytornáznunk?

Mitől következhet be a bokánk megdagadása?

A testünk a felépítéséből adódóan, természetes módon terheli a lábboltozatot és a bokákat. Ezt normális esetben nagyon jól kéne bírnia a testünknek, akkor is ha egyébként ideiglenesen túlterheljük. Azonban néha megesik, hogy a bokánk dagadásnak indul. Ennek lehetnek nagyon egyszerű, könnyen orvosolható, de komolyabb okai is. A komolyabb okokat általában mindenki ismeri: szív- és érrendszeri probléma: tehát szívbetegség és magasvérnyomás esetén alakulhat ki, valamint akkor ha valamilyen betegségnek a vízmegtartás az eredménye. A boka megdagadása ugyanis többnyire azzal jár, hogy a bokacsontok körül található szövetek vízzel is megtelnek. Ezáltal egyfajta ödéma alakul ki. A kevésbé problémás okokat pedig a mozgáshiányban és az egészségtelen táplálkozásban kereshetjük. A boka körüli inak, szövetek és ízületek ugyanúgy eltunyulnak, ahogyan a testünk többi izma tenné, ha nem használjuk. Ha kizárólag csak a boltig sétálunk el, akkor azzal egyetlen mozgásformát gyakorlunk. Vagyis a bokaízületek nem mozognak eléggé, nem erősödnek, és idővel bizony ezt meg is érezhetjük például akkor, ha hirtelen többet kell sétálnunk a kelleténél, vagy túrázni indulunk. A hirtelen jött terhelés hatására – főleg melegben, amikor az erek egyébként is kitágulnak – a boka megdagadtat. Jó-e rá a gyógytorna? A gyógytorna tökéletes módszer arra, hogy karbantartsuk és erősítsük a bokánkat és a lábfejünket, továbbá hogy segítsük levinni általa a dagadást. Ezért kifejezetten ajánlott, nem csak az említett betegségekben szenvedőknek de azoknak a fiataloknak is, akik mozgásszegény életmódot folytatnak.

Mikor és milyen formában érdemes elvégezni a bokára irányuló gyógytornát?

Ma már az internetnek köszönhetően nagyon könnyen juthatunk információhoz arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorlatokat végezzünk például a boka bedagadására. Példának okáért egyszerűen segíthet a bokadagadás ellen a gyógytorna azon formája, amely a boka körzését és a lábfej különféle feszítését, aktívabb mozgatását tűzte ki célul. A dagadt lábakat néha egészen fájdalmas lehet megmozgatni, viszont látványos hatást érünk el vele, ha rendszeresen gyakoroljuk a szakemberek által javasolt mozgásformákat. Ha pedig tényleg tartós végeredményt szeretnénk: váltsunk életmódot. Együnk több fehérjét és zöldséget, kerüljük a feldolgozott szénhidrátokat és mozogjunk sokat. Ha tehetjük, járjunk el túrázni. A boka fittségének és erősödésének az egyenetlen terep tesz a legjobbat. Ráadásul a kirándulás nem csak élvezetes, de a tartóizmainkat is megdolgoztatja, erősíti a mélyizmokat és jelentősen javíthat nem csak az állóképességünkön de az egész vázrendszerünkön.

Rezsicsökkentés a cégautóhasználatban. NAV, a GDPR, ESG, NAIH megfelelés a gyakorlatban. A hagyományos, a hibrid és az elektromos autók erőssége és gyengéje? Ezt is megtudhatja AzÜzlet hagyományos Cégautó és flotttakonferenciáján.

2023 május 30. Airport Hotel Budapest **** superior

További információ és jelentkezés »»

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.