Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Tízezrek veszíthetik el állásukat az IT szektorban
No menu items!

Tízezrek veszíthetik el állásukat az IT szektorban

Nem a Microsoft az első techóriás, amely elbocsátásokkal igyekszik kordában tartani a kiadásait. Illusztráció: Bigstock

Újabb létszámleépítés jön a technológiai iparban, ugyanis a Microsoft bejelentette, hogy szűk esztendőkre számít, és tízezer alkalmazottjától akar megválni.

Alapvető változások idejét éljük” – írta a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella a munkatársainak címzett üzenetében, amelyben a nehéz piaci körülményekre panaszkodik. Majd a harmadik bekezdésben rátér a lényegre: “Ma olyan változtatásokat hajtunk végre, amelyek 10 ezer munkahely leépítéséhez vezetnek.

A közlemény szerint a szoftvercsoport első alkalmazottait már értesítették is arról, hogy elveszítik állásukat. “Tudjuk, hogy ez egy nehéz időszak az összes érintett számára” – írta Nadella a Spiegel beszámolója szerint.

A csoport a megtakarítást a kereslet változásával indokolja. Az ügyfelek “optimalizálni akarják digitális kiadásaikat, hogy kevesebből többet tudjanak elérni“, és “óvatosnak kell lenniük, mivel a világ egyes részein recesszió van, máshol pedig recesszióra számítanak” – közölte Nadella.

A Microsoftnak a költségek kiigazításával kellene reagálnia – tette hozzá. A leépítés a vállalat globális létszámának kevesebb mint öt százalékát érinti. A vállalat azonban továbbra is felvesz új munkatársakat a kulcsfontosságú területeken. A vállalat nemrég jelentette be, hogy az OpenAI nevű cég szoftverét integrálja felhőszolgáltatásaiba. Az ügyfeleknek hozzáférést kell kapniuk a mesterséges intelligencia szoftverhez, amely hetek óta nagy port kavart. Sajtóértesülések szerint a Microsoft tízmilliárd dollárt hajlandó befektetni az üzletbe.

A második üzleti negyedévben 1,2 milliárd dolláros kiadással jár a munkahelyek leépítése és egyéb intézkedések – hangzott el.

Mindenhol elbocsátások

A Bill Gates által társalapított, világszerte több mint 220 ezer embert foglalkoztató vállalat tavaly két körben már számos alkalmazottat elbocsátott. A Microsoft nincs egyedül ezzel az akcióval: az online óriás Amazon január elején több mint 18 ezer munkahely megszüntetését jelentette be, a Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta pedig novemberben 11 ezer alkalmazottat bocsátott el.

Mellettük a Snapchat és a Salesforce informatikai vállalat is létszámleépítéssel akarja csökkenteni a költségeket. A Twitternél pedig az új tulajdonos, Elon Musk a 7500 alkalmazott mintegy felét elbocsátotta.

A technológiai vállalatokra a rossz gazdasági helyzet miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy csökkentsék költségeiket, többek között a reklámbevételek kiesése miatt. “E vállalatok közül sokan úgy költötték a pénzt, mint a nyolcvanas évek rocksztárjai” – mondta Dan Ives elemző.

Most, a romló gazdasági környezetben kordában kell tartaniuk a kiadásaikat – emelte ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel közös közleményében.

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom