Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Többet vártak a majomhimlő elleni vakcinától az orvosok
No menu items!

Többet vártak a majomhimlő elleni vakcinától az orvosok

Illusztráció: Bigstock

A majomhimlő elleni vakcina, amely az orvosok által a világméretű járvány megállítására használt fő módszerré vált, az új kutatások szerint a reméltnél kevésbé hatásos.

A Bavarian Nordic Jynneos nevű vakcinájával beadott ajánlott oltássorozat viszonylag alacsony szintű, gyenge semlegesítő képességű majomhimlő-ellenanyagokat eredményezett – közölték a hollandiai Rotterdamban található Erasmus Egyetem Orvosi Központjának kutatói. Az immunizáltak korábban nem voltak fertőzöttek vagy himlő ellen beoltva, amelyről úgy vélik, hogy bizonyos védelmet nyújt a majomhimlő ellen.

A semlegesítő antitestek a Covid-korszakban váltak a köznyelvi lexikon részévé, köszönhetően annak, hogy képesek a koronavírushoz kötődni és megakadályozni, hogy az egészséges sejtekbe jusson. Bár ezekre a fehérjékre szinte biztosan szükség van a majomhimlő-fertőzés és az általa okozott kiütés megelőzéséhez, a tudósok még nem tudják, hogy milyen szint szükséges a védelem biztosításához.

A vakcinával kapcsolatos optimizmus mértéke messze meghaladja a jelenleg rendelkezésre álló adatokat” – mondta Helen Petousis-Harris, az Aucklandi Egyetem oltóorvosának munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban.

“Sok az információhiány, és óvatosnak kell lennünk a bevezetés során, különösen azért, hogy elkerüljük, hogy az oltott emberek hamis biztonságérzetet kapjanak.”

A semlegesítő antitestek vártnál alacsonyabb szintjének megállapítása kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a beoltott személyek mennyire védettek – írta Marion Koopmans, Rory de Vries és szerzőtársaik, az Erasmus kutatói egy, a szakértői véleményezés előtt közzétett tanulmányban.

A vakcinázott egyének követésével végzett vizsgálatokra van szükség a vakcina hatékonyságának további értékeléséhez” – emelték ki.

A Bavarian Nordic képviselői egyelőre nem reagáltak a Bloomberg megkeresésére.

A hatóságok több mint 70 országban keresik a dán cég vakcinájának készleteit, amelyet Kanadában Imvamune, Európában pedig Imvanex néven is forgalmaznak, hogy meghiúsítsák a majomhimlő globális terjedését. A betegség több mint 50 ezer embert fertőzött meg azóta, hogy május elején az Egyesült Királyságban fellángolt a betegség.

Míg egyes tudósok dóziscsökkentő megoldásokat tesztelnek a vakcina korlátozott készleteire való tekintettel, az Erasmus munkája szerint a dóziscsökkentés “negatív hatással van” az oltásra. A harmadik dózis fokozza az ellenanyagválaszt, akárcsak az olyan személyek immunizálása, akiket évtizedekkel korábban oltottak be himlő ellen – állapították meg.

A majomhimlő szoros rokonságban áll a variolával, a himlőt – az első emberi betegséget, amelyet kiirtottak – okozó vírussal. A Bavarian Nordic vakcináját biztonságosabb megoldásnak tartják, mint azt, amely a himlőt kiirtotta, mivel egy rokon vírus legyengített, nem szaporodó változatát használja.

Az Erasmus tudósai szerint a majomhimlő elleni emberi alkalmazására vonatkozó hatékonysági adatok hiányoznak. Az állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy az oltóanyag antitesteket és T-sejteket is termel a majomhimlő ellen, de nem eleget ahhoz, hogy megakadályozza a fertőzést vagy egyes bőrelváltozások kialakulását.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.

Ez lehet a terjeszkedő olcsó kínai webshopok ellenfele

A sokszor tolakodó, pszichésen megterhelő hirdetési stratégia révén legtöbbször olyan kacatok vásárlására vesznek rá, amire valójában nem is feltétlenül volt szükségünk.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.