Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük
No menu items!

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük

Illusztráció: Bigstock

Beolvadás beolvadást követ a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknál, amelyek a több mint ötvenezer kitartó pénztártag csaknem 300 milliárd forintos vagyonát kezelik. Áprilistól már csak három működik, júliustól pedig kétszereplősre olvad a piac, mivel a legnagyobb vagyonú és létszámú Horizont beolvasztja a Szövetséget – írja a Bank360.hu. 

A hosszú éveken át négy szereplős magánnyugdíjpénztári piac hamarosan két szereplőssé válik. Április 1-jén ugyanis beolvadt a Budapest Magánnyugdíjpénztárba az MKB Nyugdíjpénztár magán ágazata, július 1-től pedig a Szövetség Magánnyugdíjpénztár (korábbi Allianz) olvad össze a Horizonttal.

Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár (korábban MKB) a tavaly decemberi küldöttközgyűlésen döntött a beolvadásról. A lépés logikus volt, hiszen az MBH csoportnak a Budapest Bank és az MKB Bank révén két magánnyugdíjpénztára is volt. A pénztárak rövid és hosszú távú fenntarthatósága és a mérethatékonysági előnyök miatt is célszerű volt egyesíteni ezeket.Hasonló okokból döntött a Szövetség Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése is a Horizontba történő beolvadás mellett. A Horizont ráadásul jelenleg az egyetlen olyan magánnyugdíjpénztár, amely járadékot is szolgáltat, ezért a nyugdíjba vonuló tagoknak nem kell átlépniük, ha ilyen szolgáltatást szeretnének igénybe venni.

A Szövetségnek 8700 tagja van jelenleg és hozzávetőlegesen 50 milliárd forintnyi vagyont kezel. A tagok egy része éves tagdíjat fizet, egy másik része pedig havonta rendezi a kötelező befizetéseket. A tagoknak nincs semmiféle teendőjük az összeolvadás kapcsán, de a Horizontba is ugyanúgy fizetniük kell majd a tagdíjakat annak érdekében, hogy meglegyen tartósan a 70 százalékos tagdíjfizetési arány. Ha ugyanis az nincs meg, akkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendeli a pénztár végelszámolását.

A Horizont a legnagyobb szereplő a magyarországi magán-nyugdíjpénztári piacon. 34 ezer tagja van jelenleg és 159 milliárd forintot kezel. A beolvadás után a taglétszám 42 ezer fölé emelkedik majd, a kezelt vagyon pedig bőven meghaladhatja a 200 milliárd forintot.

Az MBH Gondoskodás Magánnyugdíjpénztár kezelt vagyona 2023 harmadik negyedévének végén 21 milliárd forintot tett ki, taglétszáma pedig a 3400 fő volt. Az idén áprilistól beolvadt Budapest Magánnyugdíjpénztárnak több mint 6 ezer tagja volt és mintegy 42 milliárd forint vagyont kezelt 2023. december 1-jén.

Az idén az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett a magánnyugdíjpénztári alapok is szép hozamot értek el az első negyedévben. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben, 2,7-5,1 százalék között. Ezek a legnagyobb alapok a magánkasszáknál, és jó hír, hogy az első három hónapban tapasztalt áremelkedés ütemét túlszárnyalta a teljesítményük. A közepes kockázatú kiegyensúlyozott alapok ennél szerényebb hozamot értek el, de kivétel nélkül pluszban vannak, csak a klasszikus alapok közül találni egyet, amely enyhe mínuszban van három hónap után.Az önkéntes pénztárak mellett még két, nyugdíjcélú megtakarítási formát támogat az állam adókedvezménnyel is. Az egészségbiztosítási befizetésekre az szja-ból maximum évi 130 ezer forint adójóváírást lehet igényelni, a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) utalt pénzekből pedig maximum évi 100 ezret. Az önkéntes pénztáraknál ez az összeg 150 ezer.

A nyugdíjcélú megtakarítások utáni adójóváírások együttes összege legfeljebb évi 280 ezer forint lehet. A tavalyi befizetések alapján járó összegeket a már hozzáférhető 2023-as adóbevallás-tervezetek ellenőrzésével, jóváhagyásával, illetve módosításával, kiegészítésével lehet megkapni – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...